Δίκη Χρυσής Αυγής: «Χτυπούσαν κοιμισμένο με λοστούς, αδιανόητο να φεύγουν με 7,5 χρόνια», είπαν οι συνήγοροι των Αιγύπτιων
Σε δηλώσεις έξω από το Εφετείο προχώρησαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης σχετικά με τις ποινές που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από το δικαστήριο.
Όπως είπε ο κ. Καμπαγιάννης, οι ποινές που αποφάσισε το δικαστήριο για το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής «τείνουν προς την ανώτατη ποινή», αφού τους επιβλήθηκαν 13 έτη με ανώτατο τα 15 έτη.
Ωστόσο, «όσον αφορά τα επιμέρους κακουργήματα, δηλαδή τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες ανθρωποκτονίας, οι ποινές είναι χαμηλότερες από τις αρμόζουσες και χαμηλότερες από ό,τι περίμεναν τα θύματα» τόνισε ο συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων.
Σχολιάζοντας την απόφαση επί των αναστολών η οποία αναμένεται, δηλαδή «για το αν τουλάχιστον οι ποινές θα εκτελεστούν τώρα», ο κ. Καμπαγιάννης δήλωσε ότι «είναι κρίσιμη για το αν τα θύματα θα αισθανθούν δικαιωμένα και αν θα αξιολογήσουμε ως δίκαιο το αποτέλεσμα της δίκης».
Στη συνέχεια ο κ. Παπαδάκης σχολίασε ότι «το δικαστήριο επιχείρησε και πέτυχε μια ευρύτερη κατανομή των ποινών ανάλογα με την διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και με τον βαθμό συμμετοχής» του κάθε καταδικασθέντα ενώ και εκείνος σημείωσε ότι οι ποινές για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «αγγίζουν τα ανώτατα όρια».
Όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης, οι ποινές που επιβλήθηκαν στους δράστες της επίθεσης στους ψαράδες και στους συνεργούς της δολοφονίας Φύσσα «είναι χαμηλές».
«Σήκωσαν λοστούς και χτύπησαν κοιμισμένο άνθρωπο»
«Είναι αδιανόητο όταν 5 μαζί και περισσότεροι σηκώνουν λοστούς και χτυπάνε κοιμισμένο άνθρωπο στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης να φεύγουν με 7,5 χρόνια, ιδίως εάν δοθεί ανασταλτική δύναμη» είπε ο κ. Παπαδάκης και συμπλήρωσε «είναι αδιανόητο αστυνομικός εν ενέργεια που διατηρούσε ολόκληρο οπλοστάσιο να παίρνει το ελάχιστο προβλεπόμενο της ποινής χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιότητα της».
«Ελπίζω η απόφαση για την ανασταλτική δύναμη να μετριάσει την αρνητική εντύπωση και να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφαλείας» κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.