Τσίπρας: «Άθλιο πάνω στον πόνο και την καταστροφή να προσπαθούν να βγάλουν πολιτική υπεραξία»
Ψεύτες αλλά και άσχετους, χαρακτήρισε τους βουλευτές και τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις απόψεις τους σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα και την προέλευση της υπεραπόδοσης. Ο πρωθυπουργός, κάλεσε συγκεκριμένα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαντήσει «Εσείς με 30 δισ. ευρώ φόρους, γιατί δεν είχατε πλεόνασμα, υπεραπόδοση;». Παράλληλα σχετικά με την καταστροφή στη Δυτική Αττική, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως πρώτα έκανε «αντιπολίτευση της πυρκαγιάς» και τώρα κάνει «αντιπολίτευση της πλημμύρας».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά ακραίο καιρικό φαινόμενο. Όσο ακραίο κι αν είναι, κάποιοι μιλούν για συχνότητα που υπερβαίνει τα 100 χρόνια, ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επιλογές δεκαετιών. Όταν αδιαφορείς απέναντι στη φύση, έρχεται κάποια στιγμή που η φύση εκδικείται.
Το τίμημα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μεγάλο. Οι εικόνες που αντίκρισα ήταν σοκαριστικές. Η δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλάι τους, αποτελεί προτεραιότητα και χρέος. Ανακοινώσαμε σειρά μέτρων ανακούφισης για τους πληγέντες. Πέρα από την αποζημίωση, προχωρήσαμε και στην διανομή έκτακτης ενίσχυσης που αφορά 5 χιλιάδες ευρώ για το κάθε νοικοκυριό και 8 χιλιάδων για κάθε επιχείρηση που επλήγη. Τα ποσά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν παρθεί μέτρα για τη διευκόλυνση όσων απώλεσαν ταυτότητες και άλλα έγγραφα.
Ενώ δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε και από το υπουργείο Εργασίας για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν που μεταξύ άλλων προβλέπει και 6μηνη αναστολή κατάθεσης ασφαλιστικών εισφορών. Θα λειτουργεί ειδικό ιατρείο στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων. Πέραν αυτών των μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων, που θα καλύψουν και τις υπόλοιπες περιοχές που πρόσφατα επλήγησαν.
Το πιο κρίσιμο είναι να σχεδιάσουμε τα απαραίτητα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία. Όλοι γνωρίζουμε ότι η άναρχη δόμηση, δεν αφορά μόνο την περιοχή που επλήγη. Αφορά σχεδόν το σύνολο της Αττικής και πολλές άλλες περιοχές. Αποτελεί θέμα πολιτικής βούλησης. Όλοι γνωρίζουν ότι τα έργα αυτά, δεν είναι βιτρίνας. Οι δήμαρχοι δεν μπορούν να κόψουν κορδέλες ή με έπαρση. Είναι όμως έργα που θα βοηθήσουν στο μέλλον να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις.
Είναι πράγματι άχαρο και άθλιο πάνω στον πόνο και την καταστροφή να προσπαθούν να βγάλουν πολιτική υπεραξία. Για ακόμη μια φορά όσοι πήραν το λόγο κυρίως από τη ΝΔ, δεν έδειξαν καμία φειδώ. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει από τη μια τη μέρα της καταστροφής ότι έχουν συντελεστεί διαχρονικά εγκλήματα και να μην περνούν 24 ώρες να ξεχνά τη λέξη «διαχρονικά» και να βρίσκει αφορμή να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στην περιφερειάρχη.
Εγώ θα έλεγα ακολουθώντας το τέμπο που ορίζουν οι ακραίες φωνές και τα ΜΜΕ που ανάλογα με το πρωτοσέλιδο διαμορφώνουν και την τακτική του Μητσοτάκη. Άκουσα από το βήμα αυτό, από τα κόμματα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης, να παριστάνουν τους τιμητές και αναρωτιέμαι. Που ήσασταν όλα αυτά τα χρόνια, που μπαζώνονταν τα ρέματα, που χτίζονταν αυθαίρετα η Αττική, που κάνατε ρουσφέτια στους Δημάρχους σας, εγκαταστάσεις φύτρωναν πάνω σε ποταμούς, χωρίς έγνοια για το περιβάλλον, με ανυπαρξία σχεδιασμού και με μόνη έγνοια την διατήρηση της εκλογικής πελατείας. Που ήσασταν;»
«Εκτός αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά, συνέβησαν τα 2,5 τελευταία χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλό θα ήταν, κάποιοι να σταματήσουν να προκαλούν και να δείξουν σεβασμό στους ανθρώπους που χάθηκαν , πληρώνοντας σπασμένα και παθογένειες δεκαετιών. Σε λιγότερο από 2,5 χρόνια, και παρά τις γνωστές σε όλους δημοσιονομικές συνθήκες, μόνο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έχουμε εντάξει αντιπλημμυρικά έργα 200 εκατ. ευρώ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια το μειώνατε. Η κυβέρνησή μας έχει εγκρίνει όλα τα αιτήματα για έργα αντιπλημμυρικά, χωρίς να ξεχωρίζει ποιοι είναι φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση και ποιοι έχουν υποστηριχτεί από τη ΝΔ. Η πλειοψηφία προέρχονται από τη ΝΔ. Κι αυτός είναι και ο λόγος που στα Περιφερειακά Συνέδρια, όχι μόνο αψηφούν την ντιρεκτίβα να μην παρίστανται. Εκεί που πρέπει να πουν ευχαριστώ, λένε ευχαριστώ, δικοί σας αυτοδιοικητικοί. Υλοποιούνται αυτή τη στιγμή αντιπλημμυρικά έργα 172 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Τα λεφτά πήγαιναν σε έργα βιτρίνας. Άκουσα την ευκολία με την οποία επιρρίπτεται την ευθύνη στην περιφερειάρχη Αττικής, γιατί είχε την ατυχία να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ την Περιφέρεια και την περιφερειάρχη.
Σε κάθε φυσική καταστροφή, σε κάθε ατύχημα, ο Μητσοτάκης ζητά την παραίτηση ενός υπουργού. Έχει ζητήσει την παραίτηση του Τόσκα πάνω από 5 φορές, του Παππά, του Καμμένου, του Γαβρόγλου, του Σκουρλέτη, του Τσακαλώτου, του Κουρουμπλή. Αναρωτιόμουν όταν συνέβη η μεγάλη καταστροφή, γιατί δε ζητά παραίτηση. Και ζήτησε την παραίτηση της περιφερειάρχου. Κατά την εκτίμησή μου, αυτή η τακτική να καταπιάνεστε από φυσικές καταστροφές, θεομηνίες και να επενδύετε πάνω στην καταστροφή είναι κάτι που η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα το εκτιμήσει θετικά. Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα, αυτό που αφορά την πολιτική ζωή είναι ότι έχουμε μια αντιπολίτευση που μέχρι χθες έκανε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και σήμερα κάνει αντιπολίτευση της πλημμύρας».
Υπεραπόδοση και υπερφορολόγηση
«Αν η φυσική καταστροφή είναι αστάθμητο γεγονός η κοινωνική καταστροφή με τα μέτρα της περασμένης 7ετίας, δεν είναι αστάθμητο γεγονός. Και επειδή δεν είναι νομοτέλεια η συνέχιση της σκληρής λιτότητας, βρισκόμαστε εδώ να συζητάμε τη δυνατότητα σημαντικής ανάσας στις κοινωνικές κατηγορίες που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο άδικο βάρος κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ακριβώς επειδή η οικονομία ανακάμπτει υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το σύνολο των δεικτών είναι σε θετική πορεία. Η οικονομία θα καταγράψει ανάκαμψη κοντά στο 2%. Η ανεργία αποκλιμακώνεται έχοντας σημειώσει πτώση 7% σε μια τριετία. Περίπου 300.000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί. Ο προϋπολογισμός θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 1,7%. Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά. Τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη έξοδος στις αγορές με ανταλλαγή ομολόγων που θα κάνει το προφίλ του χρέους ελκυστικό.
Προχωράμε με σχέδιο, προσεκτικά βήματα, να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα όχι με επικοινωνιακές πιρουέτες, όπως έκανε ο Σαμαράς με το success story. Γι αυτό διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν τη θέση της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα βαδίζει με σταθερό και σίγουρο τρόπο προς την έξοδο από τα μνημόνια και πως τον Αύγουστο του 2018, θα δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών από τον Γενάρη του 2015. Μέσα και από την αποκατάσταση της οικονομίας να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα στην κρίση.
Πέρυσι ένα ποσό γύρω στα 600 εκατ. φέτος γύρω στα 1,4 δισ. ευρώ. Δεν θα το έλεγε κανείς ψίχουλα ή φιλοδώρημα. Ενώ 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας χάρηκαν στην είδηση υπάρχουν ορισμένοι που έχουν στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος έβαλαν πλερέζες ορισμένοι. Πέρσι καταψηφίσατε, μας καταγγείλατε στους θεσμούς, ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Σόιμπλε. Δηλώσατε πέρσι ότι η έκτακτη ενίσχυση θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες. Φέτος είσαστε πιο προσεκτικοί. Είχατε ελπίδες να μας το απαγορεύσουν οι θεσμοί, μετά ακολουθήσατε την αποδόμηση. Φέτος ψηφίζετε αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση δεν είναι αποτέλεσμα της θετικής απόδοσης αλλά φοροεπιδρομής.
«Ψεύτες και άσχετοι»
«Κυβερνούσατε ως τον Γενάρη του 2015. Έχετε κάνει σημαία την απέχθειά σας στη φοροεπιδρομή και θέλετε να ξεχάσει ο λαός ότι πήρατε μέτρα 65 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ ήταν φόροι. Εσείς με 30 δισ. ευρώ φόρους, γιατί δεν είχατε πλεόνασμα, υπεραπόδοση; Γιατί είχατε ύφεση 7%; Αυξήσατε την ανεργία.
Έχουμε ένα κρίσιμο ερώτημα, που εγώ σήμερα θέλω να απαντηθεί. Είναι άραγε αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης η υπεραπόδοση; Έχουμε τριετία πολύ ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποδίδει όχι λόγω της υπερφορολόγησης, αλλά εξαιτίας της ισορρόπισης του ασφαλιστικού, της πάταξης της φοροδιαφυγής και από την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων. Μπορεί το 3,5% να είναι υψηλό αλλά εσείς είχατε αποφασίσει 4% και 4,5%.
Εκτός από ψεύτες είστε και άσχετοι. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν φτιάχνεται. Αυτές οι πρακτικές έχουν τελειώσει. Αν θέλετε να ζητήσετε τα ρέστα από τους θεσμούς, κάντε το. Στέλνετε φίλους και συμβούλους, να δυσφημίσουν την ελληνική οικονομία. Δεν θα τα καταφέρετε.
Πηγή: reader.gr