Slogun:Οι Μπακς άρχισαν να σοβαρεύονται και παίρνουν νίκες. Λογικά κάπου κλείνουν τον Ντοκ Ρίβερς στην προπόνηση και τον εμφανίζουν μόνο στα ματς.

FOLLOW US

Slogun:Οι Μπακς άρχισαν να σοβαρεύονται και παίρνουν νίκες. Λογικά κάπου κλείνουν τον Ντοκ Ρίβερς στην προπόνηση και τον εμφανίζουν μόνο στα ματς.

Η παρέμβαση Φίλη για Καμμένο έφτασε μέχρι το... Παρίσι

Gazzetta team
Η παρέμβαση Φίλη για Καμμένο έφτασε μέχρι το... Παρίσι
Όπου κι αν πάει ο Αλέξης Τσίπρας, η υπόθεση Καμμένου θα τον κυνηγά, εν όψει και της σύγκρουσης κορυφής τη Δευτέρα στη Βουλή. Έτσι, μια πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη ήρθε να ταράξει τα ήρεμα νερά, καθώς βρήκε και υποστηρικτές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός, με γραπτή δήλωσή του με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, πετάει το μπαλάκι στον Πάνο Καμμένο και του ζητάει να αναλάβει πρωτοβουλία για ακύρωση της επίμαχης συμφωνίας για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Αφού τονίζει πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι απαντήσεις (στη Βουλή) θα έιναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες», ο κ. Φίλης στη συνέχεια «καρφώνει» πίσω από τις γραμμές τον υπουργό Άμυνας, χρησιμοποιώντας μάλιστα δις στο κείμενό του τη φράση «σκάνδαλο που θέτει η αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φίλης έδρασε αυτοβούλως, ενώ είχε ενημερώσει το Μαξίμου πριν τη δημοσιοποίηση της δήλωσης. Όχι όμως και άλλους βουλευτές, πόσω μάλλον μέλη της ομάδας των 53. Αλλά ο πρώτος που έσπευσε να τον υπερασπιστεί και να δηλώσει ότι συμφωνεί με την πρωτοβουλία του ήταν ο Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος ανήκει στους 53 και ανοίγει έτσι το δρόμο για υιοθέτηση της πρότασης του πρώην υπουργού και από άλλα μέλη της ομάδας που λειτουργεί ατύπως ως εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό Φίλη για την ακύρωση της συμφωνίας εδράζεται αφενός, όπως λέει, στα εθνικά συμφέροντα και αφετέρου στην ιδεολογία της Αριστεράς, «που υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά». Και εξηγεί: «Υπάρχουν ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή».

Επίσης, ο κ. Φίλης σημειώνει: «Είναι καλό που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ, που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό Κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι ούτε άμεσα ούτε έμμεσα επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων».

Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, η οποία χαρακτηρίζεται μεν ανεπίσημη, ως πρόγευμα εργασίας, αλλά θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Για το λόγο ότι κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία και αν αυτή μπορεί να επηρεάσει την τρίτη αξιολόγηση και την πορεία της Ελλάδας προς την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς και τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, να οριστικοποιηθεί επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι στις αρχές του 2018.

 

Χθες, ο Πρωθυπουργός τιμήθηκε με τα βραβεία πολιτικού σθένους και προσήλωσης στο ευρωπαϊκό ιδεώδες από την επιθεώρηση Politique Internationale και τον δικηγορικό σύλλογο του Παρισιού. Προηγήθηκε συνάντηση εργασίας του κ. Τσίπρα με περισσότερα από 150 άτομα: μέλη της γερουσίας και του γαλλικού Κοινοβουλίου και εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών και επιχειρηματίες (L' Oreal, Airbus, EDF, Societe Generale, IBM, Nestle, HSBC France, Emirates, BlackRock, Suez, Philip Morris France, Morgan Stanley κ.ά.).

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του για ανάπτυξη 2% το 2017 και έδωσε έμφαση στη μείωση της ανεργίας. Δέχθηκε, ωστόσο, επίμονες ερωτήσεις για το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, απαντώντας πως η επιστροφή της χώρας στις αγορές και το ρεκόρ που επικαλείται η κυβέρνηση για τις άμεσες ξένες επενδύσεις δείχνει πως το κλίμα σταδιακά βελτιώνεται.

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για το πώς βλέπει τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία έχει ανοίξει με πρωτοβουλία Μακρόν: «Είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της», απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Απαρίθμησε δε τις προτάσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό και Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, όντας απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις προτάσεις του Παρισιού. Όσον αφορά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, ήταν κατηγορηματικός πως «είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο πολιτικού σθένους στην εκδήλωση προς τιμήν του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως στο πρόσωπό του βραβεύεται ο ελληνικός λαός για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια. «Βλέποντας από μακριά αυτή τη μεγάλη εμπειρία, θαρρώ πως πολλές φορές βρισκόμουν και εγώ ο ίδιος μέσα στον μύθο του Οδυσσέα που είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι, προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των Σειρήνων», πρόσθεσε.

Ανάλογο ήταν το περιεχόμενο της διάλεξής του στο Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού το απόγευμα και της βράβευσής του για την προσήλωση στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. «Παραμείναμε, δεν αποχωρήσαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη», είπε.

Αργά το βράδυ, ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.


Πηγή: reader.gr