Νίμιτς: «Τυχόν λύση θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία»

Gazzetta team
Νίμιτς: «Τυχόν λύση θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία»
O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, έκανε σαφές ότι οι «ρεαλιστικές λύσεις θα περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία», σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στις δηλώσεις που έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών ανέφερε ότι τους παρέδωσε μία συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση της διαφοράς. «Το έδωσα και στις δύο πλευρές να το μελετήσουν και να δουν πώς μπορεί να τους βοηθήσει», είπε ο κ. Νίμιτς.

Όπως ανέφερε, είναι μη ρεαλιστική προσέγγιση μία λύση με όνομα χωρίς τον όρο Μακεδονία.«Πρέπει να περιμένουμε 1-2 μήνες για να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, είπε σε σχέση με το χρονικό πλαίσιο της λύσης.

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στις δύο χώρες, τόνισε ότι αποτελούν μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και για αυτό πρέπει και η αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Είναι δεδομένο ότι οι δυο υπουργοί εξωτερικών, Κοτζιάς και Δημητρόφ έχουν δημιουργήσει ένα μεταξύ τους κανάλι επικοινωνίας και ομάδων εργασίας, όσο και οι δυο Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ που πιθανολογείται ότι θα συναντηθούν στο Νταβός και είναι αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη της διαπραγμάτευσης.

 

Δημητρόφ: «Το όνομα αργότερα»

Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο να μην υπάρξει κοινό έδαφος για το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων αναγνωρίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί το θέμα να περιμένει για μια πιο κατάλληλη στιγμή.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight επισημαίνει ότι και οι δύο πλευρές έχουν υποχρέωση να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές συνθήκες της συγκυρίας.

«Ενθαρρύναμε τον κ. Νίμιτς και αναμένω πως την Τετάρτη, θα συζητήσει τις ιδέες του και τις προτάσεις του – ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει μια ουσιώδη πρόοδο και διαπραγματεύσεις. Μετά, θα αναμιχθούμε πιο άμεσα και εμείς [σ.σ. ο ίδιος και ο Ν. Κοτζιάς] θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», υποστήριξε και παρουσίασε τους κινδύνους που κρύβει η άμεση εμπλοκή των υπουργών στις διαπραγματεύσεις:

«Υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος, γιατί συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα είναι ορατό. Στην περίπτωσή μας όμως αυτό δεν θα συμβεί, αλλά πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο. Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε το ενδεχόμενο ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφορές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να γίνει αυτό».

Για το πλαίσιο της λύσης, είπε ότι «η λύση θα πρέπει να καλύπτει διάφορες πτυχές, ώστε να είναι κοινά αποδεκτή: Να μην τραυματίζει την ταυτότητά μας, και να απαντά στην απαίτηση της Αθήνας να υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ της χώρας “Μακεδονία” και της περιφέρειας της Μακεδονίας. Επίσης θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό να μην υπάρχει μονοπώλιο στον όρο “Μακεδονία” – εάν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα και να χρησιμοποιείται ο όρος και από τις δύο πλευρές».

Αφήνει να εννοηθεί πως η όποια λύση στο ονοματολογικό θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα, ενώ εξαπολύει επίθεση στους «σκληροπυρηνικούς» όπως τους χαρακτηρίζει πολιτικούς και των δύο χωρών, με ιδιαίτερη μνεία στον Γκρούεφσκι: «Είναι περίεργο να σκέφτεσαι πως οι μεγαλύτεροι “υπερασπιστές“ του ονόματος στη χώρα μας, κάνουν τους σκληροπυρηνικούς στην Ελλάδα να αισθάνονται τόσο άνετα, σχεδόν σαν να δούλευαν μαζί».

Απευθύνει εξάλλου έκκληση στην ΕΕ να ξεμπλοκάρει το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.

«Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε [σ.σ. στην ΠΓΔΜ] τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει.

Στόλτενμπεργκ: Είσοδος στο ΝΑΤΟ εφόσον επιτευχθεί λύση

To ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "MIA", μέρος της οποίας μεταδίδεται σήμερα.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ στη συνέντευξή του αυτή.

Πηγή: reader.gr