Ονοματολογία ενόψει οριστικών αποφάσεων για ανασχηματισμό

Gazzetta team
Ονοματολογία ενόψει οριστικών αποφάσεων για ανασχηματισμό
Μπορεί ανακοινώσεις να μην έχουν υπάρξει και τα τηλέφωνα να μην έχουν ξεκινήσει να χτυπάνε με ένταση, πλην όμως η αποχώρηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Ράνιας Αντωνοπούλου υποχρεώνουν τον κ. Τσίπρα να προβεί στις πρώτες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά το φθινόπωρο του 2016, όταν είχε προβεί σε ευρύ ανασχηματισμό.

Το βασικότερο κενό είναι αναμφίβολα αυτό του κ. Παπαδημητρίου και εκτιμάται πως θα καλυφθεί με εσωτερική μετακίνηση. Υποψήφιοι διάδοχοι προβάλλουν οι μέχρι στιγμής υφιστάμενοι του κ. Παπαδημητρίου, Αλέξης Χαρίτσης και Στέργιος Πιτσιόρλας. Αμφότεροι έχουν καλό όνομα, καθώς ο κ. Χαρίτσης έχει καλή συνεργασία με την Κομισιόν στον τομέα του ΕΣΠΑ, ενώ ο κ. Πιτσιόρλας θεωρείται ένας από τους λίγους υπουργούς που μπορούν να μιλήσουν στη γλώσσα της αγοράς και των επενδυτών. Υπάρχει, πάντως, και το σενάριο μετακίνησης του Νίκου Παππά σε αυτό το παραγωγικό υπουργείο, καθώς ο ίδιος έχει εκπληρώσει το βασικό του καθήκον στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που ήταν η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Κατά άλλες πληροφορίες, δε, υπάρχει και σενάριο αναβάθμισης του Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος είναι ο ιθύνων νους της παρακολούθησης του Μνημονίου και της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αν και η εκκίνηση της τέταρτης αξιολόγησης καθιστά δύσκολη ενδεχόμενη μετακίνησή του σε αυτή τη φάση.

Κατά τα άλλα, παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος βρίσκεται σε φάση αναχωρητισμού εδώ και μήνες. Οι πολλαπλές συγκρούσεις του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η συσσωρευμένη κόπωση που μεταφράστηκε πρόσφατα και σε υπερκόπωση που τον οδήγησε στο νοσοκομείο, θεωρούνται ικανοί λόγοι, προκειμένου ο υπουργός που ακόμα διατηρεί εξαιρετικούς διαύλους στο εξωτερικό να μείνει εκτός υπουργείου. Ένα σενάριο για την αντικατάστασή του θέλει τη μετακίνηση στο Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος έχει το know how της διαχείρισης του προσφυγικού, καθώς ήταν αρμόδιος εκ μέρους του υπουργείου Άμυνας και θεωρείται αποτελεσματικός. Δεν είναι όμως κλειδωμένος.

Από εκεί και πέρα, η Λυδία Κονιόρδου θα μείνει σε κάθε περίπτωση εκτός κυβερνητικού σχήματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν από παντού αρνητικά μηνύματα για την υπουργό, η οποία θεωρείται πως δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις επιταγές του θεσμικού της ρολου, προερχόμενη από το θέατρο.

 

Όσο για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, η φθορά του είναι μεγάλη, μετά και τη διαχείριση της κρίσης του Αγία Ζώνη, ενώ έχει βρεθεί και στο επίκεντρο της κριτικής της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την υπόθεση Novartis. Αυτό το τελευταίο στοιχείο, όμως, είναι ίσως και αυτό που μπορεί να τον διασώσει, καθώς, αν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση τον απήλασσε των καθηκόντων του, ίσως φαινόταν σαν παραδοχή εμπλοκής του στην υπόθεση, την ώρα μάλιστα που η ΝΔ κατέθεσε πρόταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και γι’ αυτόν και για τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη.

Κατά τα άλλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι ενδεχόμενες νέες είσοδοι στο κυβερνητικό σχήμα, με τη διαπίστωση βέβαια πως ο πάγκος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο βαθύς. Οι πρώην υπουργοί Νίκος Ξυδάκης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) και Νίκος Φίλης έχουν ακουστεί κατά το παρελθόν, ώστε να επανακάμψουν στην κυβέρνηση, ενώ, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, μπορεί να δοθεί περισσότερος χώρος και στη γενιά των «τριαντάρηδων του ΣΥΡΙΖΑ». Υπενθυμίζεται ότι κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό, αρκετοί ήταν οι νέοι υπουργοί από αυτή τη γενιά (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Βασιλειάδης, Χαρίτσης), με τον πρωθυπουργό να επενδύει πολιτικά σε αυτή τη νέα γενιά του κυβερνώντος κόμματος. Προβάδισμα έχει, εν προκειμένω, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος δίνει και αρκετές μάχες στα ΜΜΕ, αλλά συζητούνται και άλλοι νεότεροι βουλευτές και στελέχη (Κώστας Μπάρκας, Γιάννης Σαρακιώτης, Λευτέρης Κρέτσος κ.α.).

Πηγή: insider.gr