Λύση με τον όρο Μακεδονία «βλέπει» ο Παπανδρέου

Gazzetta team
Λύση με τον όρο Μακεδονία «βλέπει» ο Παπανδρέου
«Καταλαβαίνω τη διάθεση του κόσμου που αντιδρά, όμως δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την ονομασία της FYROM χωρίς να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία». Αυτήν τη θέση εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε κατ' ιδίαν συζήτηση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της, καλώντας την «να μην κάνει πίσω για ψηφοθηρικούς λόγους», ενώ σημείωσε ότι επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή είχε συμφωνηθεί να προχωρήσει λύση με σύνθετη ονομασία. Θύμισε, δε, ότι αυτή η θέση του κ. Καραμανλή είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά συνεδρίασης της Βουλής όταν είχε συζητηθεί σχετική επερώτηση του ΛΑΟΣ.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, ακόμη, ότι όταν ήταν ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών, οι δύο πλευρές είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με το όνομα «Gorna Makedonia» αλλά, όπως είπε, δεν προχώρησε λόγω εσωτερικών πολιτικών αναταραχών στη γείτονα από αντιδράσεις των αλβανοφώνων.

Ερωτηθείς για το θέμα της «Novartis», o κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι «υπάρχει σκάνδαλο», τονίζοντας, όμως, ότι «μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει και σκάνδαλο και σκευωρία», ενώ επέρριψε «τεράστιες πολιτικές ευθύνες στη διακυβέρνηση Καραμανλή», γιατί, όπως είπε, εκείνο το διάστημα οι φαρμακευτικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Για τη σύσταση Προανακριτικής επισήμανε ότι δεν πρέπει να μπούμε σε πολεμικό κλίμα στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η διάταξη που είχε ψηφιστεί επί δικής του διακυβέρνησης και με υπουργό Δικαιοσύνης τον Χάρη Καστανίδη, ώστε το Τριμελές Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο να εξετάσει τη νομική βασιμότητα των κατηγοριών κατά των πολιτικών προσώπων πριν τη σύγκληση της Προανακριτικής.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προνόμια των βουλευτών, μεταξύ των οποίων είναι και η επιδότηση ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς και βουλευτές της επαρχίας, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε την ανάγκη ο βουλευτής να είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος, για να μην εξαρτάται, όπως σημείωσε, από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα.

Πηγή: insider.gr