Αλλάζει στάση η κυβέρνηση στο θέμα με τους 2 στρατιωτικούς
Μπορεί στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η κυβέρνηση να έδινε το μήνυμα ότι η υπόθεση έχει ουσιαστικά διαδικαστικό χαρακτήρα, οι κινήσεις της Τουρκίας, όμως, απέδειξαν ότι η εν λόγω βούληση της ελληνικής πλευράς δεν μετουσιώθηκε σε πράξεις. Κάπως έτσι, το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα των δύο στρατιωτικών για αποφυλάκιση ως τη δικάσιμο-εξεταζόταν το σενάριο μεταφοράς τους στο ελληνικό προξενείο εκεί-, διέταξε την περαιτέρω προφυλάκισή τους, ενώ ακόμα δεν έχει ημερομηνία δικασίμου. Σύμφωνα με νομικές πηγές, δεν αποκλείεται εν τέλει αυτή η διαδικασία να κρατήσει κάποιο διάστημα, καθώς το κατηγορητήριο που αφορά τους δύο συντάσσεται ακόμα.
Χθες, δε, δημιουργήθηκε σύγχυση μετά από εσφαλμένο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αναφορικά με το αν οι δύο στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της κατασκοπείας, πέραν αυτής της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, με βάση την οποία προφυλακίστηκαν. Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η νομική ομάδα των δύο στρατιωτικών, ότι οι τουρκικές αρχές ερευνούν το συγκεκριμένο αδίκημα, με όχημα τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτικών, αλλά ακόμα δεν το έχουν στοιχειοθετήσει, με αποτέλεσμα να μην το συμπεριλάβουν στο κατηγορητήριο. Πρόκειται, όμως, για ένα ανοιχτό ενδεχόμενο που δεν θα είναι καλό, καθώς πρόκειται για αδίκημα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας και μακράν βαρύτερο αυτού της παράνομης εισόδου.
Από εκεί και πέρα, πάντως, για την ελληνική κυβέρνηση το ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει η κατά το δυνατόν ταχύτερη απεμπλοκή στην εν λόγω υπόθεση. Το ζήτημα θα συζητήσει σήμερα και το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκαλείται στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, και με τη συμμετοχή των υπουργών κ.κ. Δραγασάκη, Παππά, Τσακαλώτου, Τζανακόπουλου, Φλαμπουράρη και Κοτζιά. Στη σύνθεση θα βρισκοταν και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, πλην όμως θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για να δώσει το παρών στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., όπου και αναμένεται να ενημερώσει λεπτομερώς τους ομολόγους του για την τουρκική ενέργεια και την πορεία της υπόθεσης.
Είναι σαφές, με αυτά τα δεδομένα, ότι στο Μαξίμου υπάρχει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Άλλωστε, η χθεσινή δήλωση-κάλεσμα του Νίκου Κοτζιά μετά τη συνάντησή του με τον νέο Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στην Τουρκία, να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό ζήτημα, απηχεί ουσιαστικά και την ελληνική ανησυχία για το γεγονός ότι μια υπόθεση ρουτίνας έχει μεταβληθεί σε ένα διμερές επεισόδιο, το οποίο μάλιστα «ντύθηκε» και τηλεοπτικά με τη μεταγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών κατά τρόπο που δεν προσιδιάζει σε υπόθεση ρουτίνας.
Πάντως, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να σηκώσει τους τόνους κατά το πρότυπο της Τουρκίας και επιμένει να πορεύεται δια της θεσμικής οδού. Πλην όμως, είναι σαφές ότι οι κινήσεις της Τουρκίας και με τη χθεσινή Navtex που εμφανίζει εκ νέου του Καστελλοριζο ως τουρκικό έδαφος έχουν χτυπήσει δυνατά καμπανάκια σε Μαξίμου, Εξωτερικών και Πεντάγωνο, καθώς φαίνεται ότι η γείτονας επιδιώκει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να ανεβάσει το θερμόμετρο.
Πηγή: insider.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο πληροφοριοδότης «Χι» και ο ρόλος του στην εξάρθρωση της 17Ν, πώς έβαλε στο κάδρο τον Γιωτόπουλο
- Θεοδωρικάκος για ελέγχους ενόψει Black Friday: Ενδείξεις παραβίασης νομοθεσίας σε 2.000 κωδικούς και έναν influencer
- «Ενας άλλος άνθρωπος είχε σκοτωθεί στη θέση μου...»: Η συγκλονιστική αφήγηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη μάχη του με την τρομοκρατία