Γιατί ο Τσίπρας δεν παίρνει τηλέφωνο τον Έρντογαν
Τούτο προέκυψε και από τη συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, το οποίο εξέτασε τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, με τον Αλέξη Τσίπρα να συστήνει ψυχραιμία και υπομονή στους υπουργούς του.
Από την κυβέρνηση τονίζεται πως η Αθήνα θα αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης και γενική κατεύθυνση είναι να μην αναβαθμιστεί η υπόθεση σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Πλην όμως φαίνεται πως έχει γίνει εφεξής κατανοητό απ' όλες τις πλευρές ότι η υπόθεση ενδέχεται να καθυστερήσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, δίχως αυτή τη στιγμή να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τον ίδιο προβληματισμό, άλλωστε, εξέφρασε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ο Νίκος Κοτζιάς.
«Η Τουρκία, αργά ή γρήγορα, θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της υπουργικής σύσκεψης ο πρωθυπουργός. Αργότερα πάντως, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του οποίου ζήτησε τη μεσολάβηση προκειμένου να μεταφερθεί μήνυμα προς την Τουρκία για άμεση και θετική έκβαση της υπόθεσης.
Αντιθέτως, αποκλείεται - τουλάχιστον για την ώρα - το ενδεχόμενο επικοινωνίας Τσίπρα-Έρντογαν. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να πέσει στην παγίδα της Άγκυρας και να δώσει ενδεχόμενο πάτημα για διατύπωση αιτήματος εκ μέρους της Τουρκίας για «ανταλλαγή» των δύο με τους οκτώ Τούρκους επίδοξους πραξικοπηματίες που κρατούνται στην Αθήνα και ζητάει επιμόνως την έκδοσή τους η Τουρκία. Άλλωστε, η αναμονή για τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης δικαιολογείται και από το γεγονός ότι η Αθήνα επικαλείται ως επιχείρημα απέναντι στην Άγκυρα για τη μη έκδοση των οκτώ τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Εκτός της συνομιλίας Τσίπρα-Γκουτέρες - η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είχε αντικείμενο και το Σκοπιανό, αφού ο γ.γ. του ΟΗΕ συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ - ο Πάνος Καμμένος αιτήθηκε της συνδρομής ΕΕ και ΝΑΤΟ. Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, άκουσε μάλιστα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι να υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα με τη δήλωσή της: «Εκφράζουμε την ελπίδα μας ότι θα υπάρξει ένα γρήγορο και θετικό αποτέλεσμα», είπε, ενώ πιο μετρημένη ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά: «Ελπίζουμε σε μία ταχεία και θετική εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα, σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να γίνεται μεταξύ δύο γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ».
Πάντως, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται ότι θα εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα και πως θα συνεχιστούν οι επαφές και διαβουλεύσεις σε διπλωματικό (και στρατιωτικό) επίπεδο. Ωστόσο, δεν πρόκειται να κλιμακωθούν σ' αυτή τη φάση οι πιέσεις και θα ακολουθηθεί μια στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων, αφού καλά-καλά δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι κατηγορίες κατά των δύο στρατιωτικών.
Σε μια προσπάθεια πάντως να αλλάξει την ατζέντα και να στραφεί στο εσωτερικό πεδίο, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα τη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα το δημαρχείο Φυλής, ενώ αργότερα θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.
Πηγή: reader.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Δημοσκόπηση Pulse: Κατρακυλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει στη Βουλή ο Κασσελάκης και η Λατινοπούλου
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο πληροφοριοδότης «Χι» και ο ρόλος του στην εξάρθρωση της 17Ν, πώς έβαλε στο κάδρο τον Γιωτόπουλο
- Θεοδωρικάκος για ελέγχους ενόψει Black Friday: Ενδείξεις παραβίασης νομοθεσίας σε 2.000 κωδικούς και έναν influencer