Βούτσης προς Χρυσή Αυγή: «Σπέρνετε μίσος και διχασμό με τις ομιλίες σας»

Gazzetta team
Βούτσης προς Χρυσή Αυγή: «Σπέρνετε μίσος και διχασμό με τις ομιλίες σας»
Με ιδιαίτερα έντονο ύφος απευθύνθηκε προς τη Χρυσή Αυγή, μετά την ομιλία του γενικού γραμματέα της, Νίκου Μιχαλολιακού, ο Νίκος Βούτσης, καλώντας τα μέλη της να αντιληφθούν ότι ξεπερνούν τα όρια του μίσους και του διχασμού με τις ομιλίες τους.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατά την ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κάλεσε τους μειονοτικούς βουλευτές να δηλώσουν ότι δεν είναι μητέρα πατρίδα τους η Τουρκία διότι "όσο λένε ότι είναι μητέρα πατρίδα τους η Τουρκία, για μας παράνομα βρίσκονται μέσα στο Κοινοβούλιο"».

Ο πρόεδρος της Βουλής παρενέβη για να επισημάνει ότι ήλπιζε πως δεν θα κάλυπτε τα όσα ακούστηκαν, δύο φορές στο Κοινοβούλιο. «Δυστυχώς όμως ο λόγος του ήταν πολύ σαφής και σπέρνει μίσος διχασμό, δηλητήριο και υποψία για Έλληνες βουλευτές» είπε ο κ Βούτσης και τόνισε ότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο όλες τις δεκαετίες όσο και αν κανείς ανατρέξει στα πρακτικά. «Κανένας βουλευτής δεν πρέπει να καλείται να δηλώσει στην Βουλή αν πατρίδα του είναι η Ελλάδα ή αν έχει οποιαδήποτε άλλη πατρίδα, ή αν πιστεύει κάπου αλλού. Διότι οι Έλληνες βουλευτές εκλέγονται. Και μερικοί που είναι μουσουλμάνοι πολίτες, Έλληνες βουλευτές εκλέγονται από την δεκαετία του 90 τέσσερις και πέντε φορές σε πλήρη γνώση και αρμονία με το ελληνικό Σύνταγμα, τους ελληνικούς νόμους και την πλήρη λαϊκή συγκατάθεση των Ελλήνων πολιτών, που ζουν εκεί και πιστεύουν ό,τι πιστεύουν», τόνισε ο κ. Βούτσης και ξεκαθάρισε ότι «ουδείς έχει το δικαίωμα να τους ζητάει αυτή την δήλωση και την μαρτυρία μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Λυπάμαι πάρα πολύ διότι θεωρήσαμε ακρότητες - οι οποίες δεν ελέγχθησαν μάλιστα κατά την διάρκεια κάποιας όξυνσης - προφανώς προσχεδιασμένο και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια αυτά που ακούστηκαν περί Τούρκων πρακτόρων», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Απευθυνόμενος προς τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο κ. Βούτσης τόνισε: «Να αντιληφθείτε ότι ξεπεράσατε κατά πολύ όχι απλώς τα σύνορα της δεοντολογίας, της κοινοβουλευτικής ευπρέπειας ή του πολιτικού διαλόγου, αλλά έχετε περάσει κατά πολύ τα σύνορα του μίσους και του διχασμού, που σπέρνετε με τις ομιλίες σας».

 

Μικρότερης έκτασης επεισόδιο σημειώθηκε όταν ο Βασίλης Λεβέντης μίλησε περί «εθνικής μειοδοσίας» στα κόμματα που αποδέχονται πιθανή λύση σύνθετης ονομασίας που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Λεβέντη να διαγραφεί με την δική του συναίνεση η φράση από τα πρακτικά, κάτι που ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αποδέχτηκε.

Πηγή: reader.gr