Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα μετεξελιχθεί σε μια μετασοβιετική δημοκρατία

Gazzetta team
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα μετεξελιχθεί σε μια μετασοβιετική δημοκρατία
Σημαντικά μηνύματα για τα ζητήματα γεωπολιτικής και εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για τρέχουσες εξελίξεις, όπως για την υπόθεση Σαββίδη, εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας αργά το βράδυ σε πάνελ του σημαντικού think tank Center for Strategic International Studies (CSIS) στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ιεραρχόντας, δε, την επίσκεψή του σε ένα τρίπτυχο, ανέφερε εισαγωγικά ότι πήγε στην Αμερική για να μιλήσει για πολιτικές ανάπτυξης, για ισχυρούς θεσμούς και για το γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ξεκινώντας από το θέμα των ημερών, ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για τη διείσδυση της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, με ειδική αναφορά στο παράδειγμα Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη. «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα για τον κ. Σαββίδη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι υπήρχε μια «βολική συμφωνία» μεταξύ της κυβέρνησης και του ομογενούς επιχειρηματία. «Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να τον εξυπηρετήσει μέσω της διαγραφής των προστίμων της ΣΕΚΑΠ και σε αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης αγόρασε ΜΜΕ φιλικά προς την κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την κατηγορία των «νέων ολιγαρχών», λέγοντας είναι χειρότεροι από τους παλιούς ολιγάρχες που υπήρξαν στην Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι δεν εκβιάζεται, ούτε εκφοβίζεται, αναφερόμενος στα όσα είπε πει γι’ αυτόν ο κ. Σαββίδης για το ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

«Χρειάστηκε μια εισβολή κάποιου με ένα όπλο σε έναν αγωνιστικό χώρο για να το προσέξει ο κόσμος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επιμένοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μετεξελιχθεί σε μια «μετασοβιετική δημοκρατία». «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουμε ένα αποτυχημένο κράτος σε ό,τι αφορά τους θεσμούς», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος μάλιστα στο παράδειγμα του βιβλίου «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες», με βάση το οποίο ο πυρήνας της δημοκρατίας σε μια χώρα διαβρώνεται από την «τοξικότητα» στη δημόσια πολιτική συζήτηση. «Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για το μέλλον, θέλω να ενώσω τους Έλληνες», ξεκαθάρισε κατ’ αντιδιαστολή ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση μιλά με δύο φωνές για τους δύο στρατιωτικούς»

 

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ήταν πάντα υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά επί τη βάσει των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου και των άγραφων κανόνων που καθορίζουν τις διμερείς μας σχέσεις. Αναγνώρισε ότι υπάρχει αυξημένος βαθμός επιθετικοτητας από την Τουρκία, επιμένοντας παράλληλα ότι η Συνθήκη της Λοζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Τόνισε, δε, ότι η ρητορική της όξυνσης από μέρους Τουρκίας μπορεί να υπαγορεύεται από εσωτερικούς λόγους, αλλά έχει διεθνείς συνέπειες. «Δεν θα ήταν επ’ ωφελεία της Τουρκίας να κόψει τους δεσμούς της με την Ε.Ε., αλλά το ταγκό θέλει πάντα δύο», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για το ζήτημα με τους δύο στρατιωτικούς, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε για την άμεση απελευθέρωσή τους, λέογοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τη σημασία του γεγονότος. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση μοιάζει να μιλά με δύο φωνές για την υπόθεση, αναφερόμενος στη στάση του Πάνου Καμμένου και προσθέτοντας ότι, σε αντιδιαστολή, η χώρα χρειάζεται ένα ενωμένο μέτωπο. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα εξωτερικής σε εσωτερικής πολιτικής», είπε επίσης.

Η κυβέρνηση υποτίμησε την αντίδραση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού

Ερωτώμενος για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο και ότι υποτίμησε την ενστικτώδη αντίδραση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Μίλησε, μάλιστα, για την επιστροφή της «πολιτικής ταυτότητας» (identity politics), τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν την σεβάστηκε, προσβάλλοντας πολλούς ανθρώπους. Τον κατηγόρησε, επίσης, για προσπάθεια διχασμού της αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος και την αλλαγή σε θέματα ταυτότητας. «Δεν υπάρχει τίποτα να μοιραστούμε ως προς την πολιτική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», ανέφερε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ, σε απάντηση και πρόσφατων δηλώσεων του ΥΠΕΞ της γείτονος Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Πιθανότητα εκλογών από τώρα ως τον Μάιο του 2019

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, ρωτήθηκε για το πότε θα γίνουν εκλογές. Τόνισε ότι το 2014 η χώρα ήταν σε πορεία προς τη βιώσιμη ανάκαμψη, η οποία ανακόπηκε και έτσι επεβλήθη το τρίτο πρόγραμμα. Τόνισε, δε, ότι ο πρωθυπουργός έχει υπογράψει ουσιαστικά ένα τέταρτο πρόγραμμα. «Οι φτωχοί Έλληνες θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος, αυτό είναι η παρακαταθήκη του κ. Τσίπρα», είπε με νόημα. «Έχουμε δεσμεύσεις χωρίς χρηματοδότηση», είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πάρουμε χρήματα από τις αγορές, πλην όμως χρειάζεται ένα αξιόπιστο πλάνο για την επόμενη μέρα της χώρας, το οποίο μόνο η ΝΔ διαθέτει. Οριοθέτησε το εύρος των πολιτικών εξελίξεων, λέγοντας πως εκτιμά ότι εκλογές θα γίνουν maximum τον Μάιο του 2019 και επιμένοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο ηγέτης που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα, ενώ αντιπαρέβαλλε το δικό του παράδειγμα, λέγοντας για τη στρατηγική του των επαφών πόρτα-πόρτα με τους πολίτες.

«Η Ελλάδα είναι προβλέψιμος εταίρος για τις ΗΠΑ»

Ενδιαφέρον έχουν και όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η «αναστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως προς τις ΗΠΑ, όσο και ως προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο ήταν θετική, «αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα». Εστίασε σε οικονομικούς δεσμούς, απευθύνοντας μήνυμα σε αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και μάλιστα μίλησε ειδικά για εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Tesla, εξαίροντας το ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα. Τόνισε ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει ένα ερευνητικό hub για τα κεντρικά γραφεία εταιρειών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώ μίλησε και για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δεσμών. Δεν αμέλησε, δε, την εμβάθυνση της συνεργασίας στην άμυνα, λέγοντας ότι η Ελλάδα «είναι ένας προβλέψιμος εταίρος, επειδή υπάρχει συναίνεση ότι αυτή η σχέση είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Επενδύσεις, δημόσια διοίκηση, ψήφος ομογενών

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μητσοτάκης είχε τρεις τελευταίες αιχμές για θέματα επενδύσεων, δημόσιας διοίκησης και της ψήφου των ομογενών. Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης αξιόπιστης κυβέρνησης, σταθερού φορολογικού συστήματος, απλοποιημένου αδειοδοτικού πλαισίου και έννομης τάξης. Για το δημόσιο, δεσμεύτηκε ότι θα επιστρατεύσει εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αλλά και στελέχη στην κυβερνητική μηχανή, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πάει τις πελατειακές πολιτικές σε άλλο επίπεδο. Ξεκαθάρισε, δε, ότι θα απλοποιήσει τη δομή της κυβέρνησης και ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, όπως αυτή να μην συμπεριλάβει μέλη της οικογένειάς του στην κυβέρνηση. Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευσή του για καθιέρωση της ομογενειακής ψήφου. «Χρειαζόμαστε 200 ψήφους για να την περάσουμε και θέλω να δω ποιος θα πει όχι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: reader.gr