Τσίπρας: «Τελειωμένη υπόθεση» η προληπτική γραμμή στήριξης
«Η κυβέρνηση αυτή θα φτάσει ως το τέλος της θητείας της. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019, το φθινόπωρο του 2019 και όχι νωρίτερα. Οι εκλογές θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογές», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις τρεις βασικές προϋποθέσεις που εξασφάλισε η κυβέρνησή του. Αυτές είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:
- Αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας
«Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας. Η Ελλάδα εξαίρεται για τις προσπάθειές της. Δουλέψαμε σκληρά», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
- Δημιουργία των κατάλληλων ευρωπαϊκών συμμαχιών.
«Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες για να σπάσουμε το ταμπού της μονόπλευρης λιτότητας και9 βάλαμε στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
- Εξασφάλιση μιας μακράς περιόδου πολιτικής σταθερότητας.
«Εξασφαλίσαμε μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας, ενώ έχουμε στόχο να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Τέλος της θητείας μας θα είναι το φθινόπωρο του 2019, τότε θα γίνουν οι εκλογές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «αυτή η πολιτική σταθερότητα αποτελεί σημαντικό επίτευγμά μας και αυτό γιατί είπαμε την αλήθεια».
«Ο λαός περνά δυσκολίες, αλλά κατανοεί πως αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αισιόδοξους οικονομικούς δείκτες», ενώ χαρακτήρισε βασικές προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση της οικονομίας την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την προσέλκυση επενδύσεων.
«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα, όχι για εφησυχασμό, αλλά για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για να ξεπεράσουμε με επιτυχία τα τελευταία αλλά πιο δύσκολα μέτρα του μνημονίου», συνέχισε.
«Τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο κουραστικά, στα οποία πρέπει να επιταχύνουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η επιβράβευση ήταν μεγάλη για αυτή την προσπάθεια του λαού, καθώς έξοδος σημαίνει μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.
Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές συζητήσεις με τους Θεσμούς για βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν τη μεταμνημονιακή εποχή. Οι συζητήσεις αυτές επικεντρώνονται στα παρακάτω:
1. Αναπτυξιακό πλάνο: Σκοπεύουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να το στείλουμε στους Θεσμούς για να ξεκινήσει η συζήτηση. Αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα και στη βάση του σκοπεύουμε να δρομολογήσουμε αλλαγές για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Επικεντρώνεται σε: υποστήριξη τεχνολογίας, δημοσιονομική σταθερότητα, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων. «Η κατάρτιση του σχεδίου αυτού γίνεται από δική μας πρωτοβουλία, όχι επειδή μας το ζήτησαν οι Θεσμοί», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
2.Το πλαίσιο εποπτείας: Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης, που κάποιοι προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανή -και ακόμη προσπαθούν- είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα είτε για πολιτικούς είτε για θεσμικούς λόγους. Επιμένουμε στην καθαρή έξοδο που δεν θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο. «Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι όσων προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία εξόδου», ανέφερε.
3. Ρύθμιση του χρέους: Οι τεχνικές συζητήσεις για τον γαλλικό μηχανισμό συνεχίζονται με στόχο να οριστικοποιηθεί η ρήτρα ανάπτυξης για να γεφυρωθούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν, επίσης, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Βασική προϋπόθεση για αίσια έκβαση αυτών των συζητήσεων είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, το οποίο δεν επιτρέπει εφησυχασμό. «Τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και των στόχων που θέσαμε 3 χρόνια πριν και δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον πιθανές εκκρεμότητες, αφού είναι αυτή είναι η τελευταία αξιολόγηση. «Δεν θα δεχθώ καθυστερήσεις και εμπόδια», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι οι υπουργοί πρέπει να είναι «πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους».
«Δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση, αυτή θα είναι η τελευταία», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.
«Κάνει ζημιά στη χώρα η στείρα αντιπαράθεση στα εθνικά θέματα»
«Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της και οξύνει τα πνεύματα σε όλα τα μέτωπα. Είναι γνωστό ότι η κλιμάκωση αυτή οφείλεται στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, αλλά και σε ευρύτερες εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο. «Ποτέ δεν υπήρξε μια τόσο ξεκάθαρη τοποθέτηση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην Τουρκία», εξήγησε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική για να μην σπαταλάμε χρόνο και πόρους», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
«Στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η άκρατη και στείρα αντιπαράθεση από την Αντιπολίτευση κάνει ζημιά στη χώρα, όχι στην κυβέρνηση. Πρέπει να διαχειριστούμε με ενότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία την όποια αντιπαράθεση αντιμετωπίζουμε από τους γείτονές μας», σημείωσε.
«Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτίθεται συνεχώς και αρνείται να συναντήσει τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και η στάση αυτή δεν βοηθάει», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: insider.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Δημοσκόπηση Pulse: Κατρακυλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει στη Βουλή ο Κασσελάκης και η Λατινοπούλου
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο πληροφοριοδότης «Χι» και ο ρόλος του στην εξάρθρωση της 17Ν, πώς έβαλε στο κάδρο τον Γιωτόπουλο
- Θεοδωρικάκος για ελέγχους ενόψει Black Friday: Ενδείξεις παραβίασης νομοθεσίας σε 2.000 κωδικούς και έναν influencer