Οι Ευρωπαίοι επιφυλακτικοί στην ελληνική ανάπτυξη

Gazzetta team
Οι Ευρωπαίοι επιφυλακτικοί στην ελληνική ανάπτυξη
Με… επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. ...Όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε στο EuroWorking Group με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να αναφέρουν πως το τελικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27 Απριλίου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μπορεί να διαφέρει σημαντικά από το προσχέδιο που εξετάστηκε σήμερα.

Όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε στο EuroWorking Group με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να αναφέρουν πως το τελικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27 Απριλίου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μπορεί να διαφέρει σημαντικά από το προσχέδιο που εξετάστηκε.

Οι αντιδράσεις για το μεταμνημονιακό σχέδιο της κυβέρνησης εστιάζονται σε μια σειρά παρεμβάσεων που εκτιμάται ότι μπορεί να πλήξουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μετά από το τέλος του προγράμματος. Οι βασικές ενστάσεις εμφανίζονται σε μια σειρά μέτρων όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού που εκτιμάται ότι θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Οι Θεσμοί ζητούν να υιοθετηθούν οι συστάσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική που εμπεριέχονται στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) σύμφωνα με τις οποίες η η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί στη συμφωνηθείσα στρατηγική ανάκαμψης και να σχεδιάσει μια πραγματική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και θα χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχει η ΕΕ. Η στρατηγική ανάπτυξης πρέπει να στηριχθεί στα υφιστάμενα μεσοπρόθεσμα σχέδια δράσης σε βασικούς τομείς, μεταξύ των οποίων το εκπαιδευτικό σύστημα, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, ο εκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματος και η στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Για τους κλάδους που θα πρέπει να πέσει βάρος το Μνημόνιο αναφέρει πως αυτοί θα πρέπει να είναι οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα φαρμακευτικά προϊόντα και η εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και η γεωργία και τα γεωργικά προϊόντα διατροφής.

Πέρα από το αναπτυξιακό σχέδιο στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group βρέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα και ειδικότερα τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, η εποπτεία μετά το Μνημόνιο αλλά και η πορεία εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

 

Οι τέσσερις άξονες του ελληνικού σχεδίου

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt το αναπτυξιακό του σχέδιο, που περιγράφεται σε κείμενο 50 σελίδων και σε εκτεταμένο παράρτημα με στατιστικά στοιχεία, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

«1. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η μεταρρυθμιστική πορεία, την οποία αποδέχτηκε με αντάλλαγμα τη δανειακή βοήθεια, συνεχίζεται. Και με την πορεία αυτή συνδέονται κατά κύριο λόγο οι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και πολιτικά «καυτό» ζήτημα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα συνδικάτα συναντάται, όπως και πριν, ισχυρή αντίσταση σε σχέδια εκποίησης κρατικών επιχειρήσεων.

2. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα παραμείνει πιστή τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει κάθε χρόνο έως το 2022 πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ της. Αυτή θεωρείται σημαντική προϋπόθεση για την περαιτέρω εδραίωση των δημοσίων οικονομικών της και της μείωσης του χρέους.

3. Η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει επενδυτές μέσω περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και με μία μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, που θα στοχεύει σε ταχύτερες διαδικασίες και σε μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου. Τομείς- κλειδιά με ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική θεωρούνται ο τουρισμός, η υλικοτεχνική υποστήριξη και η ενεργειακή οικονομία. Η προώθηση επενδύσεων θα πρέπει μελλοντικά να στραφεί περισσότερο προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

4. Όλα τα παραπάνω ακούγονται εύλογα. Ιδιαίτερη είναι ωστόσο η σημασία του τετάρτου κεφαλαίου: Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ότι οι Έλληνες μετά τον τερματισμό του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο θα «πάρουν και πάλι τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου στα χέρια τους», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει φορολογικές μειώσεις, αύξηση του κατώτατου μισθού κι επιπλέον κοινωνικές παροχές», τονίζει η Handelsblatt υποστηρίζοντας πάντως «οτι σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος της Ελλάδας προκειμένου να βγει από την ύφεση είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος. Εάν το αναπτυξιακό σχέδιο εφαρμοστεί, το ΑΕΠ της χώρας ναι μεν θα φτάσει στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τα προγνωστικά της κυβέρνησης, τα 214,2 δισ. ευρώ, ωστόσο η επίδοση της οικονομίας θα βρίσκεται και πάλι περίπου 10% κάτω από το επίπεδο προ κρίσης του 2009».

Κρίσιμο τετ-α-τετ Τσακαλώτου – Σολτς

Κρίσιμη εκτιμάται ότι θα είναι πάντως η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο.

Η συνάντηση που θα γίνει στις 10 το πρωί τοπική ώρα (11 ώρα Ελλάδος) έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών και συμπίπτει σε μια χρονική στιγμή που κορυφώνονται οι διεργασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και για τη μετά το Μνημόνιο πορεία της Ελλάδος.

Εξάλλου, ο Όλαφ Σολτς θα είναι πλήρως ενημερωμένος για τα ελληνικά θέματα καθώς έχει προηγηθεί και η σημερινή συνάντηση του EuroWorking Group.

Πηγή: insider.gr