Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος
Σύμφωνα με πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα, το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους στο δημοσιονομικό μονοπάτι έως το 2022 και πλέον ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να διασφαλίσουν μέσα από αξιόπιστες παρεμβάσεις πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα μείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ έως το 2030 και κάτω του 20% του ΑΕΠ έως το 2060.
Ουσιαστικά η ηγεσία του ΔΝΤ θα πετάξει στους Ευρωπαίους και συγκεκριμένα στους Γερμανούς το «μπαλάκι» των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος, μη αμφισβητώντας πλέον τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος, αλλά απαιτώντας ρεαλιστικές τεχνικές ελάφρυνσης του χρέους.
Άλλωστε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ έδωσε δείγμα των προθέσεων του οργανισμού για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Η σταθερή μας άποψη είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και αυτή πρέπει να αποτελέσει μέρος του πακέτου πολιτικής. Θεωρούμε ότι με ελάφρυνση του χρέους και με τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να καταστούν καλές», είπε ο Μορίς Όμπσφελντ.
Τα στελέχη του ΔΝΤ κρατούν σιγήν ιχθύος για το ζήτημα του χρέους με πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα να ισχυρίζονται πως μέσα στα επόμενα 24ωρα το Ταμείο θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους μια βιώσιμη λύση για το χρέος έως το τέλος Απριλίου.
Κεντρικό πλέον ρόλο στη διαπραγμάτευση θα έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σoλτς ο οποίος θα τοποθετηθεί στην Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και κυρίως για το πώς η Γερμανία θα ήθελε να γίνει αυτό.
Να σημειωθεί πως προς το παρόν είναι «θολά» τα ζητήματα που αφορούν στη «ρήτρα ανάπτυξης», η οποία θα συνδέει τις αποπληρωμές χρέους με τα επίπεδα της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδος. Αν και ESM και Γαλλία έχουν υποβάλει προτάσεις για τη ρήτρα, στην ευρωζώνη δεν υπάρχει συναίνεση τόσο για το περιεχόμενο της, όσο και για το πώς θα ενεργοποιείται.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων για το χρέος βρίσκεται η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 11 δισ. ευρώ τα οποία φέρουν επιτόκιο 4% και η εξαγορά των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι κεντρικές τράπεζες (SMPs) συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ (με επιτόκιο άνω του 5%). Αυτές οι αγορές χρέους θα γίνουν με τα αδιάθετα κεφάλαια του τρέχοντος προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ύψους 27 δισ. ευρώ.
Πηγή: insider.gr