Αλλαγές στη Β' Αθήνας με το βλέμμα στην απλή αναλογική

Gazzetta team
Αλλαγές στη Β' Αθήνας με το βλέμμα στην απλή αναλογική
Το σχέδιο της κυβέρνησης για «σπάσιμο» της Β' Αθήνας και κυρίως το timing της δημοσιοποίησης της πρότασης από τον υπουργό Εσωτερικών δεν είναι τυχαία.

Αντιθέτως, η πρόταση θα χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για να επανέλθει η ρύθμιση για την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές και να γίνει προσπάθεια να ψηφιστεί αυτή από 200 βουλευτές, ούτως ώστε να ισχύσει άμεσα και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές. Αυτό υπενόησε, άλλωστε, και στις δηλώσεις του στην «Αυγή της Κυριακής» - που παρουσίασε το θέμα στο πρωτοσέλιδό της - ο Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης ενδέχεται να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση με το Κίνημα Αλλαγής για πρωτοβουλίες σε σχέση με τον εκλογικό νόμο.

Η πρόταση κατάτμησης της Β' Αθήνας δεν είναι καινούργια στην πολιτική σκηνή. Είχε συζητηθεί το καλοκαίρι του 2016, όταν η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική. Ωστόσο, δεν είχε προχωρήσει κι έτσι είχε την ίδια τύχη με την πρωτοβουλία Σκανδαλίδη το 2003. Ο οποίος, μαζί με τον εκλογικό του νόμο - ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα και είναι ο μακροβιότερος της Μεταπολίτευσης - είχε προτείνει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά οι αντιστάσεις που είχε συναντήσει μέσα κιόλας στο ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης και την εγκατάλειψη της ιδέας. Μιας ιδέας, με την οποία, ωστόσο, συμφωνούν σχεδόν όλα - αν όχι πράγματι όλα - τα κόμματα.

Αυτό θα είναι και το επιχείρημα της κυβέρνησης προκειμένου να πιέσει την αντιπολίτευση για την υπερψήφισή της, ενώ ειδικά για το Κίνημα Αλλαγής η στόχευση περιλαμβάνει την απλή αναλογική. Η θέση, ωστόσο, του Κινήματος Αλλαγής - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές - είναι ξεκάθαρη: θεωρεί «εκλογομαγείρεμα» την εφαρμογή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι' αυτό την απορρίπτει, ενώ για τις βουλευτικές εκλογές τάσσεται μεν υπέρ ενός συστήματος απλής αναλογικής, αλλά μόνον εφόσον αυτό εμπεριέχει συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες και δεσμεύσεις, ούτως ώστε να μην οδηγεί σε συνθήκες απόλυτης ακυβερνησίας (π.χ. μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, μικρότερο από το σημερινό των 50 βουλευτών, και μάλιστα υπό προυποθέσεις, όπως η προεκλογική συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού ή η συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου πλαφόν ποσοστού προκειμένου να κερδίσει το μπόνους κτλ.). Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2016 και δύσκολα θα το κάνει αποδεκτό και τώρα, με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Το σχέδιο προβλέπει τρεις διαφορετικές περιφέρειες: στον βόρειο τομέα θα ανήκουν οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου - Χολαργού, Πεντέλης, Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Φιλοθέης - Ψυχικού και Χαλανδρίου και θα εκλέγονται 15 βουλευτές. Ο νότιος τομέας θα δίνει 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης - Υμηττού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου. Και ο δυτικός τομέας θα βγάζει 11 βουλευτές και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου. Αντίστοιχα, η περιφέρεια Αττικής χωρίζεται σε ανατολική και δυτική και στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων διατηρείται η Α' Αθήνας.

 

Σε συνέντευξή του πάντως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε ότι πρόκειται για προτάσεις και όχι για αποφάσεις της κυβέρνησης και πως όταν ληφθούν αυτές, θα ανακοινωθούν με τον κατάλληλο τρόπο (Αθήνα 9,84). Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019, όπως έχει κατ' επανάληψη δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θέλοντας έτσι να κλείσει τα εκλογικά σενάρια που έχουν κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή τους, ιδιαίτερα μετά τους τριγμούς στη σχέση Μαξίμου-Τσακαλώτου για την «καθαρή» έξοδο ή τα μηνύματα των δανειστών από το Eurogroup για συνέχιση της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και μετά το πέρας του μνημονίου.

Πηγή: reader.gr