«Τελειώνει ο χρόνος για το ελληνικό χρέος»

Gazzetta team
«Τελειώνει ο χρόνος για το ελληνικό χρέος»
Οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ δεν κατάφερνα να επιλύσουν τις διαφωνίες τους, για το πώς θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στη συνάντηση που έγινε στον Καναδά, στο περιθώριο της συνάντησης των G7, με το ρόλο του Ταμείου να παραμένει άγνωστος μόλις δύο μήνες πριν το τέλος του τελευταίου προγράμματος διάσωσης.

Οι δύο πλευρές δεν ήρθαν σε συμβιβασμό σχετικά με τα μέτρα που είναι απαραίτητα για το χρέος καθώς το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με πρώτη τη Γερμανία να διαφωνούν για το μέγεθος και την έκταση της ελάφρυνσης που είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι η Αθήνα θα μπορεί να εξυπηρετεί τις μελλοντικές υποχρεώσεις της.

Roland Garros με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα (21+). * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έγινε κάποια πρόοδος στη συνάντηση στον Καναδά, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Ομως, ο χρόνος τελειώνει και το αδιέξοδο δημιουργεί ερωτήματα για το αν το ΔΝΤ θα μπορεί να ενεργοποιήσει την πιστοληπτική γραμμή του για την Ελλάδα. Παρότι η ρευστότητα του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη, η εκταμίευση χρημάτων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει στις αγορές ότι το Ταμείο θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.

Αν το Ταμείο αποφασίσει να μην το κάνει, αυτό θα αποτελέσει ένα πλήγμα για χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που επιζητούν την έγκριση του ΔΝΤ ως απόδειξη ότι κατάφεραν να βάλουν ξανά σε βιώσιμη βάση την οικονομία της χώρας. Όμως, οι ίδιες χώρες είναι οι πιο απρόθυμες να χορηγήσουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και θέλουν αυτή να είναι συνδεδεμένη με αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να μην ξεστρατίσει η Αθήνα από το συμφωνημένο μονοπάτι για τον προϋπολογισμό και τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει το Bloomberg.

 

Λόγω αυτής της διαφωνίας, η Ευρωζώνη θα πρέπει να βιαστεί προκειμένου να πετύχει συμφωνία σε πολλαπλά μέτωπα, αν σκοπεύει να εκπληρώσει τον στόχο της ολοκλήρωσης των συζητήσεων για την ελληνική διάσωση έως τις 21 Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ακόμη αναζητείται συμφωνία για τον βαθμό με τον οποίο θα ελέγχεται η Ελλάδα μετά από την έξοδο από το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Bloomberg υπάρχει μια συμφωνία σχετικά με ένα σχήμα «ενισχυμένης εποπτείας» όπου η Ελλάδα θα ελέγχεται στενά από τους επιτηρητές της και κάποια μέτρα για το χρέος που θα συνδέονται με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

Αν και ένα τέτοιο σχήμα είναι πιο αυστηρό από την παρακολούθηση στην οποία τέθηκαν χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δεν αποτελεί μια προληπτική γραμμή στήριξης, την οποία επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος. Όμως ένα τέτοιο μέτρο θεωρείται «πολιτικά τοξική» για την κυβέρνηση, που θεωρεί πως η προληπτική γραμμή στήριξης είναι μια επέκταση του προγράμματος που συνοδευόταν από σκληρά μέτρα.

Η ελληνική κυβέρνηση και άλλες χώρες θέλουν να δημιουργηθεί μια ένα χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου 1,5 χρόνου μετά τον Αύγουστο που τελειώνει το πρόγραμμα διάσωσης.


Πηγή: reader.gr