Πλησιάζει η απόφαση για την ονομασία: Φαβορί το «Βόρεια Μακεδονία»
Οι δυο πλευρές συνομίλησαν επί μια ώρα χθες το μεσημέρι και πρόκειται να επανέλθουν σήμερα το πρωί, για να κλείσουν, όπως πλέον διαρρέουν, τη συμφωνία. Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Νίκος Κοτζιάς, η επικύρωση της συμφωνίας από τη σκοπιανή βουλή θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου η Ελλάδα να υποστηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ώστε να επιδοθεί στις συνόδους κορυφής του Ιουνίου και του Ιουλίου πρόσκληση ένταξης στη γειτονική χώρα.
Θετικό είναι πάντως το κλίμα και στα Σκόπια, αφού χθες το βράδυ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο telma, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σήμερα θα υπάρξει λύση: «Μιλήσαμε για μία ώρα, είναι μια ιστορική συμφωνία. Απομένει να μιλήσουμε αύριο, με αισιοδοξία, για να βρούμε μια λύση. Η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί».
Ο κ. Ζάεφ υπενθύμισε στους συμπατριώτες του ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εισόδου στο ΝΑΤΟ χωρίς αλλαγή της ονομασίας, ούτε βέβαια έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προχώρησε επίσης στην αποκάλυψη πως ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν συμφωνήσει στην ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν” που όμως απορρίφθηκε λόγω της έντονης αντίδρασης της αντιπολίτευσης. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πιθανότητα αναπομπής της συμφωνίας από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, εξηγώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπλοκάρει η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εάν ο Ιβάνοφ σταματήσει την επικύρωση της συμφωνίας, μπλοκάρει και την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Φυσικά, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα και όλοι θα μπορούν εκφράσουν τις απόψεις τους. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος θα διατηρήσει τα συμφέροντα του κράτους», είπε ο κ. Ζάεφ.
Στην ελληνική πλευρά συνέντευξη έδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών (Kontra Channel), δηλώνοντας πως επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορα ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα: «Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια.Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό». Στο ονοματολογικό, επιβεβαιώσε ότι η ονομασία Μακεδόνια του Βαρδάρη, απορρίφθηκε από τα Σκόπια, η ονομασία Μακεδονία- Σκόπια, από την ελληνική πλευρά και στο τραπέζι έμειναν οι ονομασίες Βόρεια, Νέα και Άνω Μακεδονία.
Εφόσον το σημερινό τηλεφώνημα έχει θετική κατάληξη, οι δυο πλευρές θα υπογράψουν στις Πρέσπες τη συμφωνία πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας, αφού οι δυο υπουργοί εξωτερικών, Κοτζιάς και Δημητρόφ θα βρίσκονται σε Μόσχα και Βερολίνο αντίστοιχα, για επισκέψεις εργασίας την Τετάρτη, με τους υπουργούς εξωτερικών Λαβρόφ και Μάας. Πιθανότατα η συνάντηση των Πρεσπών να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ η επικύρωση από το Σκοπιανό Κοινοβούλιο θα πρέπει να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το Συμβούλιου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ συνεδριάζει στις 25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και θα πρέπει να πάρει οριστική απόφαση για το θέμα της έναρξης ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ.
Πηγή: reader.gr