Τσίπρας: «Νέα εποχή για την χώρα, κάθε Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε τέτοια συμφωνία»
Ιστορικές χαρακτήρισε τις μέρες που ζούμε χάρη στις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και στη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Βουλή κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «θέλει απλά να ρίξει την κυβέρνηση πριν η χώρα βγει από τα μνημόνια».
Κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση για την πρόταση μομφής, όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον υποδέχτηκαν χειροκροτώντας όρθιοι, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε «είναι ορισμένες στιγμές που πυκνώνει ο πολιτικός χρόνος που έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Τούτες οι μέρες είναι μέρος αυτών των στιγμών που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ιστορικές. Σε λίγες μέρες κλείνουμε το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης μετά από 8 χρόνια. Προχθές είχαμε την επικύρωση των τελευταίων μέτρων που πάρθηκαν σε συνεννόηση με τους θεσμούς και παράλληλα είχαμε κατάληξη σε μια ανοιχτή πληγή που ταλανίζει τη χώρα πάνω από 26 χρόνια με τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Έχει διάφορα στάδια πριν κυρωθεί από την ελληνική βουλή, αλλά είναι ιστορική στιγμή».
Αναφερθείς στα σημαντικά γεγονότα που συντελούνται αυτή την περίοδο στην χώρα, ο κ . Τσίπρας τόνισε ότι «πλέον περνάμε από την εποχή της οικονομικής καχεξίας στην ανάκαμψη αλλά και σφραγίζουμε μια νέα εποχή λύνοντας ένα πρόβλημα στα σύνορά μας και ισχυροποιώντας την θέση της χώρας». Αυτή ακριβώς τη στιγμή θεώρησε η αξιωματική αντιπολίτευση κατάλληλα για να καταθέσει μια πρόταση δυσπιστίας είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να κατανοήσει την απόφαση αυτή, δηλαδή το ότι σε μια θετική συγκυρία να εξαντλήσει το ισχυρότερο θεσμικό της όπλο για να απειλήσει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση».
Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας είπε «ότι κανείς νηφάλιος δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ούτε τα όρια των εσωκομματικών σας προβλημάτων και του πολιτικού σας κυνισμού. Το τελευταίο που απασχολεί την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτά στα οποία αναφέρεται στην πρόταση που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης. Ούτε η ισχυροποίηση της θέσης της χώρας σας ενδιαφέρει, ούτε η αποκατάσταση του ηγετικού της ρόλου στα Βαλκάνια, ούτε η ανάκαμψη, ούτε η ρύθμιση του χρέους. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Και αυτό γιατί γνωρίζετε».
Καταλόγισε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη εκνευρισμό κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα πηγάζει από δύο λόγους «Αρχικά από το γεγονός ότι η διεθνής κοινή γνώμη αναγνωρίζει πως αυτή η κυβέρνηση αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας, αλλά κι από το γεγονός ότι διεθνώς αναγνωρίζεται ότι είστε ένας πολιτικός οπορτουνιστής και ότι συμπεριφέρεστε με βάση τις συγκυρίες κι όχι τις πολιτικές αξίες και αρχές».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει ήσυχη την συνείδησή του, αφού ο ίδιος είναι σταθερός σε αυτά που λέει και διερωτήθηκε ποια ήταν η στάση του κ. Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια». «Μας είπατε ότι δήθεν είναι χαρούμενοι οι εταίροι διότι τους διευκολύνουμε, είναι χαρούμενοι που εμείς θα πάμε στα ακριβά επιτόκια και δεν θα μας πληρώνουν αυτοί και γι αυτό παρουσιάζουν την εξέλιξη ως καθαρή έξοδο. Αυτό είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ότι δηλαδή είναι μια αρνητική εξέλιξη ότι φεύγουμε. Και άρα τι να κάνουμε; Ας μείνουμε καμιά δεκαριά χρόνια στα μνημόνια, κ. Μητσοτάκη. Αλλά προφανώς δεν καταλάβετε καν τι διαβάσατε. Προκαλέσατε την πρόταση δυσπιστίας. Μια και την προκαλέσατε, θα πάρετε απαντήσεις κι από εμένα πέρα από αυτές που πήρατε από τον υπουργό Εξωτερικών» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι την άποψη πως με αυτή «τη συμφωνία επιχειρούμε να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» .έχουν «Γκρουέφσκι και Ιβανόφ και οι υπόλοιποι εθνικιστές», σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα κι εξηγώντας ότι η αλήθεια είναι πως δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. « Με τα περί εθνικής υποχώρησης, νομιμοποιείται τον εθνικιστικό λόγο. Και το κάνετε για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου. Μιλήσατε για ψευδεπίγραφο εθνικισμό, γιατί προφανώς τον ορίτζιναλ τον υιοθετείτε και τον έχετε στην παράταξή σας. Χρησιμοποιήσατε εκφράσεις που δεν έχουν ακουστεί στο κοινοβούλιο για τον χειρισμό εθνικού θέματος. Αφήσατε τους βουλευτές σας να μιλούν για προδοσία και μειοδοσία, με αποτέλεσμα να αφήνετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της ΧΑ και να παρακινούν σε κατάλυση της Δημοκρατίας. Έχετε ακέραια την ευθύνη που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας, δίνετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του».
Επιπλέον χαρακτήρισε την συμφωνία «ως μια συμφωνία την οποία κάθε Έλληνας πρωθυπουργός από το 1995 κι έπειτα θα ήθελε να έχει στο τραπέζι του» αφού, όπως εξήγησε «δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes αλλά και τη συνταγματική αλλαγή ως προυπόθεση καθώς και την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο σύνταγμα των γειτόνων μας».
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, όταν ερωτήθη γιατί έγινε θέμα ότι τάχα μου είπαμε ψέματα. Ερωτήθη αν είναι αλήθεια ότι μπορεί να διαλέξει αν θα σας ονομάζει βόρεια Μακεδονία ή Severna Makedonija. Και είπε ότι η Ελλάδα έχει αυτή την επιλογή. Λέτε και ξαναλέτε, ότι δήθεν αυτή η συμφωνία αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. Δείξτε μου σε ποιο σημείο. Εγώ δεν βλέπω πουθενά στη συμφωνία να υπάρχει είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά τέτοιο έθνος. Βλέπω στη συμφωνία στο άρθρο 7 παρ. 5 είναι να διαφυλάσσεται απόλυτα να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούμε ως σήμερα. Σε κανένα σημείο δεν υπάρχει αναγνώριση έθνους τέτοια. Βλέπω επίσης στο άρθρο 1 παρ. 3Β ότι διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας, ενώ μέχρι σήμερα ταξιδεύουν και στη χώρα μας με ιθαγένεια Μακεδόνας, από εδώ και στο εξής θα αναγράφεται δίπλα στο Μακεδόνας η φράση «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
Ακόμα σημείωσε ότι με το άρθρο 7, γίνεται κάτι που δεν είχε συζητηθεί ούτε κατακτηθεί ουδέποτε στα 26 χρόνια της διαπραγμάτευσης, «υπάρχει απόλυτη διαφοροποίηση από την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας». «Κατά τη δική μου άποψη, η ψυχή μας δεν είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός, είναι η ιστορία μας, τα σύμβολα, τα ιστορικά πρόσωπα που σφετερίστηκαν» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι γείτονες «δεσμεύονται ακόμα με το άρθρο 8, να προβούν σε αλλαγές, σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές που υπάρχει αναφορά στην αρχαία Μακεδονία. Σύντομα θα αλλάξουν και το όνομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου σκοπίμως ανέφεραν ότι είναι το άγαλμα του έφιππου πολεμιστή, να θέσουν σε όλα τα αγάλματα να λένε ότι πρόκειται για τον πολεμιστή της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, που μας παριστάνετε τους Μακεδονομάχους. Όπου υπάρχει θα αποκαθηλώσουν το αστέρι της Βεργίνας. Πότε κερδίσατε κάτι τέτοιο, έμποροι του πατριωτισμού».