Προβάδισμα 9,8% για τη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση

Gazzetta team
Προβάδισμα 9,8% για τη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση
Προβάδισμα 9,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει η Νέα Δημοκρατία, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από τις τάσεις της ΜRB που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της Real News.

Παράλληλα, σημαντικά ευρήματα αποτελούν και τα εξής: Οι πολίτες θέλουν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία, αισθάνονται οργή και αξιολογούν αρνητικά τη συμφωνία της Ελλάδας με την πΓΔΜ.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 9,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,2%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 8,9%, Χρυσή Αυγή 7,1%, ΚΚΕ 5,8%, Ενωση Κεντρώων 2,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,8%, Ελληνική Λύση 1,1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 3,4% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «αδιευκρίνιστης ψήφου» αγγίζει το 15,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ: 7,2% και Λευκό-Άκυρο-Αποχή: 8,6%.

 

Το 55,4% των πολιτών θεωρεί ότι τις εκλογές θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία και το 19,6% ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα η επιλογή κανένα κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 15,9%, η επιλογή «άλλο κόμμα» 5,1% και «δεν ξέρω, δεν απαντώ» 3,9%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 36,7% απαντά η ΝΔ, το 25,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 30,3% κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 46,9% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 26,8% απαντά ΝΔ.

Στις συσπειρώσεις/μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 15,5% δηλώνει «αδιευκρίνιστη ψήφο» και στη ΝΔ το 3,7%.

Στο ερώτημα για το πότε θα ήθελαν να προκηρυχτούν εκλογές, το 48% επιθυμεί πρόωρα και το 43,4% στο τέλος της τετραετίας. Σε ερώτηση για το πότε πιστεύουν ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 36,6% απαντά ότι θα προκηρυχθούν πρόωρα, ενώ το 53,6% εκτιμά ότι θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ή Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο «κανένας από τους δύο». Ειδικότερα, το 22,8% θεωρεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως καταλληλότερο, το 32,6% τον πρόεδρο της ΝΔ και το 40,1% απάντησε «κανένας από τους δύο».

Σε ερώτηση για το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 32,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,1% ενώ «κανένα κόμμα» απάντησε το 39%.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών:

«Όχι ευνοϊκή γνώμη» στα αριστερά, «Είναι από τους καλύτερους & ευνοϊκή γνώμη» στα δεξιά

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: 58,6% / 28,2%
  • Αλέξης Τσίπρας: 67% / 21%
  • Φώφη Γεννηματά 67,9% / 14,3%
  • Βασίλης Λεβέντης: 73,3% /10,3%
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: 71,8% / 10%
  • Σταύρος Θεοδωράκης: 70,8% / 8,9%
  • Πάνος Καμμένος: 79,1% / 7,1%
  • Νίκος Μιχαλολιάκος: 82,5% / 6,9%

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, στο ερώτημα «με βάση αυτά που γνωρίζετε, έχετε ακούσει, έχετε διαβάσει, πώς κρίνεται συνολικά τη Συμφωνία», το 68,3 απαντά «μάλλον αρνητικά/σίγουρα αρνητικά», ενώ το 12,8% «σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά».

Για την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οι πολίτες θεωρούν ότι θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο μετά τη λήξη του προγράμματος. Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν «μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος η χώρα θα χρειαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο», το 49,9% απαντά «σίγουρα θα χρειαστεί/ μάλλον θα χρειαστεί», ενώ το 34,6% εκτιμά «μάλλον δεν θα χρειαστεί/σίγουρα δεν θα χρειαστεί».

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με την εργασία στους επόμενους 12 μήνες και στο ερώτημα «ποια από τις παρακάτω φράσεις σας εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τη σχέση σας με τη δουλειά σας», το 22,5% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές» ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, 37% απαντά «δεν δουλεύω και δεν αναζητώ δουλειά αυτή τη στιγμή», οι οποίοι είναι συνταξιούχοι, σπουδαστές, άνθρωποι που ασχολούνται με τα οικιακά κλπ.

Αρνητικοί εμφανίζονται οι πολίτες όσον αφορά την κατάσταση στην οικονομία με το 65,2% να απαντά «όχι, μάλλον όχι» στο ερώτημα «οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά» και το 24,4% «σίγουρα ναι-μάλλον ναι».

Στο ερώτημα «αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους», οι πολίτες απαντούν 65,3% «μάλλον όχι και σίγουρα όχι» και 24% «σίγουρα ναι-μάλλον ναι».

Το 63,2% απαντά «Σίγουρα όχι-Μάλλον όχι» στο ερώτημα «αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε;». Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 34,6%.

Για το οικογενειακό εισόδημα, οι πολίτες σε ποσοστό 69% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ ποσοστό 11,4% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι:

  • Ανεργία 62,4%
  • Φορολογικό σύστημα 44,2%
  • Οικονομική ανάπτυξη 32,6%

Η λέξη «οργή» σε ποσοστό 58,3% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «ντροπή» με ποσοστό 52,5% και ο «φόβος» με 39,8%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 86,4% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα». Μόλις το 2% απαντά ότι είναι «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 87,2% απαντά «Πολύ κακή - κακή».

Η μέτρηση της MRB διενεργήθηκε το διάστημα 22-27 Ιουνίου σε 2.000 πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων.


Πηγή: reader.gr