Τσίπρας: «Η καλύτερη συμφωνία που είχαμε τα τελευταία 25 χρόνια»

Gazzetta team
Τσίπρας: «Η καλύτερη συμφωνία που είχαμε τα τελευταία 25 χρόνια»
Ως την καλύτερη συμφωνία που είχε ποτέ ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 25 χρόνια για το Σκοπιανό χαρακτήρισε την υπογραφείσα στις Πρέσπες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της πΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε πως «δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

Τόνισε ότι «με τη συμφωνία αυτή, και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα».

«Όσοι λοιπόν κατανοούν το ότι η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό, όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, γνωρίζουν, και εσείς είστε μεταξύ αυτών που γνωρίζετε, ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του άφησε αχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας για τη παρουσία στελεχών της στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε ότι «σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους δύο Έλληνες αξιωματικούς και μάλιστα χωρίς καμία αιτία και χωρίς καμία κατηγορία τέσσερις μήνες τώρα είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου και μάλιστα χωρίς καμία συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση».

Σημείωσε ότι «η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή, ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε «ότι η χώρα έχει εθνική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με όρους ισότιμου συνομιλητή και όχι με όρους επαίτη. Με στόχο φυσικά όχι την ένταση, αλλά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά της διοίκησης του ΣΕΒ: «Η διοίκηση του ΣΕΒ είναι αμφίβολο ποιες παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί και τα κίνητρα της είναι πολιτικά. Δεν έχουν σχέση με τις αγωνίες των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Αποδείχτηκε και με την πρόσφατη έκθεση της για τα περιβόητα μέτρα του '19 και του '20. Πάντα είναι εκεί για να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό μέτρο και αυτή τη φορά στήριξε ανοιχτά τη θέση της αντιπολίτευσης. Η πρακτική αυτή δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, θα συμβούλευα τη διοίκηση του ΣΕΒ να μην εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση».

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας για συστράτευση και αποκάλυψε πως εξετάζεται η πρόταση για τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας.

«Η σημερινή παρουσία είναι ξεχωριστή για μένα αφού είστε ο πρώτος κοινωνικός εταίρος μετά το τέλος των Μνημονίων που μου δίνει τη δυνατότητα να μιλήσω για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάπτυξη», είπε στην αρχή της τοποθέτησης του στη Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Β.Ε.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «όλοι όσοι είμαστε σε δημόσιες θέσεις πρέπει να δεχόμαστε αλλά και να ακούμε κριτική και να λογοδοτούμε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τώρα επιτέλους φαίνεται μετά από οκτώ χρόνια ένα σχέδιο που βγάζει τη χώρα από την κρίση. Καταφέραμε να έχουμε για τρίτη συνεχόμενη φορά πλεονάσματα και κάτι που κανένας από τους εταίρους μας δεν είχε φανταστεί: κάναμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει εντυπωσιακά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, σε αντίθεση με την επιμονή ελληνικών ΜΜΕ».

«Είχαμε 2,3% ανάπτυξη το α' τρίμηνο του 2018 το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2006, όταν δεν είχαμε κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Το σχέδιο για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου αποδίδει καρπούς. Προτεραιότητα μας σήμερα είναι να προσπαθήσουμε για να σταθεί η χώρα στα πόδια της» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup:

«Με την απόφαση του Eurogroup η χώρα ξαναβγαίνει στις αγορές... Η απόφαση αφορά όλες τις κυβερνήσεις, όχι μόνο την παρούσα. Κλείνει το τελευταίο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης μετά από οκτώ χρόνια. Γι αυτή την απόφαση εργαζόμασταν αδιάκοπα τρία χρόνια, σε αντίξοες συνθήκες. Ετοιμάσαμε βήμα βήμα την έξοδο της χώρας από την κρίση. Εξειδικεύονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ταυτόχρονα δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Αναγνωρίζουν οι διεθνείς αγορές τη βιωσιμότητα του χρέους. Τα μέτρα δημιουργούν καθαρό διάδρομο με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να είναι πολύ χαμηλό».

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι πλέον μπορεί να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις και ανακούφιση της μεσαίας τάξης και πλέον «μπορούμε να αλλάξουμε ατζέντα και να ρίξουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη. Να μειωθεί η ανεργία, το ζήτημα του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων γιατί είναι μέλη της επιχείρησης, κάτι που ίσως κάποιοι στην Αθήνα να μην το καταλαβαίνουν» είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας έμμεση αναφορά στον ΣΕΒ.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο. Όταν σταματήσεις να κάνεις πετάλι, πέφτεις», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στον φορολογικό μηχανισμό της Ελλάδας ισχυριζόμενος πως είναι δίκαιος, ωστόσο έχει κάποια προβλήματα.

«Αποκτούμε κτηματολόγιο που έπρεπε να είχε γίνει από τη δεκαετία του '60, έχουμε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής με συγκεκριμένη στόχευση» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Τα υψηλά πλεονάσματα μας επέτρεψαν να διαμορφώσουμε συνθήκες για να δημιουργηθεί θετικό μομέντουμ στις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων και των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μετά τον Αύγουστο η χώρα περνά σε νέα εποχή. Τότε θα προχωρήσουμε στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, με τις δικές μας προτεραιότητες, με τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που απαιτούνται για να έρθει η δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη βιομηχανία, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως στόχος είναι να «πρωταγωνιστήσει» και να συμμετέχει «στο 12% του ΑΕΠ» και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Σ.Β.Β.Ε. είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση που κατέθεσε.

«Τα πραγματικά αίτια της οικονομικής κατάρρευσης, είναι η κρίση του παραγωγικού μοντέλου και της παραγωγικής ταυτότητας της χώρας που ήρθε μετά από πολιτικές ευθύνες. Δεν πιστεύουμε ότι το μόνο παραγωγικό μοντέλο είναι ο τουρισμός» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ανάπτυξη σημαίνει χρηματοδότηση και ισχυρό τραπεζικό σύστημα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε πως «προχωρούμε τη συνεργασία με διεθνείς τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα προχωρήσουμε και στη δημιουργία της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Πηγή: reader.gr