«Κλειδώνουν» οι... μνηστήρες για τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά

Gazzetta team
«Κλειδώνουν» οι... μνηστήρες για τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά
Με τη χώρα να μπαίνει σε μια οιωνεί προεκλογική περίοδο που θα κρατήσει αρκετούς μήνες, ανοίγει και η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες είναι σαφές ότι θα διεξαχθούν στο τέλος Μαΐου, από κοινού με τις Ευρωεκλογές, ενώ είναι ισχυρή και η πιθανότητα του στησίματος τριών καλπών, εφόσον λάβουν ταυτόχρονα χώρα και οι εθνικές εκλογές.

Με αυτό το δεδομένο και στα κόμματα ξεκινά μια συζήτηση για το μέλλει γενέσθαι ως προς τις επιλογές για τους δημαρχιακούς θώκους στους μεγάλους δήμους. Σχηματικά, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραδοσιακά δεν διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον χώρο της αυτοδιοίκησης, ακόμα ψάχνονται, στη ΝΔ έχει συσταθεί εδώ και κάποιους μήνες η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα υπό τον Νικήτα Κακλαμάνη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν και πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ΝΔ να μην μπει στη λογική των χρισμάτων, ιδίως σε ό,τι αφορά τους δήμους, ενώ το Κίνημα Αλλαγής ποντάρει στην αυτοδιοίκηση, προσδοκώντας και ενίσχυση της δυναμικής του.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Rise of Olympus» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Δήμος Αθηναίων: Ο πολυσυζητημένος Μπακογιάννης και όλοι οι άλλοι

 

Η περίπτωση του δήμου Αθηναίων, αρχικά, είναι κεφαλαιώδης για κάθε κόμμα, μιας και είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Αναμφίβολα, το όνομα που έχει συζητηθεί περισσότερο είναι αυτό του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος φέρεται έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα και να διεκδικήσει τον δήμο. Σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Μπακογιάννης δεν θα έχει χρίσμα από τη ΝΔ, αν και λογικά δεν θα υπάρχει άλλος υποψήφιος από την Κεντροδεξιά, μιας και ο μέχρι πρότινος, θεωρητικα, ενδιαφερόμενος Γιώργος Πατούλης, κάνει στροφή για να διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής. Από εκεί και πέρα, ο επανεμφανισθείς Άρης Σπηλιωτόπουλος που διακηρύττει ότι ενδιαφέρεται για τον δήμο Αθηναίων, εκτιμάται ότι περισσότερο ενδιαφέρεται για την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι που άλλωστε έχει συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από εκεί και πέρα, για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ένας γρίφος τι μέλλει γενέσθαι στον εν λόγω Δήμο. Πάντα υπάρχει το περιθώριο της έκπληξης με ένα άγνωστο πρόσωπο, όπως ήταν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης το 2014, αν και ο πάγκος δεν είναι ιδιαίτερα...βαθύς. Ένα όνομα που ακούγεται είναι αυτό της προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ, υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, η οποία έχει πολλές συμπάθειες στο κυβερνών κόμμα. Προ ολίγων εβδομάδων ακουγόταν και το όνομα του Μεσσήνιου Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος, όμως, πλέον αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εσωτερικών, συνεπώς θεωρείται σχεδόν απίθανο να σκεφτεί την κάθοδο στον αυτοδιοικητικό στίβο.

Τέλος, υπάρχει και η εκκρεμότητα του νυν δημάρχου Γιώργου Καμίνη, αν και εκτιμάται ότι είναι έτοιμος να κάνει τη στροφή προς την κεντρική πολιτική σκηνή, μιας και μετά από δύο τετραετίες στον δημαρχιακό θώκο, έχει και σημαντική φθορά.

Δήμος Πειραιώς: Με ξεκάθαρο φαβορί

Και αν στην περίπτωση του δήμου Αθηναίων υπάρχουν αρκετές συνισταμένες, στον δήμο Πειραιώς τα πράγματα είναι κατά τι πιο απλά. Ο νυν δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, με ερείσματα και στον χώρο της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής και προερχόμενος από την οικογένεια του Ολυμπιακού εκτιμάται ότι θα καταφέρει να κερδίσει μια δεύτερη τετραετία, καθώς επί των ημερών του έχουν προχωρήσει και μια σειρά σημαντικών έργων για την αναβάθμιση της εικόνας του μεγάλου λιμανιού της χώρας, ενώ γίνεται διαρκής επένδυση και στις υποδομές της Πόλης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπάρξει άλλος υποψήφιος από τον χώρο της ΝΔ, όπως ήταν το 2014 ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενώ ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας δεν θα επανακάμψει, κατά πάσα πιθανότητα, στη διεδκίκηση του Δήμου. Θα αναζητηθεί, όμως, πρόσωπο, μιας και δεν πρόκειται επ' ουδενί να στηριχθεί από το κυβερνών κόμμα ο κ. Μώραλης, με δεδομένη και τη σοβούσα αντιπαράθεση Μαξίμου-Βαγγέλη Μαρινάκη που έχει πάρει χαρακτηριστικά πολέμου χαρακωμάτων.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ζητείται αντίπαλος για τον Μπουτάρη

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θέλει να διεκδικήσει τρίτη θητεία, αν και προέρχεται από μια δεύτερη τετραετία, κατά την οποία, η παράταξή του διασπάστηκε, ενώ και ο ίδιος έχει υποστεί πολλαπλά πλήγματα στο προφίλ του, λόγω πλημμελούς διαχείρισης θεμάτων καθημερινότητας. H πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε από ακροδεξιά στοιχεία, πάντως, του έδωσε εκ νέου πόντους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται έτοιμος να στηρίξει τον νυν Δήμαρχο, ελλείψει και καλύτερης εναλλακτικής, αν και είχε ακουστεί και το όνομα της κατά τα άλλα «άκαπνης» Κατερίνας Νοτοπούλου που πλέον υπουργοποιήθηκε. Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής θα διατηρήσει τη στήριξή του στον κ. Μπουτάρη.

Κρίσιμο μέγεθος θα είναι και τι πρόκειται να κάνουν τα στελέχη που προέρχονται από την «Πρωτοβουλία» του κ. Μπουτάρη και παραμένουν, προς ώρας, ανέστια. Και, φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει η ΝΔ στον εν λόγω Δήμο, τον οποίο έχει να κερδίσει από την εποχή Παπαγεωργόπουλου. Το όνομα του προέδρου του ΤΕΕ Πάρι Μπίλλια ακούγεται έντονα, ενώ ο ίδιος σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά μιας υποψηφιότητάς του.

Και μπορεί ο κ. Μπίλλιας να έχει μεταρρυθμιστικό και κεντρογενές προφίλ, αλλά από την άλλη έχει χαμηλή αναγνωρισιμότητα στην πόλη. Υπό αυτό το πρίσμα, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται κλειδωμένο ακόμα, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του πρώην γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος πρόσφατα επανεμφανίστηκε με ένα άρθρο για την καθημερινότητα και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, αν και ο ίδιος επιμένει ότι προτεραιότητά του είναι η δικηγορική εταιρεία Rhetor που έχει ανοίξει, με γραφεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Πηγή: reader.gr