Έκκληση Νίμιτς στην ΠΓΔΜ: Ψηφίστε την συμφωνία γιατί η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει

Gazzetta team
Έκκληση Νίμιτς στην ΠΓΔΜ: Ψηφίστε την συμφωνία γιατί η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει
Παρέμβαση με πολιτική χροιά έκανε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο απερχόμενος ειδικός διαμεσολαβητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τους κατοίκους της πΓΔΜ να τοποθετηθούν θετικά υπέρ της Συμφωνίας στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς υπάρχει περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη του στο BIRN, O κ. Νίμιτς συμβούλευσε όσους ζητούν περισσότερο χρόνο για τη συμφωνία, να βιαστούν.

«Η ιδέα της μακροπρόθεσμης αναμονής είναι επικίνδυνη. Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται η ΕΕ, αν θα θέλουν ένα άλλο μέλος, εάν θα θέλουν τη χώρα σας, δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται το ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα συμβαίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές στην κυβέρνησή της, δεν ξέρετε τι θα γίνεται στην ευρύτερη περιοχή και στο ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα επηρεάσει μια νέα διαπραγμάτευση».

Σε άλλη συνέντευξη είχε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θα γυρίσει 25 χρόνια πίσω αν δεν εγκριθεί η συμφωνία.

 

Οι δηλώσεις του απερχόμενου διαμεσολαβητή του ΟΗΕ

Αν απορριφθεί από τη πΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, θα μεσολαβήσουν 25 χρόνια μέχρι να υπάρξει νέα ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού, δηλωσε ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο απερχόμενος διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε πως οι Σκοπιανοί που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον ξεχνούν ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στο NATO μπορεί να αλλάξει, επηρεάζοντας αρνητικά την προοπτική νέων διαπραγματεύσεων.
«Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα […] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί, είπε ο Μάθιου Νίμιτς στο βαλκανικό πρακτορείο Balkan Insight.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών και υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους.

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, η Ελλάδα πίστευε ότι η πΓΔΜ θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της. Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της νεότευκτης τότε χώρας. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο».

Πηγή: reader.gr