Σπίρτζης: «Έχουμε ελπίδα να σταθούμε στα δικά μας πόδια»

Gazzetta team
Σπίρτζης: «Έχουμε ελπίδα να σταθούμε στα δικά μας πόδια»
Την άποψη πως υπάρχει ελπίδα στην μεταμνημονιακή Ελλάδα να σταθούμε στα δικά μας πόδια εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Η πρώτη ΔΕΘ μετά τα μνημόνια είναι μια άλλη μέρα για τη χώρα και επίσης μια άλλη μέρα για το ρόλο που θα παίξει η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη στην προσπάθεια που κάνουμε για δίκαιη ανάπτυξη στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών τονίζοντας ότι με τις υποδομές που υλοποιούνται και που σχεδιάζονται «έχουμε την ελπίδα ότι θα σταθούμε στα δικά μας πόδια και στο στρεβλό μοντέλο που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια».

«Το φθινόπωρο», είπε ο κ. Σπίρτζης, «ολοκληρώνεται μετά από δεκαετίες η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας –Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα η σύνδεση μιας ηλεκτροδοτούμενης γραμμής από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ειδομένη. Η συμφωνία με τις βαλκανικές χώρες για σύνδεση των λιμανιών μας με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου πηγαίνει καλά και μέσα στη χρονιά θα έρθει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο η συμφωνία για την συγκρότηση της εταιρίας που θα κάνουμε από κοινού με τη Βουλγαρία, επομένως μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό τοπίο και σκηνικό για τη χώρα μας και το ρόλο που αποκτά μετά από δεκαετίες για την ενδοχώρα των Βαλκανίων. Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το ρόλο είναι προφανές ότι οι υποδομές που έχει η Θεσσαλονίκη, η βόρεια Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε όλους τους τομείς και ένας από αυτούς είναι οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Εκεί που δίνουμε τη βαρύτητα είναι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Είτε αφορούν το σιδηρόδρομο όπως είπα και πριν είτε αφορά το Μετρό και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του δεύτερου μεγάλου αστικού κέντρου της χώρας σε σχέση και με τα λεωφορεία αλλά και με έναν άλλο σχεδιασμό πρέπει να έχουμε ολιστική προσέγγιση».

Ερωτηθείς για τα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα για τις προεκτάσεις της γραμμής του Μετρό, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι «από το αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε πριν λίγους μήνες επί της ουσίας έχουμε κατασταλάξει σε συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που θα γίνουν οι σταθμοί των επεκτάσεων του Μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη επομένως μέσα στη χρονιά ή αρχές της επόμενης ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες για τους νέους σταθμούς. Θα ήταν πράγματι στρεβλό να μην περιελάμβανε ο αρχικός σχεδιασμός του έργου τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης που έχουν και πολύ μεγάλο πληθυσμό αλλά χρειάζονται και αναβάθμιση ποιοτική αναβάθμιση», είπε ο κ. Σπίρτζης, ενώ πρόσθεσε πως «σε ένα μήνα περίπου θα έχει ολοκληρωθεί και ένα αρκετά μεγάλο έργο στη Μενεμένη που περιλαμβάνει την υπογειοποίηση της γραμμής».

Καταλήγοντας ο υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στην υλοποίηση των έργων υποδομών στον τομέα των μεταφορών και στην δημιουργία των εμπορευματικών κέντρων τονίζοντας, ότι με τα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνιστής, όχι μόνο στην αγορά των Βαλκανίων αλλά στην παγκόσμια αγορά.

 

«Για τις συνδυασμένες μεταφορές που σχεδιάζουμε με τους γείτονές μας ενδιαφέρεται όλος ο πλανήτης. Όλοι ενδιαφέρονται να μην έχουν το κόστος που προκαλείται από τις καθυστερήσεις στα Δαρδανέλια.

Μέσα από τις υποδομές αυτές αλλάζει επί της ουσίας ο διεθνής χάρτης των μεταφορών.

Η ολοκλήρωση του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης Μπουργκάς, Αλεξανδρούπολης, θα μειώσει κατά πολύ το χρόνο της μεταφοράς των εμπορευμάτων. Η υλοποίηση του έργου της σιδηροδρομικής γραμμής από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, φέρνει τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο των διεθνών μεταφορών όπως και η ολοκλήρωση του έργου της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου Πατρών, φέρνει τη χώρα μας σε μια τελείως διαφορετική θέση από αυτή που ξέραμε μέχρι τώρα. Το ζήτημα είναι ποιο; Είναι τα εμπορευματικά κέντρα που σχεδιάζονται για τις συνδυασμένες μεταφορές, ένας πολύ σημαντικός κρίκος στο να προσελκυθούν παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, γιατί δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», ανέφερε.