Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ: «Nα πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας» (pics & vids)
Με τη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Tύπου
«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία που χρησιμοποιείται για τις χθεσινές μου εξαγγελίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι οι χθεσινές εξαγγελίες ήταν «οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις για ένα κοινωνικό σώμα που έχει δεχτεί μεγάλες επιβαρύνσεις τα τελευταία χρόνια».
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «από πέρυσι είπα ότι από το 2019 θα έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις. Είχαμε σχέδιο αλλά κάποιο δεν το πίστευαν και τώρα οι Κασσάνδρες διαψεύδονται».
Παράλληλα επεσήμανε ότι οι χθεσινές εξαγγελίες δεν είναι «παροχολογία αλλά το περίγραμμα του οράματος για την Ελλάδα μιας νέας εποχής». «Μέσα σε αυτό όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας εντάξαμε τις αναγκαίες ελαφρύνσεις για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε τις επιβαρύνσεις της παλιάς εποχής.
Επιπλέον χαρακτήρισε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες ισορροπημένα αφού όπως είπε «ενισχύουν την ήδη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας - τον πρωταρχικό δηλαδή στόχο για το επόμενο διάστημα».
Ερωτηθείς δε αν υπάρχει ο μηχανισμός που θα τα εφαρμόσει όλα αυτά ή αν θα φτάσουμε ξανά στο σημείο να ισχυριστούμε ότι "σκοτεινά κέντρα, παράγοντες διεθνείς και εγχώριοι, μας ανάγκασαν να μην τα υλοποίησουμε» ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλα τα μέτρα που εξήγγειλε κατά την ομιλία του Σαββάτου είναι απολύτως εφικτά και άκρως σημαντικά για τους πολίτες που υπέφεραν δυσανάλογα ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να μείνει μέσα στην Ευρώπη.
«Ο Πάνος Καμμένος δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας»
«Εκτιμώ τη στάση του Πάνου Καμμένου σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, αλλά διαφωνώ μαζί του», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί το μεσημέρι της Κυριακής, για την πάγια διαφωνία του Πάνου Καμμένου σε ό,τι αφορά τη χρήση του όρου «Μακεδονία».
«Εκτιμώ τη στάση και τη θέση του Πάνου Καμμένου. Είναι δεσμευμένος σε μια θέση και στάση αρχής, η όποια λύση να μην περιέχει τον όρο Μακεδονία. Μια τέτοια λύση δεν θα μπορούσε να έρθει, ακόμη κι αν όλοι το επιθυμούσαμε».
«Στην Ελλάδα λέμε ΠΓΔΜ, λες και το ‘Μ’ σημαίνει κάτι άλλο», εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.
Ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «Δεν θα θέσει ο Πάνος Καμμένος σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα της χώρας».
Αξίζει βέβαια εδώ να σημειωθεί πως ο Πάνος Καμμένος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει στη Βουλή.
«Τζάμπα μάγκας ο κύριος Μητσοτάκης»
Σκληρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, ερωτηθείς για την συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Τσίρπας χαρακτήρισε τον αρχηγό της ΝΔ «τζάμπα μάγκα» τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «κοροϊδεύει τους ψηφοφόρους ψηλό γαζί» αφού κατά τις επισκέψεις και συνομιλίες τους με τους ξένους ηγέτες δεν λέει ότι θα την ακυρώσει.
«Ο Μητσοτάκης είναι από αυτούς που διέδιδε σε όλους του τόνους ότι δεν πρέπει να πάμε σε μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία η οποία θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό Ξαφνικά άλλαξε στάση και υιοθέτησε μια καινούργια με μοναδικό γνώμονα την διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός τους και την προσπάθειά του να αλιεύσει ψηφοφόρους από τα θολά νερά του ακροατηρίου της άκρας δεξιάς. Αν ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια γιατί δεν κάνει το πάρα πολύ απλό , αντί να κάνει τον «τζάμπα μάγκα» και να κοροιδεύει τους ψηφοφόρους πηγαίνοντας στην Μέρκελ και διευκρινίζοντας ότι εμείς θα την καταψηφίσουμε μεν αλλά θα την εφαρμόσουμε στη συνέχεια αν εκλεγούμε να πει στο ΝΑΤΟ ότι αν εκλεγεί κι ας έχει ψηφιστεί αυτός θα την ακυρώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όταν παίζει με εθνικά θέματα είναι επιζήμιος για την χώρα, χρειάζονται καθαρά πράγματα, καθαρές κουβέντες, δεν μπορεί να κοροϊδεύουμε τον λαό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Ανύπαρκτο το πεδίο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία»
Ανοιχτός για διάλογο με τις ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξή Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ,αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο «για συζήτηση με την σημερινή νέα Δημοκρατία που δεν εκφράζει τη λαϊκή δεξιά και κεντροδεξιά, όπως στο παρελθόν».
Δηλώνοντας πώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ανοιχτός για διάλογο με ευρύτερες δυνάμεις και σε αυτή την κατεύθυνση συζητά με όλες» ξεκαθάρισε πως «τους ενδιαφέρει και η συζήτηση με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. «Είμαστε σε διαρκή διάλογο μαζί τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά
Ωστόσο όπως υπογράμμισε «αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τη στρατηγική και τον προσανατολισμό μας» οπότε και απέκλεισε η επόμενη μέρα να περιλαμβάνει «δυνάμεις όπως η σημερινή Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Άδωνι Γεωργιάδη που δεν έχει σχέση με την παράταξη και τη λαϊκή δεξιά και κεντροδεξιά που εξέφραζε τα προηγούμενα χρόνια. Όμως είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με ευρύτερες δυνάμεις.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε όπως είπε είναι πολιτική δύναμη με διακριτή ταυτότητα, όμως δεν αρνείται το διάλογο και τη συμπόρευση. Εμείς συγκυβερνάμε με ένα κόμμα της κεντροδεξιάς και τους Οικολόγους».
Οι απαντήσεις Τσίπρα για την τραγωδία στο Μάτι
«Πώς να κρύψεις τους νεκρούς;» ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε για το εάν τελικά γνώριζε ή όχι για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
«Πώς να κρύψεις τους νεκρούς; Μα είναι δυνατόν;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, το μεσημέρι της Κυριακής, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη.
«Είδα αυτή την έντονη κριτική από ΜΜΕ και αντιπολίτευση. Η κριτική στη δημοκρατία είναι απαραίτητη, όχι απλά ωφέλιμη. Όμως υπάρχει ένα όριο που αν κανείς το ξεπεράσει -κι εγώ πολλές φορές έχω ασκήσει κριτική σε κυβερνήσεις - οι πολίτες αυτό το αντιλαμβάνονται. Τότε η κριτική παίρνει το χαρακτήρα στρατευμένης προπαγάνδας και το πρόσημο αλλάζει και είναι επωφελής γι’ αυτόν που τη δέχεται. Θα έπρεπε να είμαστε πολύ ανόητοι, αν το βράδυ της τραγωδίας μέλημά μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις; Και μάλιστα σε μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε και εικάζονται. Η κριτική αυτή διαψεύδεται από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων. Δυο ώρες αργότερα από τη σύσκεψη ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέλαβε την ευθύνη με εντολή μου να ανακοινώσει τον αριθμό των νεκρών που είχαμε πλήρως επιβεβαιωμένο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Οι κυβερνήσεις συνήθως στα δύσκολα μαντάτα κρύβονται. Τι νόημα έχει αυτή η κατηγορία που δεν μπορεί να βασιστεί σε επιχειρήματα και διαψεύδεται από την πορεία των πραγμάτων; Η όποια κριτική για λάθη και παραλείψεις, πρέπει να γίνεται για να διορθώνονται οι παραλείψεις. Όταν όμως αυτό ξεπερνά τα όρια τότε μάλλον, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι αυτοί που την ασκούν προσπαθούν να κερδίσουν πολιτική υπεραξία. Κανείς μα κανείς δεν επικροτεί μια τέτοια τακτική», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Οι υπουργοί της κυβέρνησής μου ήταν από την πρώτη μέρα στο Μάτι. Όχι για επικοινωνιακά σόου με συγκεκριμένες κάμερες τηλεοπτικών σταθμών που κρύβουν τα μικρόφωνα όταν έρχονται οι πολίτες. Οι υπουργοί δούλεψαν, είναι δύσκολη η μάχη για την αποκατάσταση. Είναι μεγάλο στοίχημα για τους υπουργούς, να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι μεγάλο στοίχημα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Η θέση Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
«Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τιμάει τη δουλειά του», διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση», ανέφερε, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ουδέν σχόλιο για την αποχώρηση Φέσσα
«Να μην κρίνονται όλα πολιτικά ζήτησε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς να σχολιάσει την αποχώρηση του προέδρου του ΣΕΒ», Θοδωρή Φέσσα από την χθεσινή του ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία ου ο κ. πρόεδρος του ΣΕΒ, Θοδωρής Φέσσας βγήκε από την αίθουσα, αποχώρηση που συζητήθηκε έντονα από τους παρευρισκόμενους.
«Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος αισθάνεται καλά και ποιος όχι. Υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας οποότε να μην κρίνουμε τα πάντα με πολιτικό κριτήριο» απάντησε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο της Εφημερίδας των Συντακτών να σχολιάσει την αποχώρηση.
«Θα βγούμε στις αγορές με καλό επιτόκιο όταν δεν θα υπάρχει αναταραχή»
«Κάποια στιγμή θα βγούμε στις αγορές για δανεισμό, τώρα δεν υπάρχει ανάγκη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για το θέμα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί το μεσημέρι της Κυριακής στη ΔΕΘ.
«Ο λαός πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι συμφωνήσαμε με τους εταίρους πριν από έναν χρόνο, να χτίσουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας, ρευστότητας, το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεσή μας για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Λόγω αυτού του μαξιλαριού, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές, όταν εκεί υπάρχει αναταραχή. Και τώρα υπάρχει αναταραχή, η οποία αποδίδεται στις αναδυόμενες αγορές», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Επομένως, έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μην μας απασχολεί και τόσο πολύ η αναταραχή στις αγορές».
«Κάποια στιγμή θα βγούμε και θα δανειστούμε με καλό επιτόκιο», συμπλήρωσε.
«Είναι ανοησίες όσα λέγονται και όσοι τις λένε κρίνονται από τον λαό. Καμία σχέση δεν έχει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων με τις εξαγγελίες από τη ΔΕΘ, σχετίζεται με τις αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές», διεμήνυσε. «Έχουμε καθαρή έξοδο, έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.
Για τις εκλογές: Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων
«Η βασική μου στρατηγική επιλογή, είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από τη Θεσσαλονίκη.
«Η οικονομία πάει καλά, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, είναι επιτυχία συλλογική της κυβέρνησης να φτάσει να εξαντλήσει την τετραετία. Ένας επιπλέον λόγος είναι και το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα», τόνισε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει πως «πολλές φορές και τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις την παραμορφώνουν και το γνωρίζουμε καλά. Δίνουν εικόνα που δεν αντιστοιχεί στις τάσεις στην ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019, γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε να κερδίσει εκεί που οι άλλες έχασαν. Και έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα».
«Το βασικό της δίλημμα θα είναι αυτό αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Σας μιλώ με ειλικρίνεια αυτό τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε, αλλά όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
«Η αδειοδότηση των καναλιών φέρνει οφέλη για τους εργαζόμενους»
Περίπου μισό εκατ ευρώ θα φέρει στα δημόσια ταμεία η αδειοδότηση των καναλιών, σημείωσε ο κ. Τσίπρας κατά την συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα όπως είπε η ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς με την αδειοδότηση πέντε τηλεοπτικών σταθμών πέρα από τα οφέλη που θα έχει για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους – αφού θα πρέπει υποχρεωτικά καθένα από τα κανάλια να απασχολεί 400 εργαζόμενους – έχει ήδη φέρει 150 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο από τον φόρο διαφήμισης ενώ υπολογίζεται ότι θα φέρει ακόμα 125 εκατ ευρώ από το φόρο διαφήμιση κι άλλα 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες.
«Η ρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου θα κάνει καλό και στους δημοσιογράφους και στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στους ιδιοκτήτες και στο τηλεοπτικό κοινό» ανέφερε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει και η διαδικασία για την αδειοδότηση και των περιφερειακών σταθμών.
Παρά τις εντάσεις και την ταλαιπωρία που υποστήκαμε από την διαδικασία, να σας θυμίσω ότι το ΕΣΡ ανακοίνωσε την δημιουργία πέντε τηλεοπτικών σταθμών, ενός δηλαδή παραπάνω από τους τέσσερις που υποστηρίζαμε εμείς ότι θα πρέπει να υπάρχουν και όχι 20 όπως διατείνετο η αντιπολίτευση ότι χωρούν στην ελληνική αγορά.
Θα υπάρξει εξορθολογισμός των διοδίων ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση
«Σχεδιάζουμε και ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο για τα αναλογικά διόδια και θα υπάρξει σαφής εξορθολογισμός και ο κάθε πολίτης θα πληρώνει, όπως στην Ευρώπη, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει», είπε ο Αλεξης Τσίπρας για να προσθέσει: «Ότι όσοι αναγκάζονται να μετακινούνται σε δρόμους με διόδια εξαιτίας της εργασίας τους, θα έχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις».
Ρεκόρ παρουσίας δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, συνολικά 115 δημοσιογράφοι συμμετέχουν στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι της Κυριακής, η οποία πραγματοποιείται στο περιθώριο της 83ης ΔΕΘ.
Πρόκειται για συμμετοχή – ρεκόρ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν δώσει το «παρών» σε συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργού στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Να εντείνουμε τη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στην ακροδεξιά»
«Ναι ανησυχώ. Η Ευρώπη σήμερα δυστυχώς κάτω από την πίεση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και από την πίεση λαϊκιστικών δυνάμεων παίρνει μια στροφή ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή», ανέφερε και:
Επισήμανε ότι διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα: το ένα που αμφισβητεί βασικές αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Από την άλλη ένα στρατόπεδο δυνάμεων που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες. «Πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα».
«Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους πριν βγούμε από τα μνημόνια»
Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης.
Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια, είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς. Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.
«Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας»
Σε δύο χρόνια από σήμερα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι το τέλος του 2018 για να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2019.
«Η μόνη προνομοθέτηση για το 2020, θα αφορά στον ΕΝΦΙΑ» εξήγησε ο πρωθυπουργός για τον οποίο υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός. Συμπλήρωσε πως ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε μέχρι στιγμής δεν επιτρέπει να προχωρήσουμε σε μια μείωση έως 50% από την πρώτη χρονιά αλλά σε μια δομική αλλαγή στον ίδιο το φόρο».
«Για κάποιους με βίλες στην Εκάλη ή στη Μύκονο η μείωση μπορεί να είναι μικρότερη. Όμως θα είναι τέτοια η δομή, ώστε να μην μιλάμε για ένα συνολικό χαράτσι. Το 2020 θα είναι ο ίδιος φόρος πια με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προ κρίσης. Τώρα αν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχει πρόγραμμα Πινοσέτ, μπορεί να πει στον ελληνικό λαό πως αυτές τις παροχές θα τις ακυρώσει. Ας διεκδικήσει την εκλογή του λέγοντας ότι θα ακυρώσει όλα όσα πέτυχε αυτή η κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι μέχρι τέλος του έτους, θα νομοθετηθεί η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.
Η μείωση, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1 Ιανουαρίου του 2019 η πρώτη και από τον Ιανουάριου του 2020 η δεύτερη.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα.
Για παράδειγμα το μέτρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ προβλέπει μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες το 2019 και έως 50% για το 2020.
Για παράδειγμα για ένα σπίτι στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ ενώ το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ.
Αντιστοίχως σε σπίτι στο Αιγάλεω που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 102 ευρώ.
Σε σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 116 ευρώ.