Κοτζιάς: «Το δημοψήφισμα δεν ήταν προϋπόθεση για τη Συμφωνία»
Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, εμφανίστηκε αισιόδοξος, δίνοντας μάλιστα και την δική του μαθηματική ανάλυση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλο ποσοστό το 37%; Αν δεν ξέρεις, θα πεις όχι. Ο Ιβάνοφ αυτός ο κακός πρόεδρος της γείτονος, έχει εκλεγεί με 520.000 ψήφους. Το «Ναι» στο δημοψήφισμα ήρθε από 600.000 «Ναι». Ήταν στρατηγική της αντιπολίτευσης να μην πάει να ψηφίσει. Ο Ζάεφ εξελέγη με 100 χιλιάδες λιγότερες ψήφους απ' ότι πήρε το δημοψήφισμα.
Δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους καταλόγους τους εδώ και 20 χρόνια. Άλλες 350 χιλιάδες είναι μακριά στο εξωτερικό, σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά. Το πραγματικό εκλογικό σώμα είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια. Σ' αυτό έχει πάρει πάνω από 50%. Η αντιπολίτευση με τον εθνικισμό της, αποφάσισε να προσθέσει το «Όχι» της, στους νεκρούς και τους απόντες. Το «Ναι» πήρε το μέγιστο που θα μπορούσε να πάρει, όμως στους εγγεγραμμένους πήρε μόνο 37%. Στο δημοψήφισμα του Γκρούεφσκι πήρε μέρος μόνο το 28%».
Ερωτώμενος σχετικά, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι «δεν βοήθησε η παρέλαση των αξιωματούχων από τα Σκόπια» σημειώνοντας ακόμα πως «έπρεπε να αφεθεί στις τοπικές δυνάμεις. Από εμάς δεν πήγε κανείς και εγώ δεν τοποθετήθηκα. Με κατηγόρησαν ότι δεν ανοίγω μέτωπο με τον Ζαεφ. Δεν το έκανα για να πάνε σε έντιμο δημοψήφισμα».
Σχετικά τώρα με τα επόμενα βήματα στην πΓΔΜ, για τη συμφωνία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εξήγησε: «Δεν είναι εύκολη υπόθεση ο αριθμός που πρέπει να συγκεντρώσει στη Βουλή. Το γεγονός ότι πήρε 100 χιλιάδες παραπάνω από ότι όταν εξελέγη ως πρωθυπουργός, κάνει ολοφάνερο ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες θα κερδίσει τις εκλογές. Η αντιπολίτευση εκεί, δεν ζήτησε εκλογές γιατί ξέρει ότι θα χάσει. Χωρίς να το θέλει η ΝΔ ομολογεί πόσο αλληλοεξαρτώμενα είναι τα κράτη στα Βαλκάνια. Δεν υπάρχει για το μέλλον των Βαλκανίων καλύτερη πολιτική από τη συνεργασία Ελλάδας – Σκοπίων. Καταφέρνουμε να την σταθεροποιήσουμε, μπαίνει τέλος σε όποιον σκεφτόταν μεγάλη Αλβανία. Και οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι αναγνωρίζουν τα εδάφη αυτού του κράτους. Αυτή η συμφωνία θωρακίζει τα Βαλκάνια».
Και συνέχισε σχετικά: «Το Σύνταγμα των Σκοπίων, λέει ότι μπορεί να πάει και σε 60 και σε 45 μέρες σε εκλογές. Στην περίπτωση που δεν πάρει 2/3 στη Βουλή, θα πάει σε εκλογές σε 45 μέρες. Από εκεί βγαίνουν οι ημερομηνίες 25 Νοέμβρη ή 2 Δεκέμβρη. Πρέπει η συμφωνία να φτάσει στην ελληνική Βουλή τον Μάρτιο. Από την στιγμή που θα μπει στη Βουλή, θα χρειαστούν 2 εβδομάδες για την ψήφισή της. Είναι γνωστή η συμφωνία.
Όποτε τελειώσουν εκείνοι, αμέσως μετά θα την φέρουμε. Αν πάρει την πλειοψηφία στη Βουλή ο Ζάεφ προσθέστε δυο μήνες. Υπάρχουν δυο σενάρια, δεν εξαρτάται από εμάς. Εκείνοι θα έχουν κάνει, ψηφοφορία στη Βουλή, δημοψήφισμα, αλλαγή του συντάγματος και μετά εμείς θα ψηφίσουμε. Ποιος είναι ο όμηρος, εμείς ή άλλος. Κατά τη γνώμη μου κανένας. Είναι μια δημοκρατική διαδικασία».
Χαρακτήρισε το χειρότερο σενάριο μια πιθανή αποσταθεροποίηση της γείτονος καθώς όπως είπε «Η χώρα αυτή, χωρίς σταθερότητα και συνοχή βασισμένη στο μέλλον της. Χωρίς τέτοιο μπορεί να καταρρεύσει και αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο και για τη χώρα μας. Ο Ζάεφ όμως αν δεν κερδίσει στη Βουλή θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».
Επιστρέφοντας στην σημασία της ίδιας της συμφωνίας, σημείωσε: «Έχει υποτιμηθεί η σημασία αλλαγής του ονόματος. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και ακόμα πιο σοβαρό όταν αυτή η αλλαγή είναι erga omnes. Αυτό έχει γίνει μία φορά μόνο στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα (για την Αυστροουγγαρία) και αυτό αφού έχασαν πόλεμο» τόνισε ο κ. Κοτζιάς. «Επειδή ένα τρίτο κράτος θέλει -και με το δίκιο του- αλλάζει όνομα ένα κράτος. Όποια δύναμη της αντιπολίτευσης λέει ότι θα διαπραγματευτεί καλύτερη συμφωνία κάνει λάθος. Η ΝΔ λέει ότι εκείνη δεν θα αποδώσει την υπηκοότητα ... και πώς γίνεται αυτό; πώς θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών. «Είναι συμφωνία ισορροπημένη, συμφωνία πρότυπο» σύμφωνα με όλους τους διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς.
«Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση, κάναμε εξωτερική πολιτική χωρίς να κοιτάμε στο εσωτερικό. Κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση με σοβαρό αποτέλεσμα. Η αντιπολίτευση είναι φορέας προβλήματος, της αρέσει να καλλιεργεί την απαισιοδοξία. Είμαστε κυβέρνηση των λύσεων, όποτε μια συμφωνία που θεωρούμε εξαιρετικά καλή δεν πρόκειται να γίνει αντικείμενο πολιτικού παιχνιδιού», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς διαβεβαιώνοντας ότι η κύρωσης της Συμφωνίας, αν και εφόσον, θα γίνει από την παρούσα Βουλή.
Πηγή: reader.gr