Τον Νοέμβριο στη Βουλή ο νόμος για την ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις

Gazzetta team
Τον Νοέμβριο στη Βουλή ο νόμος για την ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις
Τρία σημαντικά ζητήματα καλείται να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου: Τις εξελίξεις στην οικονομία με αιχμή και την ακύρωση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις, τον κάβο του Μακεδονικού σε σχέση με την σταθερότητα στην κυβέρνηση και τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους δήμους και την περιφέρεια Αττικής.

Η κυβέρνηση είναι γεγονός ότι αιφνιδιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες από τις επιθέσεις που δέχτηκε το τραπεζικό σύστημα μέσω του χρηματιστηρίου. Το Μαξίμου είδε πίσω από τις πιέσεις κερδοσκοπικά παιχνίδια, όμως βαθιά μέσα του πιστεύει ότι παίχτηκαν και πολιτικά παιχνίδια με στόχο την αποδυνάμωση της εικόνας της χώρας στις αγορές. Χωρίς να το πει ευθέως, υπονόησε μάλιστα ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν πήρε την θέση που άρμοζε σε μία τέτοια κατάσταση, κάτι που αποτυπώθηκε και από μία δημόσια διατύπωση του Γιάννη Δραγασάκη πως «οι θεσμοί πρέπει να παίζουν τον ρόλο τους» και ειδικά όταν μιλούν για ανεξαρτησία των θεσμών «πρέπει να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους».

Επιστροφή χρημάτων* στο Αλαβές – Ρεάλ Μαδρίτης και σούπερ αποδόσεις στην La Liga από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Είναι γεγονός πως ο μεγαλύτερος κλονισμός στο Μαξίμου δημιουργήθηκε από την ανησυχία πως μετά την άρση των capital controls στις καταθέσεις υπήρχε ο κίνδυνος μεσούσης της τραπεζικής κρίσης να εκδηλωθεί μεγάλο κύμα αναλήψεων από τις τράπεζες. Στις μεταξύ τους συζητήσεις κυβερνητικά στελέχη έλεγαν δε πως η μεγάλη αναταραχή στις τράπεζες συνδέεται εμμέσως με την απόφασή της να μην εφαρμόσει το μέτρο των περικοπών στις συντάξεις και κυρίως από τις ήπιες έως και ενθαρρυντικές αντιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Όπως και να 'χει η κυβέρνηση κατανοεί πως πρέπει να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα και ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει πρωτοβουλίες και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ως προς το θέμα των συντάξεων, αυτό που επιθυμεί είναι αυτή η υπόθεση να λήξει άμεσα για να μην δημιουργεί παρενέργειες στο εσωτερικό της χώρας. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οι θεσμοί θα έχουν απαντήσει επισήμως στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να μην περικόψει τις συντάξεις κρατώντας βεβαίως στα χέρια του ως λάφυρο την διαλλακτική στάση του Βερολίνου με την Άνγκελα Μέρκελ να εμφανίζεται να έχει συναινέσει στην ακύρωση του μέτρου υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος στο 3,5%.

 

Όμως, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Και με τον Νόμο που θα φέρει αρχές Νοεμβρίου στη Βουλή για να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις να φέρει και ρύθμιση και για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Πρόκειται για ένα θέμα που ήδη διαβουλεύεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις πληροφορίες.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, πάλι, αυτήν την στιγμή βρίσκεται στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ. Το Μαξίμου θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μπορεί να περάσει τον κάβο και να πετύχει την κύρωσή της από τη Βουλή ακόμη κι αν χρειαστεί να μεσολαβήσουν εκλογές στην γειτονική χώρα. Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Ζάεφ έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι εφόσον όλα εξελιχθούν χωρίς εμπόδια θα μπορέσει να έχει ολοκληρώσει την Συνταγματική Αναθεώρηση έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχει λόγο να ανησυχεί για το κατά πόσο οι εξελίξεις στα Σκόπια θα καθορίσουν τον χρόνο των ελληνικών εκλογών. Κι αυτό δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί η παρούσα βουλή να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το στοιχείο που προκαλεί ανησυχία στους κυβερνώντες δεν είναι άσχετο με τις προθέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ. Στην τελευταία συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό συμφώνησαν να τα πουν εκ νέου για το Μακεδονικό τον Μάρτιο. Μεσολάβησε ωστόσο το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και ο κυβερνητικός εταίρος επανήλθε περίπου πανηγυρίζοντας. Το Μαξίμου δεν δείχνει ενόχληση για τις εξελίξεις, έχει όμως τις κεραίες του τεντωμένες. Επομένως από τώρα κύριο μέλημά του είναι να διατηρήσει την κυβέρνηση σταθερή ακόμη κι αν η ΝΔ προχωρήσει στην απειλή της καταθέτοντας μετά τις 17 Δεκεμβρίου νέα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως εκτιμούν ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς η κυβέρνηση θα διατηρηθεί θα έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και δεν θα απολέσει την δεδηλωμένη. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με βουλευτές που δεν επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τα αυτοδιοικητικά φαίνεται πως οι μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Οκτώβριο. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αποφασίσει ποιον θα βάλει απέναντι από τον Κώστα Μπακογιάννη για τον δήμο της Αθήνας κι αν η λογική του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η λογική της διεκδίκησης επί ίσοις όροις με κίνδυνο να «καεί» ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος ή λογική της αξιοπρεπούς ήττας. Το ερώτημα δεν έχει ακόμη απαντηθεί και απαιτεί όπως όλα δείχνουν περισσότερο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για την περιφέρεια Αττικής αν και οι πληροφορίες το τελευταίο διάστημα επιμένουν ότι θα είναι η Ρένα Δούρου που θα διεκδικήσει και πάλι τον θώκο θέλοντας επί της ουσίας να δώσει την απάντησή της σε όσους έχουν κρίνει την θητεία της ελλειμματική και μη αποτελεσματική. Η απόδραση από την περιφέρεια δεν είναι λύση αναφέρουν αρμόδιες πηγές χωρίς όμως να επιβεβαιώνουν τι ακριβώς θα συμβεί.

Πηγή: reader.gr