Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς

Gazzetta team
Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς
Την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Η παραίτηση του κ. Κοτζιά έρχεται μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας στο οποίο, κατά πληροφορίες, ο ΥΠΕΞ δυσαρεστήθηκε διότι δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη από τον κ. Τσίπρα στην κόντρα με τον Πάνο Καμμένο.

Από το πρωί της Τετάρτης είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για την παραίτηση του κ. Κοτζιά, μετά και από τη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο».

Η επεισοδιακή συνεδρίαση

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο η συνεδρίαση επισκιάστηκε από το επεισόδιο ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο, που ξεκίνησε με αφορμή την εναλλακτική πρόταση για το Σκοπιανό που κατέθεσε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας.

Όλα άρχισαν με την παρατήρηση του κ. Κοτζιά προς τον κ. Καμμένο ότι δεν μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική αυτοβούλως και να εκθέτει τον πρωθυπουργό και τη χώρα. Ο υπουργός Άμυνας αντέδρασε, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει προσωπικές και πολιτικές του επιδιώξεις. Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κύκλοι της Προεδρίας ανέφεραν πάντως ότι η επίσκεψη Κοτζιά συνιστούσε μια τυπική ενημέρωση του Προκόπη Παυλόπουλου από τον υπουργό για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και δη το Σκοπιανό. Αντίστοιχα έριξε τους τόνους το Μαξίμου για τη σύσκεψη που διεξήχθη υπό τον πρωθυπουργό χθες αργά το απόγευμα. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και τους υπουργούς Επικρατείας δεν είχε σχέση με όσα συνέβησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ή με το Σκοπιανό και είχε ως μοναδικό αντικείμενο θέματα οικονομίας και της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης με πόρους από το λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο», ούτως ώστε να εξισορροπηθούν οι ανισότητες από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε καλέσει τα στελέχη των ΑΝΕΛ «να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και ότι δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό της πΓΔΜ, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης». Κατά πληροφορίες, η απάντηση Καμμένου ήταν πως διατηρεί μεν τις απόψεις που έχει για το ονοματολογικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια που θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης. Αντιθέτως, χρέωσε αυτή την προσπάθεια στη ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενος με το Μαξίμου, το οποίο, απαντώντας στα σχόλια της οδού Πειραιώς για όσα διημείφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, υποστήριξε ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφεύγουν σε σενάρια αποσταθεροποίησης, στα οποία δεν θα συμπράξει κάποιος βουλευτής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αντίστοιχα, τους τόνους έριξαν και στελέχη των ΑΝΕΛ, με πιο χαρακτηριστικές τις τοποθετήσεις των Έλενας Κουντουρά και Τέρενς Κουίκ, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ακόμη και ως... προάγγελος στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια της συμφωνίας των Πρεσπών, εάν ο κ. Καμμένος επιμείνει στη σκληρή γραμμή και την κομματική πειθαρχία για το Σκοπιανό.

Πηγή: reader.gr