Σε έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου η τύχη της περικοπής των συντάξεων

Gazzetta team
Σε έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου η τύχη της περικοπής των συντάξεων
Η απόφαση για την περικοπή ή όχι των συντάξεων φαίνεται ότι θα ληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έκτακτο Eurogroup, που προγραμματίζεται για τις 19 Νοεμβρίου.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κρίθηκε αναγκαία για να συζητηθούν ζητήματα, που αφορούν στη συζήτηση για την εμβάθυνση της ζώνης του ευρώ, η οποία αναμένεται να γίνει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Όμως, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν ακόμη προσχέδια προϋπολογισμών χωρών κρατών της Ευρωζώνης, διαδικασία, που περιλαμβάνεται και στη σημερινή συνεδρίασή τους, που ξεκινά στις τέσσερις το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η συζήτηση για την Ιταλία.

Στη συνεδρίαση στις 19 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας, όπερ και αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να αποφασίσουν αν εγκρίνουν ή όχι το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων.

Το ελληνικό αίτημα δεν αποκλείεται, πάντως να συζητηθεί και στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup. Άλλωστε, οι συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν, που έχει τον κύριο λόγο ανάμεσα στους θεσμούς στην μεταπρογραμματική περίοδο, και ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να αμβλυνθεί η διαφορά του δημοσιονομικού κενού, που προκύπτει στην περίπτωση μη εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

 

Ζητούμενο αποτελεί να καθοριστούν τα πιθανότερα σενάρια με τους συνδυασμούς επί των προτεινόμενων μέτρων και των δημοσιονομικών τους μεγεθών.

Η ελληνική πρόταση

Στο σενάριο μη περικοπής των συντάξεων η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει σειρά από δημοσιονομικές παρεμβάσεις, όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η διανομή επιδόματος στέγασης, η επιδότηση των εισφορών σε εργοδότες που απασχολούν νέους, ηλικίας έως 25 ετών (103 εκατ. ευρώ), η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος.

Άλλωστε, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι δεν δέχονται να τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% μέχρι το 2022. Οπότε οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν αιτιολογηθεί και αξιολογηθεί επακριβώς και με το απαραίτητο περιθώριο δημοσιονομικής «άνεσης», ιδίως στην περίπτωση της μη εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων.

Πηγή: reader.gr