Tσίπρας: «Tο 2019 η προκήρυξη 10.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων» (vid)
«Η Πολιτεία δεν αναγνώρισε ποτέ ότι πήρε περιουσία κατώτερη της αξίας της, όμως ενέταξε τους ιερείς στους δημοσίους υπαλλήλους. Τώρα κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, αναγνωρίζουμε ότι πήραμε περιουσία εκκλησιαστική σε τίμημα που υπολείπεται της αξίας της. Έτσι θα δίνουμε ένα επίδομα που ισούται με αυτό που δίνουμε για την μισθοδοσία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι με την αλλαγή αυτή «απελευθερώνουμε 10.000 θέσεις στις οποίες μπορούν να γίνουν προσλήψεις στο μέλλον». Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα «η περιουσία αυτή, επειδή ήταν αμφισβητούμενη και δεν αξιοποιούνταν δεν είχε κανείς μας όφελος». Τώρα «φτιάχνουμε το ταμείο που βάζουμε την αμφισβητούμενη και την μη αμφισβητούμενη περιουσία για αξιοποίηση. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2030, θα χρηματοδοτεί από αυτά τα έσοδα, το ποσό των επιδοτήσεων».
Σχετικά με τις αντιδράσεις απάντησε πως «δεν υπάρχει ιστορικό βήμα» χωρίς τέτοιες και πρόσθεσε ότι μέσα στο 2019, θα προκηρυχθούν μέσα στο 2019 «εκεί που υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες». Ερωτώμενος που θα βρεθούν τα λεφτά για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος «Θα έχουμε τη δυνατότητα να το καλύψουμε, γιατί θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Θα βρούμε τον χώρο να κάνουμε προσλήψεις εκεί που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».
Χαρακτήρισε χαριτολογώντας «θαύμα» τη συμφωνία του με τον Ιερώνυμο. Μίλησε παράλληλα για κοινή βούληση και πολύ καλή σχέση μεταξύ των δυο και σημείωσε αναφορικά με τη συνάντηση που οδήγησε στη συμφωνία « Μετά από δεκαετίες βρήκαμε λύση. Αυτό είναι θαύμα. Αυτό το θαύμα είχε περίπου τρια χρόνια προεργασίας. Έχουμε βάλει κάτω τις επιτροπές μας, Χαρίτσης Γαβρόγλου έχουν κάνει την προεργασία για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας. Έχουμε προχωρήσει αρκετά. 22 μητροπόλεις είναι εθελοντικά στο πρόγραμμα. Είναι αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων για να έχουμε κοινό όφελος».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σκάνδαλα όπως αυτά στο χώρο των φαρμάκων και των εξοπλιστικών οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Απέναντι σε αυτή την ύβρη, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει η Νέμεσις. «Είναι λαϊκή απαίτηση η Νέμεσις για τα σκάνδαλα» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη δήλωση Πολάκη, ότι για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πρέπει κάποιοι να μπουν φυλακή, και απάντησε ότι αυτό που είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «ήταν μία ερμηνεία του λαϊκού αισθήματος». Οι κυβερνήσεις, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δεν βάζουν κανένα φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν είναι, μέσα από τη Βουλή και τις Εξεταστικές Επιτροπές, να αναδεικνύουν υποθέσεις. «Ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε επειδή είναι μία πολιτική σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του Νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός δήλωσε σίγουρος πως θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Αν ο Μητσοτάκης άφηνε και τους βουλευτές του να ψηφίσουν, θα εξασφάλιζε πολύ μεγάλη πλειοψηφία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με την «γραμμή» που θα ακολουθήσει ο Πάνος Καμμένος σε μια τέτοια περίπτωση, σημείωσε ότι «θα βρεθεί σε ένα κρίσιμο δίλημμα, αλλά πιστεύω ότι θα πράξει το σωστό». Ο Αλέξης Τσίπρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αφού καταψηφίσουν την συμφωνία να στηρίξουν την κυβέρνηση σε ενδεχόμενο πρότασης μομφής.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος: Το βιογραφικό του
- Ο Γκλέτσος «αρπάχτηκε» με δημοσιογράφο έξω από την Κουμουνδούρου: «Το viral λάθος μου με τις ανεμογεννήτριες ανέδειξε το φιάσκο του Μητσοτάκη» (vid)
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πίτσες στην Κουμουνδούρου και τσικουδιές στα γραφεία του Πολάκη πριν τα αποτελέσματα (vid)