Όλη η πρόταση της ΝΔ για την Παιδεία

Gazzetta team
Όλη η πρόταση της ΝΔ για την Παιδεία
Τις λεπτομέρειες της πρότασης της ΝΔ και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης ανέλαβε να παρουσιάσει στη σημερινή εκδήλωση του κόμματος για την Παιδεία η Νίκη Κεραμέως.

Η τομεάρχης Παιδείας του κόμματος που, μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, είχαν την εποπτεία της κατάρτισης του εν λόγω προγράμματος, αναφέρθηκε στιςβασικές του κατευθύνσεις, τόσο για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την τριτοβάθμια και την τεχνική εκπαίδευση.

100% Eπιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Τότεναμ – Τσέλσι! (21+*Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Επί παραδείγματι, έγινε λόγος για ένα νέο πρόγραμμα σπουδών, με το οποίο θα ενισχύονται οι δημιουργικές μέθοδοι διδασκαλίας, με νέο πρόγραμμα σπουδών. Βασική κατεύθυνση, στο τέλος του Λυκείου, θα είναι ένα Εθνικό Απολυτήριο, για το οποίο θα προσμετρώνται οι βαθμοί και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, ενώ θα εισαχθεί, μεταξύ άλλων, και ο θεσμός του «δασκάλου ή καθηγητή εμπιστοσύνης», για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Παράλληλα, θα προβλέπεται καλύτερη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά θα παρέχεται και μεγαλύτερη αυτονομία στις σχολικές μονάδες και στους καθηγητές για πρακτικά ζητήματα της σχολικής καθημερινότητας. Φυσική, για τη σχολική μονάδα, θα είναι κεντρική πλέον και η έννοια της αξιολόγησης.

Η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων, αλλά και καλύτερη διασύνδεση των ΕΠΑΛ με την αγορά εργασίας. Έμφαση θα δοθεί στην επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και στη δυνατότητα δια βίου μάθησης και πιστοποίησης στο διηνεκές.

 

Όσον αφορά, τέλος, τα πανεπιστήμια, πέραν της κατάργησης του ασύλου και της αναθεώρησης του άρθρου 16, η κ. Κεραμέως μίλησε για επαναφορά του Συμβουλίου Ιδρύματος, για ξεκάθαρες αρμοδιότητες για τα όργανα Διοίκησης, για δυνατότητα διεύρυνσης των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και για επαναφορά του «ν+2», για την αποφυγή του φαινομένου των αιωνίων φοιτητών. Ακόμα, μίλησε για ισχυρότερη αξιολόγηση, αλλά και για ανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, με στόχο την ενίσχυση του τεχνολογικού τομέα. Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην έρευνα και στην τεχνολογία, αλλά και στη στενότερη διασύνδεση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας.

Πηγή: reader.gr