Τι αποκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας από την επίσκεψή του στη Μόσχα
Ο πρωθυπουργός έδειχνε εμφανώς ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του σύντομου ταξιδιού του στην Μόσχα. Διπλωματικοί παράγοντες σχολίαζαν πως τόσο η πρωινή του συνάντηση με τον Μεντβέντεφ που επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα οικονομίας όσο και η πιο επίσημου χαρακτήρα συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο εξελίχθηκαν τόσο καλά που επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να πιστεύει πως αποτελεί παρελθόν η σκιά που είχε βαρύνει τις ελληνορωσικές σχέσεις από το καλοκαίρι.
100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Λέστερ – Τότεναμ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)
Είναι γεγονός πως οι συζητήσεις που είχε ο Τσίπρας με τον Πούτιν δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολες. Και οι δύο κυβερνήσεις ήθελαν να ξεπεράσουν την κρίση που σημάδεψε τις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, όμως τα ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος και δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Αμφότεροι είπαν πως "θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά" επιθυμώντας να γυρίσουν σελίδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επέμεινε πως όσα έγιναν το καλοκαίρι ήταν γεγονότα ήσσονος σημασίας, "σαχλαμάρες" τα χαρακτήρισε δημοσίως που αδίκως δόθηκε τόση μεγάλη διπλωματική διάσταση. Ο Αλέξης Τσίπρας πάλι φάνηκε πως είχε διαφορετική εκτίμηση κι επιχείρησε να πείσει τον συνομιλητή του ότι είναι γεγονότα που δεν μπορούσαν να υποτιμηθούν από την ελληνική πλευρά καθώς οι διπλωμάτες που απελάθηκαν προέβησαν σε ενέργειες που υπονόμευαν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και για την ακρίβεια την Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως και να' χει αυτό που η ελληνική κυβέρνηση συγκράτησε από τις επαφές με την ρωσική πολιτική ηγεσία είναι ότι ο Πούτιν δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διαστάσεις στο θέμα των απελάσεων ούτε όμως και να εντείνει την θέση της Μόσχας για την Συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών με τον Πούτιν να μην λέει κουβέντα για τον πυρήνα του Μακεδονικού.
Επιπλέον η ελληνική πλευρά εμφανίζεται σαφώς ικανοποιημένη από το γεγονός ότι έγινε εκτενής συζήτηση για τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής με την Μόσχα να συμφωνεί ότι και η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στον Turkish Stream 2 μαζί με την Ιταλία, σχέδιο που προσώρας σκοντάφτει στην απροθυμία των Βρυξελλών που προβάλλουν νομικά και τεχνικά προσκόμματα.
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε κι αυτό συνιστά εν μέρει είδηση ότι στον αγωγό TAP που έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 80% και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην ΕυρωπαΪκή Ένωση θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Ρωσία για την μεταφορά δικού της φυσικού αερίου.
Γενικώς ήταν μία βραχεία αλλά εποικοδομητική επίσκεψη που σφραγίστηκε και από την υπογραφή τριών μνημονίων συνεργασίας και ενός πρωτοκόλλου για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, χωρίς γραβάτες από τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά με πολλές υποσχέσεις πως κάποια στιγμή μπορεί και να φορεθούν εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν θελήσει να του κάνει ένα τέτοιο δώρο...
Πηγή: reader.gr