Ο Τσίπρας είναι κοντά στους 151 για τις Πρέσπες
Στην κυβέρνηση επικράτησαν έτσι δεύτερες σκέψεις και εγκαταλείφθηκε το αρχικό σενάριο για διαδικασίες εξπρές ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ με μια κίνηση τακτικής πέταξαν το μπαλάκι στη ΝΔ, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο: επικέντρωσαν στην πρόταση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή τηλεοπτικού debate των δύο αρχηγών - την οποία αρνήθηκε πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ. Επιπλέον, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, το υπουργείο Εξωτερικών θα δημοσιοποιήσει το πλήρες και μεταφρασμένο κείμενο της συμφωνίας στις κυριακάτικες εφημερίδες, προκειμένου - όπως λένε από το Μαξίμου - να κρίνουν οι πολίτες.
Ο λόγος για τον οποίο το Μαξίμου θέλει να κερδίσει χρόνο δεν είναι άλλος από τις παρασκηνιακές ζυμώσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι για την κύρωση της συμφωνίας. Πρακτικά, όλα εξαρτώνται από την τελική στάση του Ποταμιού, αφού αρκούν ακόμη και δύο ψήφοι για να πιαστούν οι 151. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή διαθέτει 149 επιβεβαιωμένα «ναι»: τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους Παπακώστα, Παπαχριστόπουλο, Κουντουρά, Δανέλλη.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού πάντως, το τοπίο φάνηκε να ξεκαθαρίζει και να προμηνύει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Αποφασίστηκε συγκεκριμένα να δοθεί ψήφος κατά συνείδηση, οπότε όλοι αναμένεται - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - να κρατήσουν την αρχική τους θέση: ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς να πουν «ναι», το ίδιο και ο Σπύρος Λυκούδης που ενδέχεται ν' ανακοινώσει την απόφασή του σήμερα, στη συνεδρίαση των «Μεταρρυθμιστών», και οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός να πουν «όχι». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, το κόμμα δεν αλλάζει τις απόψεις του στα εθνικά θέματα με βάση τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας, παρά το γεγονός ότι αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.
Αναταράξεις υπάρχουν και στο Κίνημα Αλλαγής. Δηλωμένη είναι η πρόθεση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να στηρίξει τη συμφωνία και θεωρητικά απελευθερώνεται με την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μη θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Κατά τη χθεσινή τηλεοπτική της συνέντευξη στον Alpha, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών για όσους πάνε αντίθετα με την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα προς τον κ. Θεοχαρόπουλο και τη ΔΗΜΑΡ συνολικότερα - της οποίας τα όργανα θα συνεδριάσουν την Κυριακή για να πάρουν οριστική απόφαση -, αλλά και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που σκέπτονται τη διαφοροποίηση. Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να δει πρώτα το κείμενο της συμφωνίας πριν αποφασίσει τι θα πράξει, ωστόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι θα συνταχθεί με τις αποφάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας και της προέδρου.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και την έκφραση της πρόθεσης Τσίπρα για στροφή στην Κεντροαριστερά.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος: Το βιογραφικό του
- Ο Γκλέτσος «αρπάχτηκε» με δημοσιογράφο έξω από την Κουμουνδούρου: «Το viral λάθος μου με τις ανεμογεννήτριες ανέδειξε το φιάσκο του Μητσοτάκη» (vid)
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πίτσες στην Κουμουνδούρου και τσικουδιές στα γραφεία του Πολάκη πριν τα αποτελέσματα (vid)