Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν: «Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι»

Gazzetta team
Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν: «Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι»
Ζήτησε και πάλι τους 8 στρατιωτικούς ο Ερντογάν με τον Τσίπρα να απαντάει: «Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει».

Την έκδοση των 8 στρατιωτικών που σύμφωνα με την Τουρκία συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, ζήτησε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις κοινές του δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος της δίωρης συνάντησής τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Θα πρέπει από κοινού να είμαστε ενάντια στο PKK αλλά και στη FETO (σ.σ. την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν), δεν θα πρέπει οι φυγάδες από αυτά τα κινήματα να βρίσκουν φιλοξενία στην Ελλάδα». «Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που έχασαν την ζωή τους την 15η Ιουλίου. Περιμένουμε και η Ελλάδα να το σεβαστεί αυτό» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μια μόλις μέρα πριν την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα επικήρυξε τους 8 για 700.000 τον καθένα.

Κλείνοντας τη δική του τοποθέτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε «αγκάθι» στις σχέσεις των δυο πλευρών τόσο τη μη έκδοση των 8 στρατιωτικών όσο και τη σύλληψη και προφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, σημείωσε: «Για την υπόθεση των 8 που η ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις, η Ελλάδα οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι,αλλά αυτό που προέχει είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της Ασφάλειας, ώστε να βρούμε τους διακινητές που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στο τέλος της δήλωσής του ότι «αυτή τη στιγμή δημιουργούμε προϋποθέσεις για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις μας. Βάζουμε τα θεμέλια, δε χτίζουμε».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για τη χρονική συγκυρία της επίσκεψης και την κριτική που έχει δεχτεί, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι δύο χώρες οφείλουν να έχουν τακτικές συνομιλίες, ανοικτά κανάλια συνεννόησης σε υψηλό επίπεδο. Αν δεν υπήρχαν ζητήματα να λύσουμε δεν θα υπήρχε λόγος για τακτικές επαφές. Πιστεύω ότι η κριτική αυτή οδηγεί σε τέλμα αδράνεια και ολισθηρούς δρόμους».

 

Η δημοσιογράφος από την Τουρκία ρώτησε εκ νέου τον Έλληνα πρωθυπουργό για την έκδοση των «8» μετά τη σημερινή επικύρηξή τους και ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα «στηρίζει τη δημοκρατία και δεν προασπίζει πραξικοπηματίες ή πράξεις κατά της δημοκρατικής εύρυθμης λειτουργίας της Τουρκίας». «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει δικό της δικαιΐκο σύστημα και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή» επανέλαβε.

Σε ερώτηση για την αυριανή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Τούρκος πρόεδρος, αφού αναφέρθηκε στην επίσκεψή του ως παιδί και στα χρόνια που παραμένει κλειστή είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Εσείς φέρνετε στην ατζέντα την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης αλλά κι εγώ ζητώ επίλυση του θέματος των μουφτήδων της Θράκης».

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα παράπονά του και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγόρησε πως δεν έχει τηρήσει το δικό της μέρος της Συμφωνίας για το προσφυγικό. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη μετανάστευση θεωρούμε ότι έχουμε υπερβολικό φόρτος. Περιθάλπτουμε τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί έχουμε πάρα πολλούς θανάτους στο Αιγαίο. Η ακτοφυλακή μας προσπαθεί να μην έχουμε. Συμφωνήσαμε και υπογράψαμε μια συμφωνία με την ΕΕ, όλες τις υποσχέσεις μας της έχουμε τηρήσει. Η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις δικές της».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τασσόμενος σταθερά υπέρ της. «Συνομίλησαμε για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των ροών, για την ανάγκη αύξησης των επιστροφών και την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών», είπε ο πρωθυπουργός. «Συζήτησαμε και για την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, προς όφελος, μεταξύ άλλων, όλων των χωρών της περιοχής» συμπλήρωσε. «Τονίζω τη στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προς όφελος της, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στην επιστροφή στις σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίηθηκαν τα περασμένα χρόνια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: reader.gr