Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα με 153 «Ναι»

Gazzetta team
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα με 153 «Ναι»
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κέρδισε την μάχη της ψήφου εμπιστοσύνης, με 153 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της παραμονής της στην εξουσία.

Με 153 ψήφους υπέρ, η κυβέρνηση έλαβε απόψε από την Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης. Σε σύνολο 289 βουλευτών που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 136 βουλευτές.

Η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη από την τριήμερη διαδικασία αφού την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση παρείχε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης.

Την κυβέρνηση υπερψήφισαν επίσης ο Τέρενς Κουίκ, η Έλενα Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Κώστας Ζουράρις και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ, της ΧΑ και του Ποταμιού.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, και οι βουλευτές του κόμματος, Δ. Καβαδέλλας, Αν. Μεγαλομύστακας και Μάριος Γεωργιάδης απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντί να συζητάμε για την Οικονομία, θέλετε να μιλάμε για τους πατεράδες μας

Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θέλουν «αντί να συζητάμε για την Οικονομία, να συζητάμε για τους πατεράδες μας και τις διακοπές μας» σημείωσε στην καταληκτική του ομιλία στην συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχολιάζοντας την βεβαιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογική νίκη του κόμματός του, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μήπως η νίκη σας θα παραμείνει μόνο δημοσκοπική και θα συμβεί ότι και στο δημοψήφισμα. Ζείτε σε μια ψευδαίσθηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, ότι δεν έχει ρίζες στον ελληνικό λαό. Κάποιοι σας τα λένε αυτά.

Νομίζω ότι σας συμβουλεύουν λάθος. Υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα καταρρεύσει αλλά θα κερδίσει γιατί εκπροσωπεί κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα. Η παράταξη που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών».

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «προσπάθησε να εκτρέψει την συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών» τονίζοντας πως ο στόχος του ήταν σαφής: «να μην συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης και την οικονομία, ούτε το σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση, για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά θέματα που έχει επιλέξει το επικοινωνιακό του επιτελείου.

Δεν είναι λάθος, είναι η επιλογή του επικοινωνιακού του επιτελείου. Προσπάθησα να μιλήσω προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω. Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω, σας τις έδωσα. Εσείς μπορείτε να συκοφαντείτε ακόμα και νεκρούς».
Παρότι ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την επιλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να μιλήσει κατά την πρώτη μέρα της διαδικασίας, για τον αείμνηστο πατέρα του, δεν απέφυγε και ο ίδιος αναφορές στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Οι πολίτες έχουν άποψη για τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω ποτέ μιλήσει με αυτόν τον τρόπο. Η κατανόηση του σφάλματος είναι το μισό βήμα, το άλλο μισό ήταν να το διορθώσετε. Όταν ήταν πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε αποστάτη και εφιάλτη. Εγώ δεν το έκανα ποτέ. Ούτε εσείς δεν τιμάτε την μνήμη του πατέρα σας. Έχετε την σκιά του πάνω από το κεφάλι σας. Εγώ δεν έχω κόμπλεξ. Είμαι περήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου.

Για την αθλιότητα του κ. Κεφαλογιάννη που έδειχνε έναν υφυπουργό και έλεγε πως είναι ο πατέρας μου, δεν είπατε τίποτα. Γιατί επιλέγετε αυτή την στρατηγική, της λάσπης στον ανεμιστήρα. Γιατί να κυλιστείτε κι εσείς σ’ αυτήν την λάσπη και σ’ αυτό το βούρκο, αφού πιστεύευτε ότι είστε μπροστά στις εκλογές. Γιατί λοιπόν τέτοιο άγχος, γιατί τόσο άγχος; Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα; Μήπως κατά βάθος ζορίστετε;»

Σχολιάζοντας το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Στην Οικονομία δεν έχετε πια αφήγημα. Πιστέυετε ότι θα ρεφάρετε το δικό σας ηθικό έλλειμμα. Όπως έλεγε ο Πάγκαλος «μαζί τα φάγαμε», εσείς λέτε «όλοι το ίδιο είμαστε». Το πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέλος της ελίτ, είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας είναι υπέρ της ελίτ. Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι δεν είστε μέλος της ή να προσπαθείτε να πείσετε ότι είμαι εγώ.

Ο πολιτικός σας λόγος είναι απαξιωτικός για τους πολλούς. Πολιτικό είναι το πρόβλημά σας. Εγώ παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι σίγουρος ότι εσείς δεν θα το κάνετε. Έχετε αντιγράψει καρμπόν μια καμπάνια ανθρώπων της ακροδεξιάς στη Λατινική Αμερική. Έχετε ακριβώς την καμπάνια του Μπολσονάρου στη Βραζιλία.

Στόχος σας είναι να αποκτήσετε πρόσβατα σε λαϊκά στρώματα. Αναδεικνύοντας την ατζέντα για την τάξη και την ασφάλεια. Σας άκουσα να μιλάτε πάλι για τον Κουφοντίνα. Όταν επί των ημερών σας, έπαιρνε άδειες ο Χριστόδουλος Ξηρός, ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μιλούσατε τότε. Όταν οι περισσότεροι από τους καταδικασμένους για τη 17Ν πήραν τις πρώτες άδειες ή αποφυλακίστηκαν ήσασταν υπουργός. Όταν επί των ημερών σας βαρυποινίτες αποδρούσαν με ελικόπτερα, ούτε τότε είπατε τίποτα. Πρέπει να σταματήσει η υποκρισία».

Τέλος σχετικά με το «πακέτο ελαφρύνσεων» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και την κριτική της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση των πολλών, εμείς θα δίνουμε απαντήσεις στα προβλήματά τους. Να πάτε στους συνταξιούχους όταν θα είναι στα ATM και θα παίρνουν την 13η σύνταξη, να τους πείτε πως είναι πελατειακό μέτρο».

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωεκλογές - Σηκώνω το γάντι

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με ένα… πείραγμα προς τον υπουργό Οικονομικών που προηγήθηκε στο βήμα, κάνοντας λόγο για «ηγετική εμφάνιση κάνατε κ. Τσακαλώτε!».

«Τη μάχη κατά των ανισοτήτων δεν την χαρίζουμε στην Αριστερά κ. Τσακαλώτε. Κάποια στιγμή, όμως, η οικονομία πρέπει να δημιουργήσει και πλούτο και εσείς το μόνο που έχετε κάνει είναι να ανακυκλώνετε μιζέρια», είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τον κ. Τσακαλώτο.

O κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με δριμεία κριτική στις πρακτικές της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «μάθαμε πως μια κυβερνητική πλειοψηφία που στηρίζεται σε βουλευτές που αντάλλαξαν αρχές με καρέκλες έχουν απεριόριστη ανοχή απέναντι σε συμπεριφορές που δεν χωρούν σε μια Δημοκρατία». «Ταυτίζεστε με την επιθετική, αλαζονική και φασιστική συμπεριφορά του υπουργού σας», είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, έσπευσε, εν είδει αυτοκριτικής, να πει ότι η συζήτηση την Τετάρτη εκτραχύνθηκε. «Δεν είναι ούτε το ήθος ούτε το ύφος μου. Αλλά κάνει λάθος ο κ. Τσίπρας να νομίζει ότι η ευγένεια, με την οποία επιλέγω να πολιτεύομαι, είναι αδυναμία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προειδοποιώντας ότι θα απαντά πάντα όταν δέχεται επιθέσεις για την οικογένειά του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε και τον πρωθυπουργό για τον στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη «τόσος ήταν» που χρησιμοποίησε, επικαλούμενος τις δηλώσεις του γιου του ποιητή, του Ανέστη Αναγνωστάκη, ότι «ο στίχος του μεγάλου ποιητή της Αριστεράς γράφτηκε από τον πατέρα του για κάποιον σας εσάς». Προσέθεσε, δε, με τη σειρά του ένα ακόμα δίστιχο του Αναγνωστάκη: «Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Όλοι μαζί είστε Πολάκης»

Αργότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι Τσίπρας ίσον Πολάκης. «Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Τσίπρας, συνεπώς και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Πολάκης. Όλοι μαζί είστε Πολάκης», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τόνισε, δε, ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε από την αρχή να ζητήσει από τον υπουργό του να ανασκευάσει, «όταν επιτέθηκε άνανδρα σε έναν ήρωα της ζωής», αλλά δεν το έκανε. Είπε, δε, ότι πάντα η συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και, σε εκείνο το σημείο, «άδειασε» τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος έδειξε fake φωτογραφία του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτική εκπομπή, λέγοντας ότι «εγώ έχω το θάρρος να πω δημόσια ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε στη δημόσια αντιπαράθεση συγκεκριμένες φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές».

Τόνισε, ακόμα, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να καταπιούν τις «αθλιότητες Πολάκη», λέγοντας ότι καλούνται να αναμετρηθούν με την αξιοπρέπειά τους και με το δίλημμα που τους θέτει ο κ. Τσίπρας: «Ή με τον Πολάκη ως το τέλος ή εξουσία τέλος». «Είναι αυτοί που το βράδυ θα ψηφίσουν αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων ή στην Ελλάδα των πολλών. Η ελληνική κοινωνία βλέπει και κρίνει», προσέθεσε.

«Πείτε ένα mea culpa για τον Κυμπουρόπουλο»

Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε να γενικεύσει τη συζήτηση για να διασπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την υπόθεση Πολάκη. «Αυτό όμως έγινε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση», τόνισε. «Μπρος στις αποκαλύψεις για τις σκαφάτες διακοπές, ο κ.Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη που έχει μέσα του», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Για να το καταλάβετε κύριε Τσίπρα, όταν μου μιλάτε στον ενικό σε αυτήν την αίθουσα δεν θίγετε εμένα, αλλά το αξίωμά σας. «Και όταν εγώ σας μιλάω στον πληθυντικό δεν το κάνω μόνο από ευγένεια, αλλά γιατί σέβομαι το θεσμικό ρόλο και των δυο μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης ακόμα.

Τόνισε, δε, ότι «ακόμα χειρότερο όμως από τους χαρακτηρισμούς καφενείου, ήταν η εντελώς αχαρακτήριστη – προκαλεί θλίψη και ντροπή - επιλογή σας να αποκαλέσετε «περιφερόμενη γλάστρα» τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο». «Και όλη αυτή η ασχήμια των αντιδράσεων Τσίπρα και Πολάκη προήλθε γιατί ο Στέλιος ζήτησε ίσες ευκαιρίες. Αλλά και γιατί σας ενοχλεί βαθιά που είναι δικός μας υποψήφιος. Τόσα meaculpa έχουν ακουστεί σε αυτήν αίθουσα. Πείτε κι εσείς ένα – για τον Στέλιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Καμία παράταξη δεν έχει εξ ορισμού ηθική ανωτερότητα»

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η συζήτηση για τα σκάφη και τις διακοπές δεν είναι παραπολιτικό κουτσομπολιό. Είναι βαθιά πολιτική». Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει πρώτον διότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν έχει ιδιωτική ζωή και επίσης γιατί, «όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ και τους επιχειρηματίες και αποκαλύπτεται ότι κάνεις στα κρυφά διακοπές σε πανάκριβα κότερα, λίγες εβδομάδες μετά από μια εθνική τραγωδία, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες». «Ηθική ανωτερότητα δεν έχει εξ ορισμού καμία παράταξη. Και η κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον μια πραγματικότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ο πολακισμός έχει γίνει κυβερνητικό δόγμα»

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στον «Πολακισμό» ως επίσημο κυβερνητικό δόγμα. «Και «πριν αλέκτορα φωνήσαι», ήρθε ο κ. Πολάκης να με δικαιώσει λέγοντας επί λέξει: «Είμαι επικίνδυνος για τη δικιά σας δημοκρατία – αυτή που είχατε χρόνια και αυτή που θέλετε να ξαναφέρετε – και όχι για τη δημοκρατία των λαϊκών αναγκών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε: «Η Δημοκρατία είναι μία. Το Σύνταγμα στο οποίο όλοι έχουμε ορκιστεί πίστη είναι ένα Και στην Ελληνική Δημοκρατία μας ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη. Σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών. Λογοδοτούμε για τα πεπραγμένα μας. Δεν απειλούμε δημοσιογράφους ότι θα τους θάψουμε 3 μέτρα κάτω από γη. Ούτε ελπίζουμε να βάλουμε κάποιον φυλακή μπας και κερδίσουμε τις εκλογές. Και, κυρίως, δεν προάγουμε τη μισαλλοδοξία, το διχασμό και το μίσος».

«Ο Τσίπρας αναγνώρισε ότι η ευρωκάλπη ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης»

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να περιγράψει τέσσερα συμπεράσματα από τη συζήτηση στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες. Αρχικά, υπογράμμισε εκ νέου ότι «ο Πολακισμός καθιερώνεται πλέον -και επισήμως- ως το τελευταίο στάδιο της κατρακύλας του κ.Τσίπρα», ενώ προσέθεσε ότι όσοι ψηφίσουν σήμερα θετικά, σημαίνει ότι επιλέγουν να ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων και όχι στην Ελλάδα των πολλών. Ακόμα, υπογράμμισε ότι λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση δεν έχει να πει τίποτα για την Ευρώπη και κάλεσε εκ νέου τον κ. Τσίπρα να απαντήσει ποιον στηρίζει στην Ευρώπη για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, παράλληλα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον της χώρας και κατέθεσε ως «πολύ ενδιαφέρον» το κείμενο της δημόσιας παρέμβασης των 64 προσωπικοτήτων που δημοσιεύτηκε σήμερα ως προς το τι είναι προοδευτικό στη χώρα. Μάλιστα, αναφερόμενος «στους πολλούς», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θέματα ασφάλειας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ασφάλεια» και σχολιάζοντας τις καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων στη Βουκουρεστίου. Επιτεθηκε, δε, στην Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι είχε το θράσος να πει ότι αυτός διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό, μετά τη σημερινή του επίσκεψη στη Βουκουρεστίου. Μάλιστα, σε αυτό το πεδίο, ο κ. Μητσοτάκης άφησε και αιχμές εις βάρος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου που ανέλαβε να επανεξετάσει τον φάκελο του Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας ότι θεωρεί «τουλάχιστον παρεξηγήσιμη τη σπουδή» της.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε σε μια αποστροφή του κ. Τσίπρα από την ομιλία της Τετάρτης, λέγοντας ότι άκουσε τον πρωθυπουργό να ζητά στις 26 Μαΐου «ψήφο εμπιστοσύνης» από τον λαό. «Παραδέχτηκε έτσι αυτό που εμείς λέμε: ότι οι Ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές έχουν τέτοιο πολιτικό βάρος. Και ουσιαστικά αποτελούν εθνική κάλπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σηκώνω, λοιπόν, το γάντι κ. Τσίπρα. Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Και ψήφος στήριξης στην ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία. Την μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες σε μια μεγάλη εθνική αναγέννηση. Αφού λοιπόν εσείς μετατρέψατε την Ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση σας, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ηςΜαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή», είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές εθνικές εκλογές και να δώσει τη δυνατότητα στον λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του.

«Καλιμπράρετε τις ίσες αποστάσεις κ. Γεννηματά»

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, σε μια ενδιαφέρουσα αποστροφή, έσπευσε πει στη Φώφη Γεννηματά να «καλιμπράρει» τις ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Στην ίδια κυβέρνηση ήμασταν στο κάτω-κάτω, μη τα ξεχνάτε αυτά με τόση ευκολία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Να σταματήσει η κοκορομαχία που οδηγεί στην παρακμή της πολιτικής

Η κ Γεννηματά επέμεινε στην ανάγκη της εθνικής συνεννόησης, για να ξεπεράσει οριστικά η Ελλάδα τη κρίση και να δοθεί στους Έλληνες μια ελπίδα, ότι δεν ήρθε το τέλος της πολιτικής και πρότεινε τη Δευτέρα να ψηφίσουν όλοι μαζί τουλάχιστον:

  • Την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
  • Πρόγραμμα στήριξης για πέντε χρόνια των νέων που ξεκινούν δική τους επαγγελματική δραστηριότητα με απαλλαγή από φόρους και εισφορές,
  • Φορολογικά κίνητρα για προσλήψεις νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα,
  • Πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων ζευγαριών για τρία χρόνια, για κάθε νέο παιδί που γεννιέται,
  • Κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και 700 για το ζευγάρι,
  • Μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και επιστροφή του φορολογικού συντελεστή στο 13%.

«Πάμε να δώσουμε αυτό το μήνυμα και μετά προκηρυξε εκλογές», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

«Το «μακελειό της Τετάρτης» αποκάλυψε την παρακμή σε όλο της την έκταση. Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε ως μομφή κατά ενός υπουργού και ουσιαστικά μετατράπηκε σε μομφή κατά των δύο δήθεν μονομάχων. Μομφή στο δηλητήριο, στον τοξικό λόγο,στη λάσπη, στις κοκορομαχίες, στις προσωπικές συγκρούσεις. Μομφή στην αντίληψη της οικογενειακής ευθύνης, στην ανάμιξη προσώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, στην ανάμιξη οικογενειών και προσωπικών δεδομένων, χωρίς να νοιάζονται για τον αντίκτυπο στα παιδιά τους που βλέπουν αμήχανα τη ζωή τους παραποιημένη στα μανταλάκια. Μομφή στις υπερβολές και τις τζάμπα μαγκιές. Μομφή στην αναλγησία, την υποκρισία και τον κυνισμό, τον χαρακτηρισμό ατόμων με αναπηρία ως γλάστρες. Μομφή στα άδεια έδρανα όταν μιλά η αντιπολίτευση και στο προεδρείο που εμπλέκεται και διευκολύνει όλη αυτή την κακόγουστη παράσταση.Μομφή στην αδιαφορία σας για το τι πραγματικά περνάει σήμερα αυτός ο λαός. Μομφή στην αντίληψή σας ότι κάτι θα τσιμπήσετε από αυτό το κακόγουστο σόου», τόνισε η κ. Γεννηματά επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πως επιδιώκουν από «αυτή την απαξίωση να πάρουν κατι και οι φασίστες για να υποσκελίσουν το Κίνημα Αλλαγής που δεν το θέλετε στα πόδια σας και οι δύο».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τη κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι με τις επιλογές του, με την πολιτική του εξελίχθηκε σε «μεγάλο χορηγό της δεξιάς». «Δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ αριστερά. Δεν είναι αριστερά η τυφλή υποταγή στη λιτότητα.Δεν είναι αριστερά η ελεημοσύνη των επιδομάτων. Δεν είναι αριστερά η αλαζονεία της εξουσίας. Η αριστερά νοιάζεται για τους πολλούς και όχι για τους Πολλάκηδες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Με το κριτήριο της πραγματικότητας που ζητάτε κ.Τσίπρα. Τόσοι είσαστε, μέχρι εκεί μπορούσατε. Η συζήτηση είναι ολοφάνερα μομφή στα πεπραγμένα σας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καταφέρθηκε εναντίον του Κ.Μητσοτάκη, λέγοντας ότι προσπαθεί να κρύψει ότι βαδίζει στα χνάρια της δεξιάς του χθες. «Ο κ.Μητσοτάκης κουβέντα και πάλι δεν είπε για τις ευθύνες της παράταξης του στον εκτροχιασμό της οικονομίας και την κρίση, το 2004-09. Την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Την κακο-διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Το πάρτι της φαρμακευτικής δαπάνης. Τη διόγκωση του ελλείμματος. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε πάλι τίποτα για την ευθύνη της ΝΔ για τον λαϊκισμό των Ζαππείων. Για την τυφλή άρνησή της ΝΔ να «βάλει πλάτη» στα πρώτα, στα πιο κρίσιμα, χρόνια της κρίσης. Τότε που η Ελλάδα ήταν με το ένα πόδι στην κόλαση, και η δεξιά την έσπρωχνε προς την άβυσσο», είπε η κ. Γεννηματά.

«Εμείς σε κάθε περίπτωση προτείνουμε στον ελληνικό λαό το ολοκληρωμένο "Σχέδιο Ελλάδα", ως σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, πραγματικής εξόδου από την κρίση. Πρόταση που μπορεί να είναι η βάση για αλλαγή σελίδας. Με αυτή την πρόταση θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό για την πρώτη Ανάσταση στις 26 Μάη», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.