Πέτρος Κόκκαλης: «Ο Ολυμπιακός ανήκει σε offshore, ο κ. Μαρινάκης πρέπει να επιλέξει τη θέση στο δημοτικό συμβούλιο ή την ιδιοκτησία του συλλόγου»
Συνέντευξη Τύπου με πολλαπλές αναφορές στους «ερυθρόλευκους», πέραν της σύνθεσης του τίτλου «Αθλητισμός και κλιματική αλλαγή – το παράδειγμα του Ολυμπιακού» παραχώρησε ο Πέτρος Κόκκαλης στον πολυχώρο «Έβδομος» στο κέντρο της Αθήνας.
Ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ανέλυσε το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, βασιζόμενος στο παράδειγμα του Ολυμπιακού, ως τον «μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο, ποδοσφαιρικό και μη» στην Ελλάδα, καθώς και «μια ομάδα που γνωρίζω καλά, την ομάδα μου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην εκδήλωση όπου το gazzetta.gr έδωσε το «παρών».
Παρότι υπογράμμισε εξαρχής πως δεν θα ήθελε οι όποιες αναφορές να εκληφθούν ως κριτική ή αντιπολίτευση στη διοίκηση του συλλόγου, με την οποία βεβαίως βρίσκεται σε κόντρα το τελευταίο διάστημα, ο Π. Κόκκαλης ανέλυσε τις θέσεις του γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική κίνηση «Κόσμος», της οποίας ηγείται, φέρνοντας ως (αντι)παραδείγματα τον Ολυμπιακό, το γήπεδο Καραϊσκάκη και όσα (δεν) κάνει η ΠΑΕ αναφορικά με τα συγκεκριμένα ζητήματα.
«Ο Κόσμος κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές με μια προοδευτική συμμαχία και προτάσσει ως πολιτικό πρόγραμμα τους 7 παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ, διότι τα χρόνια ως το 2030 είναι πολύ κρίσιμα για τον προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μια κοινή γλώσσα, που αφορά επιχειρήσεις, σχολεία, νοσοκομεία, ως και συλλόγους. Αυτό το κάνεις καλύτερα όταν το κάνεις για κάτι που γνωρίζεις καλά. Η σημερινή εκδήλωση δεν γίνεται αντιπολιτευτικά στη διοίκηση του Ολυμπιακού. Δεν θα υπάρχουν αναφορές στη διοικητική ηγεσία του συλλόγου, αφού πρόκειται για κάτι που πρέπει να γίνει ανεξάρτητα αυτής», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ενδειτικά, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής παρουσίασε τους στόχους τους οποίους πρέπει να επιδιώκει και να πετυχαίνει ένας αθλητικός οργανισμός με το μέγεθος του Ολυμπιακού:
Στόχος 1. Εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο (Εξάλειψη της ακραίας φτώχειας: ταμείο αλληλοβοήθειας φιλάθλων, δηλαδή σύστημα εξυπηρέτησης ομοϊδεατών φιλάθλων, Συνεργασία με ιδρύματα για παιδιά και ευάλωτες ομάδες, Παραχώρηση δωρεάν αθλητικού υλικού, Υποτροφίες στα παιδιά)
Στόχος 2. Εξάλειψη της πείνας (Ενημερωτικές δράσεις για υγιεινή διατροφή και ισορροπημένη διατροφή από επαγγελματίες αθλητές, γιατρούς, προπονητές, διατροφολόγους, Διανομή αγαθών από αθλητικό σύλλογο στην εμπορική στοά και δημιουργία κοινωνικού εστιατορίου)
Στόχος 3. Καλή υγεία και ευεξία (Παράλληλη άθληση για παιδιά και γονείς στις Σχολές του συλλόγου, Δημιουργία ειδικού κέντρου ενημέρωσης και πρόληψης στο Καραϊσκάκη για εθιστικές ουσίες)
Στόχος 4. Ποιοτική εκπαίδευση (Ισότιμη πρόσβαση στις βαθμίδες εκπαίδευσης,, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: «Το ποδόσφαιρο είναι γεωμετρία», Γιόχαν Κρόιφ: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται με το μυαλό», Αξιοποίηση σχολών τις πρωινές ώρες μετά ή πριν τις προπονήσεις, Κέντρα εξάσκησης των δεξιοτήτων στο Καραϊσκάκη, Δράσεις ευαισθητοποίησης από αθλητές και προπονητές, Αλληλοβοήθεια μεταξύ των φιλάθλων)
Στόχος 5. Ισότητα των φύλων (Καταπολέμηση του σεξισμού στην κερκίδα, Αύξηση του αριθμού των γυναικείων τουαλετών στα γήπεδα, Συμμετοχή γυναικών στα Δ.Σ των τμημάτων, μηδενική στον Ολυμπιακό)
Στόχος 6. Καθαρό νερό και αποχέτευση (Ανακύκλωση νερού – «Αντιπαραγωγικό το Καραϊσκάκη με 204.750 λίτρα νερού για τα καζανάκια»)
Στόχος 7. Οικονομικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Αύξηση του παγκόσμιου ποσοστού της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Αύξηση χρήσης αποδοτικών πηγών ενέργειας (μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας στα γήπεδα, αλλαγή λαμπών και εξοικονόμηση ενέργειας)
Στόχος 8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη («Περί τα 1000 άτομα απασχολούνται στον Ολυμπιακό σε όλα τα επίπεδα – είναι κέντρο οικονομικής ανάπτυξης» - «Στον Ολυμπιακό συμβαίνει συχνά να δουλεύει κάποιος 7 μέρες την εβδομάδα»)
Στόχος 9. Καινοτόμα έργα και υποδομές (Στα πρότυπα του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα, που έχουν δημιουργήσει κέντρα καινοτομίας, Κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων για τον αθλητισμό)
Στόχος 10. Μείωση των ανισοτήτων (Διασφάλιση ίσων ευκαιριών, «Στο Καραϊσκάκη υπάρχει η μοναδική κερκίδα ατόμων με αμαξίδια στην Ελλάδα» - «Ο Ολυμπιακός δεν συμμετέχει στο κίνημα των Παραολυμπιακών αγώνων» , , Σεβασμός στην κουλτούρα και τη θρησκεία του κάθε αθλητή – «δεν υπάρχει χώρος προσευχής για μουσουλμάνους ποδοσφαιριστές»)
Στόχος 11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες (Σε 30 αγωνιστικές εκπέμπεται το 0,2% της συνολικής εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα)
Στόχος 12. Μοντέλο κυκλικής οικονομίας («Το γήπεδό μου ο πλανήτης μου, ομάδα μου η ανθρωπότητα», Ευαισθητοποίηση και μείωση food waste σε καντίνες,, Ανακύκλωση απορριμάτων μετά τους αγώνες, Φανέλες από ανακυκλωμένα υλικά, όπως κάνει η Ρεάλ Μαδρίτης από την Adidas)
Στόχος 13. Δράση για την κλιματική αλλαγή (Offset σε κατανάλωση CO2, Μέτρηση εκπομπών καυσαερίου)
Στόχος 14. Προστασία των θαλασσών
Στόχος 15. Δράση στη στεριά
Στόχος 16. Δικαιοσύνη, ειρήνη και κοινωνικοί θεσμοί (Δραστική μείωση της διαφθοράς και της δωροδοκίας - «ο Ολυμπιακός σε αυτή τη φάση κατηγορείται για το αντίθετο» -, Διαφάνεια εντός του σωματείου – «ο Ολυμπιακός φαίνεται να ανήκει σε μια offshore εταιρία, δηλαδή το αντίθετο» - Δημιουργία εσόδων και ορθή διαχείριση εισιτηρίων, marketing και τηλεοπτικών στα πρότυπα της UEFA, Financial Fair Play, Συμμετοχικές διαδικασίες για όλους, δημοκρατικές διαδικασίες για μέλη – «ο Ολυμπιακός δεν χαρακτηρίζεται από δημοκρατικότητα»
Στόχος 17. Συνεργασία («Ο Ολυμπιακός αφορά φιλάθλους, λέγεται ΟΣΦΠ και όχι ΟΣΟΠ – χρειάζεται σύμπνοια και όχι δημιουργία εχθρών»)
Στο τέλος των προτάσεών του, ο Π. Κόκκαλης δέχθηκε ερωτήσεις με περιεχόμενο αθλητικό και μη, αλλά και ενδιαφέρον… ολυμπιακό ή έστω κι ελάχιστα σχετικό.
Aναλυτικά:
Για τις ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων εργασίας σε τεχνολογικές καινοτομίες, καθώς και για την απόπειρα δημιουργίας συστήματος μελών και εκλογών στον Ολυμπιακό επί διοίκησης Σωκράτη Κόκκαλη, κάτι που απέτυχε:
«Οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό βρίσκονται στην αιχμή των τεχνολογιών. Για τη φανέλα για παράδειγμα η κουβέντα αφορούσε τη συγκράτηση κατά 2% λιγότερου ιδρώτα. Τα πράγματα μετρούν στον πόντο και χρειάζεται έρευνα και τεχνολογία. Ο τζίρος του Ολυμπιακού δημιουργεί ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και βελτίωση. Η ΠΑΕ τα τελευταία 5 χρόνια έχει εισπράξει 407 εκατ. Ευρώ, έχει μεγάλη δραστηριότητα. Όσον αφορά τα μέλη, όλοι ονειρευόμαστε μια ομάδα κοινή σε όλους, που ανήκει στον λαό της. Ως εμπνευστής της ιδέας των μελών και πιστεύοντας πως ο Ολυμπιακός δεν είναι χωράφι για να την κληρονομήσει κάποιος από τον πατέρα του, πρωτοστάτησα στη δημιουργία του συστήματος μελών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ερασιτέχνης κυριαρχεί στον αθλητισμό, μια σκάλα πάνω από όλα τα άλλα σωματεία. Δεν είμαι σίγουρος πως αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει, με τα χρήματα δηλαδή των μελών να αγοράζονται ξένοι παίκτες με στόχο τον μαζικό αθλητισμό και τα Κύπελλα. Ο λόγος που δεν περπάτησε το σύστημα τότε ήταν τα εισιτήρια, όταν άνοιξε το Καραϊσκάκη. Πίστευα πως θα έπρεπε να διανέμονται με βάση τη φίλαθλο ιδιότητα. Έτσι ο σύλλογος μπορεί να επιδρά στη συμπεριφορά των ανθρώπων στο γήπεδο, δίχως πειθαρχικό δίκαιο όπως το γνωρίζουμε. Τότε τα εισιτήρια δεν τα πήραν τα μέλη, αλλά η Θύρα 7. Τότε χάθηκε η ευκαιρία να αρχίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να διέπεται από βασικούς κανόνες συμπεριφοράς».
Βάζετε υποψηφιότητα ως Ευρωβουλευτής σε μια Ευρώπη γεμάτη πληγές πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές, όπως τον φασισμό. Πιστεύετε πως υπάρχει δημοκρατία στην ήπειρο;
«Προφανώς, διότι συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία, αυτή της ψήφου. Είναι σημαντικές οι εκλογές, διότι η κοινή ευρωπαϊκή δημοκρατία κινδυνεύει να πάψει να είναι τόσο κοινή, αλλά και δημοκρατία. Συμφωνώ με τη διαπίστωση για τον φασιστικό κίνδυνο που διατρέχουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που υπάρχει σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές και αυτό είναι σημαντικό. Η ενθάρρυνση για συμμετοχή δεν συνάδει με τον ευτελισμό της διαδικασίας. Το να σταυρώνονται αυτή τη στιγμή ψηφοδέλτια στο Καραϊσκάκη δεν συνάδει με τη δημοκρατία, όπως επίσης να χρησιμοποιείται το γήπεδο για πάρτι της νεολαίας δημοτικού συνδυασμού. Θέλουμε να βάλουμε τον κόσμο στη διαδικασία να μας ψηφίσει χωρίς να είμαστε σε θέση να το υπηρετήσουμε, αυτό δεν είναι σωστό. Όλα αυτά δεν τιμούν τον Ολυμπιακό, να ανήκει σε offshore. Είτε ο κ. Μαρινάκης δεν πρέπει να είναι πρόεδρος του Ολυμπιακού, είτε δημοτικός σύμβουλος Πειραιά».
Δέχεστε πολλές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Πιστεύετε πως έχουν προσωπικό ή πολιτικό υπόβαθρο;
«Έχουν προσωπικό υπόβαθρο, αλλά ασκούνται στο πολιτικό πεδίο».
Για την αναφορά του Γιάννη Ραγκούση πως το δίλημμα δεν είναι «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», αλλά «Τσίπρας ή Μαρινάκης»:
«Θα έχει ενδιαφέρον αν έχει κάτι να σχολιάσει κάτι ο Β. Μαρινάκης απόψε το βράδυ (σ.σ σε τηλεοπτική συνέντευξη που θα προβληθεί στον Alpha). Καταθέσατε προτάσεις για τη λειτουργία του Ολυμπιακού.
Βασίζεται αυτό σε κάποια διάθεση επαναδραστηριοποίησης στον σύλλογο από εσάς ή την οικογένειά σας;
«Χρησιμοποίησα πρώτο ενικό γιατί πρόκειται για την ομάδα μου. Όλα αυτά είναι κομμάτι του πολιτικού μας προγράμματος. Ο Ολυμπιακός εκφράζει πολύ κόσμο και πρέπει να κοιτάξει σε αυτή την κατεύθυνση, για να πρωταγωνιστεί στο μέλλον. Δεν θέλω να εκληφθούν όσα λέω ως αντιπολίτευση στον κ. Μαρινάκη και στη διοίκησή του, κάτι που έχω κάνει επανειλημμένως στο παρελθόν. Έτσι θα μίλαγα αν ήταν πρόεδρος του συλλόγου οποιοσδήποτε, ο πατέρας μου, εγώ, ο καθένας. Πιστεύω πως όλες οι ομάδες έχουν ιδρυθεί ως ΜΚΟ, όπως τα πολιτιστικά ή τα εξωραϊστικά σωματεία. Κατά τη δεκαετία του ’80 το ποδόσφαιρο δέχθηκε τις ΑΕ που μετέτρεψαν τους φιλάθλους σε πελάτες εν μια νυκτί. Αυτό είναι η βάση της παρακμής του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όλοι συνδεόμαστε με τις ομάδες μας με ένα αίσθημα ιδεαλισμού, ρομαντισμού και κοινότητας. Αυτό δεν συναντάται συχνά σήμερα. Πρόκειται για αγαθά πολύτιμα, ώστε να τα αφήσουμε χωρίς να τα επαναφέρουμε στη σημερινή του μορφή. Ο Ολυμπιακός δεν έγινε Θρύλος και ιδέα για να έχει μεγαλύτερους ισολογισμούς, αλλά για να προάγει ιδέες συνεργασίας και άμυλλας. Αυτό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του αθλητισμού στη βιομηχανία του θεάματος. Η ενδυνάμωση του κοινωνικού έργου μιας ομάδας θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε βάθος χρόνου. Εγώ βέβαια θεωρούμαι εχθρός του Ολυμπιακού ή αντιολυμπιακός, κάτι που φυσικά είναι κατευθυνόμενο και δεν στέκει».
Για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τις αναφορές σε offshore εταιρία στην οποία ανήκει ο Ολυμπιακός:
«Δεν μπορεί κάποιο δημόσιο πρόσωπο να είναι ιδιοκτήτης ή μέτοχος εξωχώριας εταιρίας. Το 70% της εταιρίας ανήκει σε offshore. Σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Μαρινάκης, κάτι που είναι βέβαιο, θα πρέπει να επιλέξει τί θέλει να κάνει. Δεν υπάρχει πλοίο του με ελληνική σημαία, ενώ και τα καράβια του ανήκουν σε offshore και εμπλέκονται οικονομικά κι επιχειρηματικά με τον σύλλογο. Η δράση αυτή δεν είναι παράνομη, όμως δεν βοηθάει τη διαδικασία της δημοκρατίας. Η ελληνική νομοθεσία από το 2016 επιβάλλει τη διάκριση. Ο κ. Μαρινάκης παραιτήθηκε από την προεδρία του συλλόγου για άλλες ποινικές υποθέσεις. Η διάταξη περί εξωχωρίων εταιριών αποτελεί εφαρμογή της Επιτροπής Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, όμως ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί σε δημοτικά συμβούλια»
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Θεοδωρικάκος για ελέγχους ενόψει Black Friday: Ενδείξεις παραβίασης νομοθεσίας σε 2.000 κωδικούς και έναν influencer
- «Ενας άλλος άνθρωπος είχε σκοτωθεί στη θέση μου...»: Η συγκλονιστική αφήγηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη μάχη του με την τρομοκρατία
- Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος: Το βιογραφικό του