Τι θα πει ο Μητσοτάκης στις προγραμματικές
Στην αιχμή της ρητορικής Μητσοτάκη θα βρεθούν, αναμφίβολα, οι φόροι, μιας και ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει το σχέδιο για το πώς θα γίνει η μείωση αυτή με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, χωρίς δηλαδή να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του πλεονάσματος.
Ήδη, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε «σπάσιμο» του φορολογικού νομοσχεδίου στα δύο, με τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, τον ΦΠΑ 13% σε όλα τα προϊόντα εστίασης, αλλά και μια ακόμα εξαγγελία που κρατείται ως μυστικό να αναμένονται από φέτος. Νωρίτερα, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στελιος Πέτσας υπογράμμισε ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα έρθουν από τον επόμενο χρόνο, με οριζόντια μείωση 20% από 1/1/2020 και ακόμα 10% σε οριζόντια βάση από το 2021.
Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, θα αναφερθεί στην αλλαγή κλίματος για τη χώρα, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες δουλειές, με αιχμή τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, όπου αναμένονται μπουλντόζες ως το τέλος του έτους και «τρέξιμο» με τις υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα.
Βεβαίως, δεν θα λείψει και αναφορά για τη μείωση των πλεονασμάτων, εφόσον ευοδωθεί αυτή η λογική του «δημιουργικού σοκ» που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός, με εμπροσθοβαρή σχεδιασμό για το κυβερνητικό έργο και ορίζοντα εξαμήνου, σε αυτή τη φάση. Άκρως ενδιαφέρουσες θα είναι και οι αναφορές Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ, μιας και αναμένεται να κωδικοποιήσει τις λεπτομέρειες για το σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης, η οποία κινείται επί ξηρού ακμής.
Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί, βεβαίως, και στην κατάσταση, στην οποία η τωρινή κυβέρνηση παρέλαβε την επιχείρηση, αλλά θα περιγράψει και τα βήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η οικονομική όσο και η λειτουργική εξυγίανση της επιχείρησης, χωρίς να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.
Θα αναφερθεί στις προσλήψεις στο δημόσιο που έχουν ήδη εξαγγελθεί, ενώ θα σταθεί ιδιαίτερα τόσο σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, τα οποία άλλωστε είναι και ιδιαίτερα επίκαιρα μετά και τον σεισμό στην Αττική, αλλά και με δεδομένη τη φυσική καταστροφή στη Χαλκιδική, ενώ θα εξηγήσει και το σχέδιό του για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και την ενίσχυση της αστυνόμευσης.
Παράλληλα, λέγεται ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και σε κάποια παρέμβαση που θα αφορά την περιοχή πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου και του κτιρίου του ΕΜΠ. Βεβαίως, όλα μπαίνουν υπό την ομπρέλα του νέου σχεδίου για τη διακυβέρνηση της χώρας, το οποίο τιτλοφορείται «Επιτελικό Κράτος» και θα αφορά συνολικά έναν νέο τρόπο αντίληψης του πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, από το γραφείο του πρωθυπουργού ως την καθημερινή γραφειοκρατία, με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο πολίτης.
Και εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει σημαντικές καινοτομίες, οι οποίες θα εξειδικευθούν έτι περαιτέρω με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, μάλλον την Τετάρτη, εφόσον συγκροτηθούν σε σώμα και οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Βεβαίως, σε αυτό το νομοσχέδιο θα υπάρχει και η πρόνοια για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, θέμα που ο κ. Μητσοτάκης έχει σηκώσει πολύ ψηλά, λέγοντας ότι είναι ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα.
Πηγή: reader.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος: Το βιογραφικό του
- Ο Γκλέτσος «αρπάχτηκε» με δημοσιογράφο έξω από την Κουμουνδούρου: «Το viral λάθος μου με τις ανεμογεννήτριες ανέδειξε το φιάσκο του Μητσοτάκη» (vid)
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πίτσες στην Κουμουνδούρου και τσικουδιές στα γραφεία του Πολάκη πριν τα αποτελέσματα (vid)