Προκλήσεις Γερμενή προς την έδρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Να σέβεστε»! (pics)

Gazzetta team
Προκλήσεις Γερμενή προς την έδρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Να σέβεστε»! (pics)
Συνεχείς ήταν οι προκλήσεις του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή (γνωστού και με το… καλλιτεχνικό Καιάδας), τρίτου κατά σειρά κατηγορούμενου για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης προς το Τριμελές Εφετείο.

Οι ερωτήσεις της προέδρου, δεν άρεσαν στον πρώην βουλευτή σε αρκετές περιπτώσεις. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, ο κατηγορούμενος καλούσε την έδρα να κάνει… μια καλύτερη.

Πρόεδρος: Τι ήταν τα δόκιμα μέλη;

Γερμενής: Αυτά που είχαν συγκεκριμένη παρουσία. Κάποια στιγμή θα γινόταν μέλος. Τι σημασία έχει αυτή η ερώτηση; Έχετε να μου πείτε κάτι για κάτι που κατηγορούμαι;

Πρόεδρος: Δεν θα θέτετε τους όρους των ερωτήσεων του δικαστηρίου.

 

{….}

Πρόεδρος: Για τα τάγματα εφόδου, είχατε ακούσει;

Γερμενής: Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα. Το έχω ακούσει από τα κανάλια.

Πρόεδρος: Δεν έχουν αναφερθεί σε ομιλίες;

Γερμενής: Ξέρω που θα το πάτε…

Πρόεδρος: Τα «θα το πάτε» να το διαγράψετε, να προσέχετε πως απευθύνεστε στο δικαστήριο.

Γερμενής: Εγώ θέλω να βοηθήσω το δικαστήριο, να τελειώνουμε να μην έρχεστε εδώ πέρα, να ταλαιπωρείστε. Να σέβεστε έναν άνθρωπο που έμεινε 2 χρόνια μέσα.

Πρόεδρος: Όταν ξεκινήσατε την απολογία σας δώσαμε χρόνο να κάνετε δήλωση.

{….}

Γερμενής: Θέλω να έρθετε λίγο στη θέση μου

Πρόεδρος: Όχι, ο καθένας είναι στη θέση του.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και ότι σ' αυτή του την επιλογή έπαιξαν ρόλο οι τότε κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό: «Τότε ήμουν μαθητής. Διάβαζα τα φυλλάδιά τους, είδα ένα μπλοκ στην πορεία. Ενθουσιάστηκα και πήγα».

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, που αποχώρησε μαζί με τον ευρωβουλευτή και συγκατηγορούμενό του Γιάννη Λαγό από τη νεοναζιστική οργάνωση, αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με τους λόγους της αποχώρησής του, προανήγγειλλε την δημιουργία νέου φορέα, σε καμία στιγμή όμως δεν εμφανίστηκε να παίρνει αποστάσεις από την Χρυσή Αυγή και χρησιμοποιούσε σταθερά το α’ πληθυντικό στις απαντήσεις του.

Τόνισε πως διώκεται «για καθαρά πολιτικούς λόγους» και πως όποιος και αν είχε εκλεγεί στην θέση του θα ήταν εκείνος κατηγορούμενος και όχι ο ίδιος. «Έγινε ένα συμβάν που το κατακρίνουμε και ο Ρουπακιάς πρέπει να μπει φυλακή. Το κατακρίναμε. Έμεινα στη φυλακή, καταστράφηκα οικονομικά και με αποκαλούν δολοφόνο. Βρείτε μου κάτι που έκανε ο Γερμενής. Αυτό που σας παρέδωσαν είναι βόμβα για την Δικαιοσύνη. Να σύρετε ένα κόμμα στην Δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος και πάλι στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, μίλησε για «τσακωμό δυο παρεών και έναν ηλίθιο που έκανε ότι έκανε και μας πήγε στα τάρταρα».

Όπως και όλοι οι προηγούμενοι αρνήθηκε ότι υπήρχαν μέλη στη Χρυσή Αυγή, περιγράφοντας ιδιαίτερα χαλαρούς δεσμούς του κόμματος με τους υποστηρικτές του, την ώρα που όλες οι διαθέσιμες εικόνες δεν είναι στρατιωτικά πειθαρχημένο σύνολο. Ο ίδιος ο Γιώργος Γερμενής έγινε άλλωστε γνωστός στο πανελλήνιο με το παράγγελμά του «εγέρθητω» κατά τη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Μιχαλολιάκου μετά την είσοδο της νεοναζιστικής οργάνωσης στη Βουλή.

Ο Γιώργος Γερμενής πήρε αποστάσεις από την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, λέγοντας «Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοούσε ο Μιχαλολιάκος με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την δολοφονία του Φύσσα. Φαντάζομαι ότι θα εννοούσε το πολιτικό κόστος».

Ερωτώμενος για τον αντισημιτισμό της οργάνωσης και την φράση «Αιώνιος Εβραίος», ο Γερμενής δήλωσε: «Είναι ένας λογοτεχνικός όρος που άναφέρεται πολύ συχνά σε κάποια λογοτεχνικά κείμενα. Είχε κάποια χαρακτηριστικά: Ο τσιφούτης, αυτός που μαζεύει το χρήμα. Χαρακτηρίζει μια κατηγορία ανθρώπων».

Πηγή: reader.gr