Τσίπρας: «Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά» (vid)
- Τσίπρας: Δυσκολεύομαι να καταλάβω την απόφαση για τα σχολεία
- Εξηγήσεις για τις μάσκες
- «Σχέδιο της κυβέρνησης που μετατρέπει τους χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους άνεργους»
- Για το μαξιλάρι ρευστότητας
- «Απαντήστε για τα voucher»
Για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως είπε, η διαχείριση της κρίσης αυτής «απαιτούσε και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας», τονίζοντας ότι «οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» αλλά και σ' αυτούς που βρέθηκαν «κλεισμένοι» για δύο και πλέον μήνες «με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο».
«Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί «ήρωες», μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».
Επιπλέον, τόνισε ότι όλος αυτός ο κόσμος «έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα» γιατί «ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» και όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης τους «εμπιστεύτηκε», όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για «ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό» κατά το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού.
Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι ο κόσμος αυτός έδωσε «χρόνο» στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων για να διορθώσει «τις αστοχίες και τα λάθη» και να «ενισχύσει το ΕΣΥ», τον οποίο όμως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τον αξιοποίησε.
«Οι πολίτες έδωσαν χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος. Χρόνο για να διορθώσουμε τις αστοχίες και τα λάθη. Χρόνο για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Χρόνο για να επενδύσουμε σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Σε Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Σε επάρκεια διαγνωστικών τεστ»., τόνισε.
«Μόνιμες προσλήψεις δεν κάνατε, έχετε προσθέσει μόλις 300 συμβασιούχους γιατρούς στο σύστημα. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί», ανέφερε.
Τσίπρας: Δυσκολεύομαι να καταλάβω την απόφαση για τα σχολεία
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία λογική για αυτή την απόφαση: «Ποια αλήθεια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου; Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης; Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία», τόνισε.
Παράλληλα αναφέρθηκε, σε παραδείγματα άλλων χωρών σύμφωνα με τα οποία η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων είναι λάθος και έκανε λόγο για αχρείαστο ρίσκο. «Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο; Και λέω αχρείαστο, γιατί πέραν της Γ' Λυκείου, που είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει, ποια η αναγκαιότητα οι υπόλοιπες τάξεις να ανοίξουν για 20 μέρες μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές; Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Είναι στρατηγική για ανοσία της αγέλης; Ή μήπως σκέψη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανοσία ο πληθυσμός ; Δε τολμώ να το πιστέψω. Το πιθανότερο είναι, το ρίσκο να οφείλεται στη επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, όπως το συνηθίζετε τελευταία, και η βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε αμέσως στη κανονικότητα. Ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι κανονικότητα δε θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Εξηγήσεις για τις μάσκες
«Δε μας είπατε γιατί η χρήση μασκών από το πληθυσμό, ήταν το Μάρτιο ανώφελη έως επικίνδυνη, αλλά το Μάιο επιβεβλημένη. Και μάλιστα με υψηλό πρόστιμο για όποιον δε φορά. Μόνο μας είπατε δική σας η ευθύνη. Και νομίζω ότι αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση ηγεσίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σχέδιο της κυβέρνησης που μετατρέπει τους χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους άνεργους»
Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα έκανε λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης που μετατρέπει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους άνεργους.
«Πουθενά στην Ευρώπη δεν είχαμε αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας και όχι η διατήρησή της. Αυτό είναι δική σας έμπνευση και δική σας πατέντα. Δικό σας σχέδιο».
Για το μαξιλάρι ρευστότητας
Παράλληλα, αναφέρθηκε εκ νέου στο μαξιλάρι ρευστότητα: «Είχατε 36 δισ. ευρώ, τα 16 δισ. κλειδωμένα. Άρα 20 δισ ως μαξιλάρι ασφάλειας, μαζί με άλλους διαθέσιμους πόρους 40 δισ. Εμείς προτείναμε εμπροσθοβαρώς με σχέδιο 14 δισ. δημοσιονομική δαπάνη. 3 δισ. σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε επιχειρήσεις, 7 δισ. για να κρατηθούν οι μισθοί. Εσείς κάνετε μισή δουλειά, μισός μισθός. Ξοδεύετε το μαξιλάρι για ανελαστικές δαπάνες. Θα φτάσει ο Σεπτέμβρης με ύφεση, ανεργία και δε θα έχουμε και μαξιλάρι. Ό,τι γράψει πάνω από το 4% που προέβλεψε ο κ. Στουρνάρας στην ύφεση θα είναι η ύφεση του κ. Μητσοτάκη, με την υπογραφή σας. Θα φτάσετε σε ποσοστά αυτοδυναμίας στην ύφεση».
«Απαντήστε για τα voucher»
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε για μία ακόμη φορά εξηγήσεις για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων σημειώνοντας: «Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, τη μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι πρωτίστως ενδιαφέρεστε, με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία. Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Όσο δε τη δίνετε απάντηση, αλλά κρατάτε τον κύριο Βρούτση, είναι σα να παραδέχεστε εμμέσως τη συμμετοχή σας σε όλον αυτόν το σχεδιασμό» τόνισε.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Καραμανλής για διαγραφή Σαμαρά: «Η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται»
- Ανοίγει τα «χαρτιά» του ο Κώστας Καραμανλής: Αιχμές για διαγραφή Σαμαρά και ανησυχίες για τα εθνικά θέματα (vid)
- Τα αποκαλυπτικά απομνημονεύματα της Μέρκελ: Ο γοητευμένος Τραμπ από τον Πούτιν και το «δεν θα είσαι καγκελάριος για πάντα»