«Fake news» λέει ο Δένδιας για τους Τούρκους επί ελληνικού εδάφους

Gazzetta team
«Fake news» λέει ο Δένδιας για τους Τούρκους επί ελληνικού εδάφους
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας διαψεύει οτι υπάρχουν τουρκικές δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος.

Νέες διαστάσεις στο θέμα που έχει προκύψει με την κίνηση των τουρκικών δυνάμεων να έχουν καταλάβει την θέση Μελισσοκομείο στον Έβρο, εκμεταλλευόμενη το γεγονός οτι την περίοδο αυτή η στάθμη του ποταμού πέφτει...

Το Υπουργείο Εξωτερικών με τοποθέτηση του Νίκου Δένδια κάνει λόγο για fake news, τονίζοντας οτι δεν υπάρχουν ξένες δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος.

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος και κάνει λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το όλο θέμα, στην Ελλάδα, είχε αποκαλύψει από την προηγούμενη Τετάρτη 20 Μαΐου, η Καθημερινή.

Αναλυτικά η εφημερίδα, είχε γράψει: «Τρόπους επίλυσης ακόμα ενός ιδιαιτέρως ευαίσθητου ζητήματος το οποίο ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες στον Εβρο, αυτή τη φορά με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού, αναζητεί η Αθήνα. Στον Νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Στην Αθήνα εξετάζονται διάφοροι τρόποι αντίδρασης και ήδη έχει ενεργοποιηθεί η διπλωματική οδός, δίχως να αποκλείεται και η επίδοση διαβήματος προς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Εως τώρα διατηρούνται χαμηλοί τόνοι αφενός λόγω των ευαίσθητων πτυχών ενός ζητήματος όπως αυτό, αφετέρου διότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι συζητάει για θέματα που υποδηλώνουν πιθανές συνοριακές διαφορές με την Αγκυρα.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.

Για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές (όπως η google), που, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκρίνονται στην ακρίβεια με την οποία έχουν χαραχθεί συνοριακές γραμμές με βάση όλα τα κλασικά όργανα γεωδαισίας (όπως το θεοδόλιχο, κλισιόμετρο κ.λπ.)».