Ξεκινάει το «κυνήγι» του μυθικού Endurance 103 χρόνια μετά την εξαφάνισή του (pics & vid)
Τα μέλη της αποστολής ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν και να φέρουν στο φως τα απομεινάρια του εμβληματικού ιστιοπλοϊκού σκάφους Endurance, το οποίο κόλλησε στους πάγους της ηπείρου κι εν τέλει βυθίστηκε το 1915, κατά τη διάρκεια του περίπλου της Ανταρκτικής από τον θαλασσοπόρο κι εξερευνητή Σερ Έρνεστ Σάκελτον.
Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Ο Τσάκλετον μαζί με το πλήρωμά του είχαν ξεκινήσει το μακρύ τους ταξίδι το 1914, με σκοπό την εξερεύνηση της ηπείρου, ενώ τελικός τους στόχος ήταν να φτάσουν μέχρι τον Νότιο Πόλο, πράγμα που μέχρι τότε έμοιαζε ακατόρθωτο.
Τελικά, η αποστολή τους στέφθηκε από αποτυχία, καθώς το Endurance κόλλησε στους πάγους της περιοχής κι εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του, με αποτέλεσμα να καταστραφεί κι από τότε κανείς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει το ακριβές σημείο, όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του.
Πλέον, η ερευνητική ομάδα που αποτελείται από δεκάδες επιστήμονες κάθε είδους θα ξεκινήσει το ταξίδι εντοπισμού του Endurance την πρώτη ημέρα του 2019, με την βοήθεια του σκάφους Angulas II, ενώ στην προσπάθεια θα λάβουν την πολύτιμη συνδρομή υποβρύχιων βαθυσκαφών και drones.
Παράλληλα, όμως, με την αποστολή εντοπισμού του σκάφους, που συγκαταλέγεται στους «θρύλους» της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας, οι επιστήμονες θα εξετάσουν και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, ένα τεράστιο κομμάτι πάγου της ηπείρου με όγκο ένα τρισεκατομμύριο τόνους αποκολλήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο από το κυρίως σώμα των πάγων.
Αποκολλήθηκε το τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική (pics & vid)
Η ερευνητική αποστολή που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2019 αναμένεται να διαρκέσει 45 ολόκληρες ημέρες, ενώ το πλήρωμα του ερευνητικού σκάφους δηλώνει έτοιμο να φέρει εις πέρας την αποστολή του, ακολουθώντας βήμα βήμα το ταξίδι του Σερ Έρνεστ Τσάκλετον.
Να σημειωθεί πως το πλήρωμα του Σάκελτον, μετά την εγκατάλειψη του Endurance πάλεψε επί μήνες με τα στοιχεία της φύσης στην παγωμένη Ανταρκτική, καταφέρνοντας να επιβιώσει χάριν στις προσπάθειες των επικεφαλής αλλά και στις μοναδικές πρωτοβουλίες που οι τελευταίοι πήραν σχετικά με την διαχείριση των αποθεμάτων τροφής και της προστασίας από το πολικό ψύχος της ηπείρου.