Στράτος Τζώρτζογλου: «Κοινώνησα τη Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο Αϊνστάιν είπε πως υπάρχει Θεός» (vid)
Θέση για το θέμα που απασχόλησε και δίχασε για μέρες την Ελλάδα εν μέσω καραντίνας, εκείνο του «λουκέτου» στις εκκλησίες και της απαγόρευσης της Θείας Κοινωνίας, πήρε ο Στράτος Τζώρτζογλου, που βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Με αφορμή την επαναλειτουργία των εκκλησιών από σήμερα (17/5), ο ηθοποιός τόνισε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες, όπως και η πολιτεία, πολύ σοφά λειτούργησε, που έστω και για ενάμιση μήνα μπήκαμε σε καραντίνα, για αυτό και δεν είχαμε την εξάπλωση του κορονοϊού που είχαν άλλα κράτη.
Όμως, τη Μεγάλη Εβδομάδα σκεφτόμουν τι ωραία που θα ήταν να έβαζαν τον Επιτάφιο πάνω σε ένα αμάξι και να πήγαινε στις γειτονιές με μεγάφωνα».
Ο ηθοποιός αποκάλυψε, μάλιστα, πως κοινώνησε τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως και σήμερα, ενώ πήγε σε όλες τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
«Δεν ήμουν μέσα στην εκκλησία. Ο ιερέας του ναού, που τον ήξερα, μου είχε αφήσει ένα παραθυράκι ανοιχτό και ήμουν απ' έξω από την εκκλησία. Προσευχόμουν,
ακολουθούσα όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, πήγα σε όλες τις λειτουργίες και κοινώνησα».
Και συμπλήρωσε: «Φοβάμαι, πλέον, στις μέρες μας να μιλάω για τη θρησκεία, γιατί μπορεί να θεωρηθώ γραφικός. Υπάρχει μια έντονη, αν θέλεις, πολεμική από ορισμένους, οι οποίοι είτε είναι άθεοι είτε είναι οτιδήποτε άλλο. Προσπαθείς να μην είσαι χομπίστας χριστιανός όπως να μην είσαι και χομπίστας επιστήμονας, επειδή πολλά ακούγονται πια. Μέχρι τελικά να αποδειχθούν και να καταλάβουμε.
Καταλαβαίνω να μη χρησιμοποιείς το ίδιο κουτάλι στη Θεία Κοινωνία, παρόλο που έχουν υπάρξει στιγμές στην ιστορία... Θυμάμαι ένας παπάς κοινωνούσε λεπρούς και ο ίδιος ερχόταν σχεδόν κάθε μέρα σε επαφή με τους λεπρούς και δεν κόλλησε ποτέ».
Στο τέλος, δε, δήλωσε: «Υπάρχουν, δηλαδή, παραδείγματα που ανατρέπουν τα επιστημονικά δεδομένα και ξαφνικά ένας Αϊνστάιν, που για πολλά χρόνια πιθανόν να ήταν άθεος, ξαφνικά στο τέλος της ζωής του είπε πως υπάρχει Θεός».
Τι και πού πίστευε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν
Σχετικά με την τελευταία δήλωση του ηθοποιού, η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. Το τι και πού πίστευε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, που απασχολεί ακόμα τους ερευνητές της πιο σπουδαίας, ίσως, προσωπικότητας του 20ού αιώνα.
Ο ίδιος, καταρχήν, δεν δήλωνε άθεος, αλλά αγνωστικιστής. Δεν έχουν καμία σχέση οι δύο όροι. Οι αγνωστικιστές δεν αρνούνται την ύπαρξη κάποιου θεού, απλώς δεν είναι ικανοποιημένοι με τις αποδείξεις για την ύπαρξη του.
Πράγματι, λοιπόν, προς το τέλος της ζωής του ο Αϊνστάιν έστειλε μια επιστολή με τις πνευματικές του αναζητήσεις στον Γερμανό φιλόσοφο Ερικ Γκούτκιντ. Η εν λόγω επιστολή, γνωστή και ως «Επιστολή του Θεού», πωλήθηκε, μάλιστα, αντί 3 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία πριν από τρία χρόνια!
Θέμα της είναι οι σκέψεις του Αϊνστάιν για τον Θεό, τη Βίβλο και τον ιουδαϊσμό.
Σε αυτή, λοιπόν, ο Αϊνστάιν γράφει: «Η λέξη Θεός δεν είναι για μένα τίποτα παραπάνω από την έκφραση και το προϊόν της ανθρώπινης αδυναμίας. Η Βίβλος είναι μία συλλογή έντιμων, αλλά ακόμη πρωτόγονων μύθων, που παραμένουν αρκετά παιδαριώδεις».
Η φράση αυτή απομονώθηκε από την υπόλοιπη επιστολή, σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί ο Αϊνστάιν ως άθεος. Ο Γερμανός φυσικός, όμως, είχε δηλώσει, όπως προαναφέραμε, ότι δεν ήταν άθεος και ότι διαφωνούσε με τον χαρακτηρισμό.
Όταν τον ρωτούσαν, δε, οι φοιτητές του «πιστεύετε στον Θεό;», εκείνος απαντούσε «πιστεύω στον Θεό του Σπινόζα». Όποιος δεν είχε διαβάσει Σπινόζα είχε ακόμα μια θολή ιδέα πάνω στο θέμα. Ο Μπάρουχ Σπινόζα ήταν ένας Ολλανδός φιλόσοφος, ο οποίος θεωρείτο ένας από τους πιο μεγάλους ορθολογιστές της φιλοσοφίας του 17ου αιώνα.
Σύμφωνα με βιογραφία, εξάλλου, του Αϊνστάιν από το 1996, ο φυσικός ήταν βαθιά θρησκευόμενος μέχρι την ηλικία των 13 ετών, όταν «εγκατέλειψε την πίστη του, νιώθοντας ότι είχε πέσει θύμα απάτης».
Ο φυσικός επέμενε ότι συνέχιζε να πιστεύει στον «Θεό του Σπινόζα», αναφερόμενος στον Ολλανδό φιλόσοφο, ο οποίος «αποκαλύπτεται στη νομοτελειακή αρμονία του κόσμου και όχι σε έναν Θεό, που ασχολείται με τη μοίρα και τα δρώμενα της ανθρωπότητας».