Μέσα στα επόμενα 8 χρόνια η Κίνα θα χάσει την πρωτιά της πολυπληθέστερης χώρας (pic & vid)
Μπορεί εδώ και δεκαετίες, η Κίνα να αποτελεί την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, όμως τα περίπου 1,4 δισεκατομμύρια κάτοικοι της ασιατικής χώρας αναμένεται να μειωθούν τόσο ώστε να στερήσουν από την χώρα τα πρωτεία στην σχετική κατηγορία.
Μάλιστα, σα να μην έφτανε μόνο η μείωση του πληθυσμού της Κίνας λόγω της αυξημένης υπογεννητικότητας που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός της γειτονικής Ινδίας καλπάζει σε τέτοιο ρυθμό, που μέσα στα επόμενα χρόνια και πιο συγκεκριμένα μέχρι το 2027 αναμένεται να ξεπεράσει σε πληθυσμό την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Στα 7,7 δισ. ο πληθυσμός της Γης το 2019: Θα φτάσει τα 11 δισ. στο τέλος του αιώνα
Μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός της Ελλάδας
Σύμφωνα, με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον πληθυσμό της Γης τις επόμενες δεκαετίες, η Ινδία από το 2027 κι έπειτα θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με μικρή, όμως διαφορά από την δεύτερη Κίνα, δείκτης που όμως μέχρι το 2050 αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά, καθώς το χάσμα μεταξύ του πληθυσμού Ινδίας και Κίνας θα ανοίξει με αξιοσημείωτο τρόπο.
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης των πολυπληθέστερων χωρών
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων συγκλίνουν στο γεγονός πως μέχρι το 2050 η Κίνα θα έχει χάσει σχεδόν 31,4 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η Ινδία θα ξεπερνάει την ίδια στιγμή το φράγμα του 1,5 δισεκατομμυρίου κατοίκων.
Ανακατατάξεις, ωστόσο, αναμένονται μέχρι το 2050 και στις υπόλοιπες χώρες της πρώτης πεντάδας των πολυπληθέστερων χωρών, με τις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην τρίτη θέση με 327 εκατομμυρίων πολιτών να υποσκελίζονται από την Νιγηρία, με την αφρικανική χώρα που αυτή τη στιγμή κατατάσσεται έκτη στον κόσμο με 201 εκατομμύρια κατοίκους, να σκαρφαλώνει στην τρίτη θέση με σχεδόν σχεδόν 750 εκατομμύρια ψυχές.
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι θα δουν τον πληθυσμό τους να ξεπερνούν τα 434 εκατομμύρια κατοίκους θα πέσουν στην τέταρτη θέση, με την πρώτη πεντάδα να κλείνει με το Πακιστάν, που θα ξεπεράσει την σήμερα πέμπτη Βραζιλία.
H πρώτη εικοσάδα όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα
Άλμα του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2050
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό, ο τελευταίος αναμένεται να αγγίξει αλλά χωρίς να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια - φθάνοντας τα 9,7 δισεκατομμύρια από τα 7,7 δισ. που έχει σήμερα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μόλις πριν από 70 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν ξεπερνούσε τα 2,6 δισεκατομμύρια.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι το 2050, 55 χώρες θα δουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται τουλάχιστον κατά 1% (οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στην Δύση), ενώ την ίδια χρονική στιγμή, το 50% του παγκ΄σομιου πληθυσμού θα είναι συγκεντρωμένο στις δέκα πρώτες χώρες: Ινδία, Κίνα, Νιγηρία, ΗΠΑ, Πακιστάν, Ινδονησία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αίγυπτος, Αιθιοπία και Τανζανία.
Πληροφορίες: cnn.com