Η αυτοκτονία του Χίτλερ και οι θεωρίες συνωμοσίας
Τον Απρίλιο του 1945 ο Αδόλφο Χίτλερ έβλεπε το τέλος να πλησιάζει. Οι δυτικοί Σύμμαχοι έφτασαν στον ποταμό Έλβα και ο Κόκκινος Στρατός βρισκόταν στο κέντρο του Βερολίνου. Το «θα νικήσουμε» του Γκέμπελς στις 20 του μήνα, που είχε μεταβληθεί σε «ίσως και να μη νικήσουμε», μετατράπηκε στις 28 Απριλίου σε «ίσως και να χάσουμε», όταν του έγινε γνωστό πως η γερμανική αντεπίθεση με στόχο τον απεγκλωβισμό του Βερολίνου αποκρούστηκε λίγο έξω από την πόλη.
Ήταν πλέον κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι ημέρες του Ναζισμού ήταν μετρημένες. Ο ίδιος κατάλαβε ότι είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Δύο θέματα κυριαρχούσαν στο καταφύγιο τις τελευταίες μέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Πόσο κοντά είναι ο Κόκκινος Στρατός και ποιος είναι ο πιο σίγουρος τρόπος αυτοκτονίας. Στις 29 Απριλίου νυμφεύθηκε τη σύντροφο της ζωής του Εύα Μπράουν και αμέσως μετά υπαγόρευσε τη διαθήκη του. Μάρτυρες οι ακόμα πιστοί του Μάρτιν Μπόρμαν και Γκέμπελς. Ένα γαμήλιο γεύμα του νιόπαντρου ζευγαριού ακολούθησε και στη συνέχεια αποσύρθηκε στο ιδιαίτερο διαμέρισμα του Χίτλερ.
Το πρωί της 30ης Απριλίου του 1945 οι Σοβιετικοί απείχαν λίγα μέτρα από το καταφύγιο του. Ο ίδιος δίνει εντολή να σκοτώσουν την σκυλίτσα του και στη συνέχεια αποσύρεται μαζί με την Εύα Μπράουν στο ιδιαίτερο διαμέρισμα τοτς. Κατά τις 3.30 ακούγεται ένας πυροβολισμός. Ο Χίτλερ μόλις είχε αυτοκτονήσει. Δίπλα του ακίνητη η Εύα Μπράουν επίσης έχοντας πάρει υδροκυάνιο. Ο Μάρτιν Μπόρμαν μαζί με τον οδηγό του Χίτλερ Έριχ Κέμπκα, τον υπηρέτη του Χάιντς Λίγκε, τον επιλοχία των SS Όττο Γκίνσε και μερικούς στρατιώτες της προσωπικής του φρουράς έκαψαν τα πτώματα, τα οποία τάφηκαν αργότερα έξω από το καταφύγιο, μέσα σε κρατήρα από βόμβα.
Οι θεωρίες συνωμοσίας
Στις 2 Μαϊου η Γερμανία συνθηκολογεί. Ο πόλεμος φτάνει στο τέλος του. Και κάπου εκεί ξεκινάνε οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατο της Ναζιστικής Γερμανίας οι οποίες αναφέρουν΄πως τόσο ο Χίτλερ, όσο και η σύζυγός του, Εύα Μπράουν, επέζησαν και διέφυγαν από την πόλη του Βερολίνου.
Όλα ξεκίνησαν από την σοβιετική κυβέρνηση στο πλαίσιο των πολιτικών της κρατικής παραπληροφόρησης. Αυτό τον «μύθο» τον πρώτο που ανακοίνωσε ο Στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Ιουνίου του 1945 κατόπιν υπόδειξεως από τον σοβιετικό ηγέτη, Ιωσήφ Στάλιν. Ακόμη και στο επίπεδο της Διάσκεψης του Πότσδαμ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν δεν έλαβε μια ξεκάθαρη απάντηση από τον Στάλιν ως προς το αν ο Χίτλερ είχε πεθάνει. Η ασάφεεια αυτή έδωσε το πάτημα για πολλές θεωρίες συνωμοσίας όλα αυτά τα χρόνια.
Η βασική θεωρία κάνει λόγο για διαφυγή του Χίτλερ στην Αργεντινή. Σύμφωνα με αυτή το ζευγάρι κατέφυγε στην Αργεντινή η οποία ήταν καταφύγιο πολλών υψηλόβαθμων φυγάδων του ναζιστικού καθεστώτος, όπως των Γιόζεφ Μένγκελε και Αντολφ Άιχμαν. Ο Χίτλερ φέρεται να έφτασε στην Αργεντινή, και η πρώτη κατοικία του ήταν στη Χασιέντα Σαν Ραμόν, ανατολικά του Σαν Κάρλος Ντε Μπαρίλος. Στη συνέχεια μετακόμισε σε ένα αρχοντικό σπίτι στο Ινάλκο, ένα απομακρυσμένο και μόλις και μετά βίας προσιτό σημείο στο βορειοδυτικό άκρο της λίμνης Ναχούελ Χουάπι, κοντά στα σύνορα με την Χιλή. Γύρω στο 1954, η Εύα Μπράουν άφησε τον Χίτλερ και μεταφέρθηκε στο Νεουκέν με την κόρη τους, Ουρσούλα και ο Χίτλερ πέθανε τον Φεβρουάριο του 1962.
Η θεωρία αυτή οδήγησε σε πολλά βιβλία, σε ντοκιμαντέρ για την αναζήτηση του Χίτλερ Οι ερευνητές της σειράς «Το Κυνήγι του Χίτλερ» του History Channel ισχυρίζονται ότι έχουν βρει πρώην διαβαθμισμένα έγγραφα, που ανεφέρουν ότι έχουν πάρει συνέντευξη από μάρτυρες που δείχνουν ότι ο Χίτλερ δραπέτευσε από τη Γερμανία και ταξίδεψε στη Νότια Αμερική με U-boats. Αυτός και άλλοι Ναζί, στη συνέχεια, φέρεται να σχεδιάζαν ένα ακόμη 4ο Ράιχ όσο ήταν ακόμη ζωντανός».
Παρά τις διαψεύσεις οι θεωρίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα επανέρχονταν όπως αυτή που ήθελε τον Χίτλερ να έχει αλλάξει το όνομά του σε «Αντολφ Σιτελμάγιορ» και να έχει ζήσει στην Κολομβία το 1954, ενώ άλλα σενάρια τον έφεραν να ζει στη Βραζιλία ή την Παραγουάη, ενώ άλλη θέλει τον Χίτλερ να έχει διαφύγει με υποβρύχιο σε μυστική ναζιστική βάση στην παγωμένη Ανταρκτική.
Παρόλα αυτά, ο Χίτλερ πέθανε στο υπόγειο καταφύγιό του στο Βερολίνο τον Απρίλιο του 1945, όπως ανέδειξε και η πιο πρόσφατη έρευνα Γάλλων ερευνητών οι οποίοι μετά από άδεια των ρωσικών υπηρεσιών εξέτασαν τα δόντια του ηγέτη του ναζιστικού κόμματος για πρώτη φορά από το 1946. «Τα δόντια είναι αυθεντικά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι ο Χίτλερ πέθανε το 1945. Μπορούμε να σταματήσουμε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας για τον Χίτλερ. Δεν διέφυγε στην Αργεντινή με υποβρύχιο, δεν βρίσκεται σε κρυφή βάση στην Ανταρκτική ούτε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» δήλωσε ο καθηγητής Φιλίπ Σαρλιέ, ειδικός στην ιατρική ανθρωπολογία.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου: Τί είναι η Blue Monday;
- Όταν ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε μιλήσει με τα πιο σκληρά λόγια για την Καίτη Γκρέυ: «Μου έκανε μια πολύ άτιμη πράξη» (vid)
- Η Gen Z είδε τη βιογραφία του Μπομπ Ντίλαν, αλλά ταυτίστηκε με την Τζόαν Μπαέζ και την τοξική σχέση που είχαν οι δυο τους