Ένα τετράκις εκατομμύριο διαμάντια παραμένουν στο υπέδαφος της Γης
Σε μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι γεωλόγοι που ερευνούν το αχανές υπέδαφος του πλανήτη μας, καθώς διαπίστωσαν ότι στο εσωτερικό της Γης παραμένουν περίπου ένα τετράκις εκατομμύριο (χίλια δισ.) διαμάντια.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο MIT που αναλύουν όσα εμπεριέχονται στο υπέδαφος της Γης, μέσω ηχητικών κυμάτων, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα αποθέματα διαμαντιών που υπάρχουν στον πλανήτη είναι 1.000 φορές μεγαλύτερα, από όσο νόμιζαν μέχρι στιγμής.
Οι γεωλόγοι διαπίστωσαν ότι στην περιοχή Cratons, η οποία αποτελεί μία από τις «αρχαιότερες» περιοχές στο γήινο υπέδαφος, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες διαμαντιών. Βέβαια, η εξόρυξή τους είναι αδύνατη, καθώς δεν διαθέτουμε καμία τεχνολογία που να την καθιστά εφικτή, όμως το γεγονός αυτό δεν αρκεί για να μειώσει την σημαντικότητα της ανακάλυψης.
Nα σημειωθεί πως η περιοχή Cratons εκτείνεται περίπου από τα 150 μέχρι και τα 300 χιλιόμετρα κάτω από τον φλοιό της Γης, ενώ βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις βασικότερες κι αρχαιότερες τεκτονικές πλάκες του πλανήτη.
Η μελέτη των επιστημόνων βασίστηκε στην ιδιότητα των ηχητικών κυμάτων που προκαλούνται από σεισμούς ή ηφαιστειακές εκρήξεις να διαδίδονται με ταχύτητα ανάλογη της φύσης της επιφάνειας του εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να προσδιορίσουν την φύση του υπεδάφους, συγκρίνοντας τους χρόνους διάδοσης με διάφορα υλικά και πετρώματα, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα ότι περίπου το 2% της περιοχής Cratons αποτελείται από τα πολύτιμα διαμάντια.
Τελικά, τα διαμάντια μάλλον δεν είναι και τόσο σπάνια όσο πιστεύαμε μέχρι στιγμής, όμως το αρνητικό είναι ότι δεν αναμένεται να δούμε καμία αλλαγή στην τιμή τους, καθώς η εξόρυξή τους είναι αδύνατη μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πληροφορίες: independent.co.uk