Το τρένο του μέλλοντος: Θα ταξιδεύεις μέσα σε σωλήνα με ταχύτητα 1.200 χλμ/ώρα (vid)

Gazzetta team
Το τρένο του μέλλοντος: Θα ταξιδεύεις μέσα σε σωλήνα με ταχύτητα 1.200 χλμ/ώρα (vid)
To Virgin Hyperloop υπολογίζεται οτι θα ξεκινήσει το 2027 τα ταξίδια του και θα φέρει την επανάσταση στις μετακινήσεις.

Πως θα σας φαινόταν να μπορείς να κάνεις την διαδρομή Αθήνα-Σέρρες και Σέρρες-Αθήνα μέσα σε λιγότερο από μία ώρα; Κάπως τρελό ε; Κι όμως μπορεί να γίνει μέσα στην δεκαετία που διανύουμε. Όχι φυσικά στην χώρα μας, αλλά σε μία ανάλογη διαδρομή στον κόσμο που προσεγγίζει τα 1.200 χιλιόμετρα.

Τότε λοιπόν προβλέπεται οτι θα ξεκινήσει τα ταξίδια του το Virgin Hyperloop που ευελπιστεί να φέρει την επανάσταση στις μετακινήσεις και προς το παρόν βρίσκεται στην διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών ασφαλείας...

Τι είναι το Virgin Hyperloop

Το Hyperloop της Virgin είναι ένα είδους τρένο υψηλής ταχύτητας, το οποίο μετακινείται μέσα σε ειδικούς σωλήνες, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική προώθηση και παθητική μαγνητική ανύψωση, προκειμένου να δημιουργηθεί χαμηλή πίεση εντός της σήραγγας.

«Ο επιβάτης θα αισθανθεί σαν ένα αεροσκάφος την ώρα της απογείωσης» είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο συνιδρυτής της Virgin Hyperloop, Josh Giegel, ξεκαθαρίζοντας όμως πως: «Δεν θα υπάρχει υπάρχουν αναταράξεις, καθώς το σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένος».

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, θα υπάρχουν βαγόνια που θα χωρούν 28 επιβάτες και τα οποία θα μπορούν να προσαρμοστούν τόσο σε μεγάλες, όσο και σε μικρότερες διαδρομές.

Με ταχύτητα 750 μίλια την ώρα που αντιστοιχεί σε 1.200 χιλιόμετρα την ώρα, η διαδρομή από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον θα διαρκεί μόλις 30 λεπτά. Χρόνος που είναι τέσσερις φορές μικρότερος από τα τρένα υψηλής ταχύτητας.

Οι υπόλοιπες προσπάθειες

Πίσω στις αρχές του 1.900 ο επιστήμονας Robert Goddard είχε μία ανάλογη ιδέα, την οποία προσπάθησε να αναπτύξει και υλοποιήσει η Γαλλία τις δεκαετίες του '60 και του '70, αλλά η έλλειψη χρηματοδότης δεν επέτρεψε την ολοκλήρωσή του.

Ο Elon Musk το επανέφερε το 2013, μελετώντας το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί στην σύγχρονη μορφή του, όμως αυτός που το προχώρησε είναι ο Giegel που εκείνη την περίοδο εργαζόταν στην SpaceX.

Οι υποψήφιες χώρες

Ο μεταλλικός σωλήνας που γίνονται τώρα οι δοκιμές του Virgin Hyperloop βρίσκεται σε μία έρημο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας, ενώ οι πρώτες χώρες που ενδεχομένως να το φιλοξενήσουν είναι η Ινδία που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα μεταφορών και η Σαουδική Αραβία.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως η Virgin δεν παίζει μόνη της σε αυτό το κομμάτι της τεχνολογίας. Τον Μάρτιο η Hyerploop Transportation Technologies αποκάλυψε τα σχέδιά της για ένα αντίστοιχο τρένο που θα μπορεί να κάνει την διαδρομή Σικάγο-Κλίβελαντ σε 35 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ