Το «ΟΚ» έχει γενέθλια σήμερα: Η επικρατέστερη εκδοχή της... γέννησής του
- Από το... «All Correct»
- Η επιρροή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
- Η ελληνική εκδοχή
- Άλλες θεωρίες
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη χρησιμοποιείται καθημερινά, σε κάθε σχεδόν προφορικό διάλογο, σε γραπτά μηνύματα, για κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Κι όμως, έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι σημαίνει το «ΟΚ» και από που προέρχεται; Δεν μας έπιασε κάτι ξαφνικά, αλλά η αγαπημένη λέξη του κόσμου όλου, από το Παρίσι μέχρι το Πεκίνο και από το Γιοχάνεσμπουργκ μέχρι την Καλκούτα γιορτάζει και κλείνει τα 182 χρόνια, με βάση πάντα την θεωρεία «γέννησης» που έχει γίνει αποδεκτή.
Στις 23 Μαρτίου του 1839 λοιπόν το «ΟΚ» συστήθηκε στον κόσμο, καθώς φιγουράρησε στην 2η σελίδα της Boston Morning Post.
Από το... «All Correct»
Τι σημαίνει όμως; Στην εφημερίδα ήθελαν να καταγράψουν το "All Correct" δηλαδή το «όλα σωστά», αλλά το είχαν γράψει... ανορθόγραφα και τυπώθηκε το «Oll Korrect» και έτσι έμειναν τα αρχικά γράμματα των δύο λέξεων.
Τα κείμενα των εφημερίδων εκείνη την εποχή εμφάνιζαν μια τέτοια τάση να τυπώνουν κοινόλεκτες φράσεις. Όταν ήθελαν δηλαδή να γράψουν «All Right» θα το συναντούσαμε ως Ο. W. καθώς η παραλλαγή του ήταν Oll Wright. Ή το No Go το εμφάνιζαν ως K.G από το «know go».
Η επιρροή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Η διάδοση του «ΟΚ» σε μία από τις πιο δημοφιλείς λέξεις του κόσμου, αν όχι η πιο δημοφιλής, οφείλει πολλά και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Martin van Buren (1837–1841). Οι υποστηρικτές του ολλανδικής καταγωγής προέδρου, συνήθιζαν να τον αποκαλούν Old Kinderhook, καθώς αυτό ήταν το παρατσούκλι που του είχε μείνει, ορμώμενοι από το ότι είχε γεννηθεί στο Old Kinderhook, της Νέας Υόρκης. Είχαν δημιουργήσει μάλιστα και μία λέσχη με την ονομασία «Ο.Κ. club». Συνέπεσε έτσι και με την ήδη γνωστή συντομογραφία από το Οll Κorrect και έμεινε στον κόσμο, καθώς μέχρι τότε χρησιμοποιούσε τις λέξεις ναι, καλά, περίφημα, υπέροχα, ικανοποιητικά.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας ο κόσμος άρχισε να χρησιμοποιεί το «ΟΚ» ως υπογραφή σε έγγραφα ή ακόμα και σε σήματα του τηλέτυπου που έστελνε για να καταδείξει πως όλα ήταν καλά!
Η ελληνική εκδοχή
Αυτό το «Όλα Καλά» είναι που κάνει πολλούς να πιστεύουν πώς το «ΟΚ» είναι ελληνικής καταγωγής! Η ρίζα αυτής της θεωρίας προέρχεται από τη φήμη ότι το χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες μετανάστες στην Αμερική που δούλευαν στα λιμάνια, γράφωντας πάνω στα κιβώτια «οκ», δηλαδή, το φορτίο ήταν εντάξει. Το 1839 όμως δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης για τους Έλληνες στον Νέο Κόσμο (Αμερική) οπότε δε φαίνεται να έχει βάση αυτή η θεωρία.
To ίδιο ισχύει και για εκδοχές που αποδίδουν τη φράση στη λατινική, γαλλική, φινλανδική, σουηδική, ακόμη και ινδιάνικη αρχή.
Άλλες θεωρίες
* Κάποιοι πιστεύουν πως το «ΟΚ» προέρχεται από τα αρχικά του Orrin Kendall, τα οποία αναγράφονταν πάνω στα μπισκότα που έτρωγαν οι στρατιώτες στον εμφύλιο πόλεμο.
* Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν πως προέρχεται από το Aux Cayes, ένα λιμάνι της Αϊτής που οι Αμερικανοί ναυτικοί επαίνεσαν για το ρούμι του.
* Αν πάμε δε ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν θα βρούμε έναν θρύλο που υποδηλώνει πως η λέξη προέρχεται από τον Old Keokuk, έναν αρχηγό φυλών Αμερικανών ιθαγενών που λέγεται ότι υπέγραφε τις συνθήκες με τα αρχικά του.
Αυτό που επικρατεί όμως είναι η θεωρία για την Boston Morning Post.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Survivor: «Ο Κοψιδάς έβγαλε ηλίθιο τον κόσμο, δεν τον σεβάστηκε», είπε ο Τριαντάφυλλος (vid)
- Τρομακτική πίεση στα νοσοκομεία: Ανακοινώθηκε και επίσημα επίταξη γιατρών
- Επίταξη γιατρών: Τα κριτήρια την επιλογή τους και ο μισθός που θα παίρνουν
- Lockdown: Ούτε 29 Μαρτίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο, η νέα ημερομηνία