Η γέννηση της μικρής Μπαρτσελόνα στην Κρήτη
Πώς συνδέονται οι "μπλαουγκράνα" με το Ηράκλειο και πώς γίνεται ο Μέσι, με τον Πουγιόλ και τον Γκουαρντιόλα να συζητάνε για ένα μικρό χωρίο, το Μονοφάτσι, της Κρήτης; Όταν υπάρχει διάθεση αληθινής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης, το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό εργαλείο που μπορεί να δείξει τον δρόμο.
Τέτοια εποχή, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στο χωριό Τεφέλι στο νομό Ηρακλείου, στην Κρήτη, άρχισε δειλά-δειλά να χτυπάει η καρδιά τής Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου. Με τις πρώτες συγκεντρώσεις κατοίκων από το χωριό και τις γύρω περιοχές, αλλά και μελών τής Πένια Αθήνας, που βοήθησαν για να αρχίσει να χτυπάει η καρδιά της "Μπάρτσα" και στην Κρήτη. Τώρα, μετά από έναν χρόνο, με την ακαδημία τού συγκεκριμένου συλλόγου να να έχει εγγεγραμμένα 100 παιδιά από τα περίπου 35 χωριά τής επαρχίας Μονοφατσίου και την ομάδα να συμμετέχει στην τρίτη κατηγορία τού τοπικού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Ηρακλείου, το gazzetta.gr θυμίζει όσα συνέβησαν μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες και βοήθησαν στην εξέλιξη της ομάδας. Και πιστέψετε μας, δεν είναι λίγα.
Το πρώτο που θα πρέπει να σημειώσουμε, είναι πως η κουλτούρα και η νοοτροπία που εκφράζει ένα κλαμπ στο μέγεθος της Μπαρτσελόνα, δεν άφησε ασυγκίνητους τούς ανθρώπους που ενεργοποιήθηκαν, προκειμένου να δημιουργήσουν "μία κυψέλη αθλητισμού και όχι εμπορευματοποιημένου πρωταθλητισμού". Αυτά ήταν τα λόγια τού προπονητή Στέλιου Βελεγράκη στο gazzetta.gr, που έχει αφιερώσει μπόλικο χρόνο για να βοηθήσει στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Μαζί με μία σειρά από ανθρώπους, που ήθελαν να δώσουν τη δυνατότητα διεξόδου προς τον αθλητισμό στα παιδιά της περιοχής. Αλλά και να σπάσουν τον τοπικιστικό χαρακτήρα που υπάρχει σε πολλά χωριά τής ελληνικής επαρχίας. Η επιλογή τής Μπαρτσελόνα, λοιπόν, σαν σύμβολο αλλά και κουλτούρα, ενός κλαμπ που παραδοσιακά συνδέεται στη Βαρκελώνη -και αλλού στον κόσμο- με την κοινωνία και τα προοδευτικά κινήματά της, με συγκεκριμένη φιλοσοφία και πολιτική δράση, δεν έγινε τυχαία.
Αξιοποίηση εγκαταστάσεων
Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012 λειτουργεί η ακαδημία τής Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου, με τις εγγραφές παιδιών συνεχώς να αυξάνονται. Έδρα τού εγχειρήματος έχει γίνει το γήπεδο του Λιγορτύνου, οι εγκαταστάσεις τού οποίου ήταν παραμελημένες και είχαν αφεθεί στην τύχη τους τα προηγούμενα χρόνια. Η ενεργοποίηση, όμως, των συγκεκριμένων ανθρώπων λειτούργησε θετικά για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου και των υποδομών του και, όπως μας λέει σήμερα ο Γ. Νυστικάκης: "Δημιουργήθηκαν ντους, έχουμε εγκαταστήσει ηλιόθερμα, φτιάξαμε σύγχρονα αποδυτήρια, ακόμα και καφετέρια. Υπάρχουν φροντιστές σχεδόν σε 24ωρη βάση, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα παιδιά".
Από το Μονοφάτσι στη Βαρκελώνη
Παιδιά ποιας ηλικίας συμμετέχουν στις ακαδημίες; Γεννημένα από το 1995 μέχρι και το 2004. Προσωπικότητες και χαρακτήρες που ακόμα πλάθονται, δηλαδή, για αυτό και χρειάζονται ειδική μεταχείριση, εξειδικευμένες γνώσεις και σωστή κατάρτιση από τους προπονητές τους. Τι έκαναν τα μέλη τής Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου; Με τη βοήθεια της Πένια Αθήνας και του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και μέλους τής Μπαρτσελόνα, Νίκου Μάλλιαρη, μετέβησαν στη Βαρκελώνη στις αρχές Μαΐου και παρακολούθησαν για πέντε ημέρες προπονήσεις στα τμήματα υποδομής των "μπλαουγκράνα". Με τη μεγάλης κυκλοφορίας καταλανική εφημερίδα "Sport", να αφιερώνει ουκ ολίγες φορές ολοσέλιδα θέματα για το συγκεκριμένο εγχείρημα, τις επαφές των εκπροσώπων τής Πένια Αθήνας και των μελών τής ομάδας από το Μονοφάτσι με τους ποδοσφαιριστές τής Μπαρτσελόνα, τον Γκουαρντιόλα, παράγοντες του συλλόγου κ.λπ.
Η διοίκηση των Καταλανών, μάλιστα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εγχείρημα στο μικρό χωρίο τού Ηρακλείου και, λίγο καιρό αργότερα, το διήμερο 23-24 Ιουνίου εκπρόσωποί της βρέθηκαν στο Ηράκλειο για τα εγκαίνια του γηπέδου στο Λιγόρτυνο. Οι εκδηλώσεις, μάλιστα, ξεκίνησαν με ημερίδα που διοργανώθηκε στο Παγκρήτιο Στάδιο, όπου και παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας τού κλαμπ και η οργάνωση των ακαδημιών του, από την Πιλάρ Γινοβάρτ -μέλος τού Δ.Σ. τής F.C. Barcelona, τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή και υπεύθυνο εκπαίδευσης και κατάρτισης Χούλιο Αλμπέρτο Μορένο και το ιδρυτικό μέλος τής Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου Ν. Μάλλιαρη.
Στις εκδηλώσεις έδωσαν το "παρών" ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αλλά και ο δημοφιλής συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.
Δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων
Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός εξελίσσεται και προχωράει, έτσι και η Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου δεν έχει σταματήσει τη δράση της. Η ομάδα που φέτος συμμετέχει στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας αποτελείται από 25 ποδοσφαιριστές, όλοι από την περιοχή, ηλικίας από 14 μέχρι 22 ετών. Εκ των οποίων οι 20 συμμετέχουν για πρώτη φορά σε αγώνες πρωταθλήματος, με τα αποτελέσματα να είναι πολύ ενθαρρυντικά και την ομάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Υπάρχει ειδικό πούλμαν, λίγων θέσεων, που πηγαίνει τους ποδοσφαιριστές στην προπόνηση, ενώ όπως μας εξήγησαν οι υπεύθυνοι της ομάδας, τα ωράρια των παιδιών στα φροντιστήρια έχουν προκύψει με βάση το πρόγραμμα των προπονήσεων. Η κουλτούρα τής Μπαρτσελόνα, άλλωστε, αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων μέσα από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, την ανάδειξη τoυ ομαδικού και μαχητικού πνεύματος και τη νοοτροπία τού ευ αγωνίζεσθαι στο επίκεντρο.
Ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με Βαρκελώνη
Πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωποι της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου βρέθηκαν ξανά στη Βαρκελώνη, ως προσκεκλημένοι τής διοίκησης των "μπλαουγκράνα". Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της F.C. Barcelona, Σάντρο Ρουσέλ και με τον νεαρό Έλληνα ποδοσφαιριστή που συμμετέχει στις ακαδημίες των Καταλανών, Γιώργο Σπανουδάκη. Με τους οποίους, μάλιστα, αντάλλαξαν δώρα. "Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόοδο της ομάδας μας", είπε μεταξύ άλλων στο gazzetta.gr o πρόεδρος του κρητικού συλλόγου, ιατρός Μανταδάκης Μανώλης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα να μεταβούν στη Βαρκελώνη παιδιά από τις ακαδημίες τής Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου, προκειμένου να παρακολουθήσουν πώς λειτουργούν τα τμήματα υποδομής τής "Μπάρτσα", αλλά και για να δώσουν φιλικά παιχνίδια. Κάτι που υπάρχει σαν σκέψη και από την πλευρά των Καταλανών, προκειμένου να έρθουν στην Κρήτη.
Σε μία εποχή που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται, κυρίως, λόγω της έλλειψης οράματος και προοπτικής, ένας μικρός πυρήνας ανθρώπων από το Ηράκλειο της Κρήτης και η Πένια Αθήνας με πρωτοβουλία τού Νίκου Μάλλιαρη, έστησαν μία κυψέλη αθλητισμού κάτω από την ομπρέλα της Μπαρτσελόνα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αληθινό μεράκι για να γίνει λίπασμα η κοπριά γύρω μας, προκειμένου να ανθίσουν λουλούδια. Για το τέλος κρατήσαμε δύο λόγια από τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και ιδρυτικό μέλος της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου, Ν. Μάλλιαρη, που μας είπε για το συγκεκριμένο εγχείρημα:
"Πρόκειται για μία πετυχημένη προσπάθεια ανάδειξης του κοινωνικού ρόλου τού ποδοσφαίρου, στη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κρήτης. Σε συνδυασμό με την καλλιέργεια και ανάπτυξη του φιλάθλου πνεύματος των νεαρών ποδοσφαιριστών μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κάτι που έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία, που ζει για το παιχνίδι της Κυριακής, της κάθε Κυριακής, όπως λένε χαρακτηριστικά. Και μιλάμε για μία περιφέρεια τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων, που παρακολουθούν και στηρίζουν τους παίκτες και τη διοίκηση της ομάδας, με την παρουσία τους σε εντός και εκτός έδρας αγώνες. Είναι κάτι ελπιδοφόρο που θα έχει μέλλον και ανάπτυξη και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για άλλες πρωτοβουλίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο".
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.