Μια πρώτη ανάγνωση για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης

Αντώνης Πατσούρας Αντώνης Πατσούρας
Μια πρώτη ανάγνωση για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης

bet365

Ο Αντώνης Πατσούρας γράφει για την ομάδα πόλο ανδρών του Ολυμπιακού και τα πρώτα σημάδια που δείχνει στο LEN Champions League.

Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2021 ξόδεψε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την ομάδα πόλο ανδρών του όχι με στόχο να φτάσει στο Final-8 αλλά να επιστρέψει μετά από 3 χρόνια στον τελικό και να διεκδικήσει το LEN Champions League.

Το καλοκαίρι χύθηκε πολύ μελάνι για να γραφτούν ύμνοι για την μεταγραφή του Φίλιπ Φιλίποβιτς, του Μάρκο Μπίγιατς, του Τζούρο Ράντοβιτς αλλά και για τις επιστροφές του Γιάννη Φουντούλη, του Άντρο Μπούσλιε και του Χριστόδουλου Κολόμβου.

Ο Ολυμπιακός μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πλέον μια ομάδα με εννέα παίκτες που έχουν κατακτήσει Ολυμπιακό μετάλλιο εκ των οποίων οι δυο χρυσό.

Η ομάδα του Θόδωρου Βλάχου δεν μπορεί να χάσει τους δυο τίτλους στην Ελλάδα με το ρόστερ που έχει φέτος και ο μεγάλος στόχος είναι το LEN Champions League.

Εως τώρα έχει δείξει ότι έχει πολλές αρετές αλλά και κάποιες αδυναμίες.

Ποντάροντας στο Νο9!

Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει στο LEN Champions League με 2 νίκες και 1 ισοπαλία στον Α' όμιλο και μετά από 3 αγώνες είναι στην κορυφή μαζί με την Μπρέσια με την οποία θα παίξει στην Ιταλία τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Η ελληνική ομάδα είναι η μοναδική στον όμιλο που και στα τρία παιχνίδια έχει δεχτεί μονοψήφιο αριθμό γκολ και μάλιστα και στα τρία κατά μια περίεργη σύμπτωση έχει "φάει" 9.

Η άμυνα είναι αυτή που δίνει ενέργεια για την επίθεση και νίκες. Η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα για τον Ολυμπιακό.

Τριπλέτα στο σκοράρισμα

Ο Ολυμπιακός έχει στις τάξεις του φέτος τρεις παίκτες που είναι γεννημένοι σκόρερ. Τον αρχηγό της εθνικής Σερβίας Φίλιπ Φιλίποβιτς, τον αρχηγό της εθνικής Ελλάδος Γιάννη Φουντούλη και τον πρώτο σκόρερ της Ελλάδος στο Τόκιο τον Ντίνο Γενηδουνιά.

Αυτοί οι τρεις βρίσκουν πάντα λύσεις στα δύσκολα. Συνολικά η ομάδα σε τρία παιχνίδια έχει πετύχει 41 γκολ. Από αυτά ο Χιώτης περιφερειακός έχει πετύχει τα 11, ο πρώην αθλητής του NCAA έχει 9 και ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης έχει 8.

Θα πάρουν βοήθειες από τον Θανάση Χρυσοσπάθη ο οποίος ήταν η αποκάλυψη του Ολυμπιακού στο περσινό πρωτάθλημα και κάποια γκολ που είναι καλοδεχούμενα από αμυντικούς και φουνταριστούς.

Το μήνυμα από το Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός κέρδισε εύκολα την αδύναμη Ντιναμό Τιφλίδας στην πρεμιέρα και επικράτησε με 12-9 στο Βελιγράδι της Νόβι Μπέογκραντ ενώ έμεινε στο 9-9 με τη Φερενστβάρος στη Βουδαπέστη.

Η Νόβι έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ στον όμιλο, θα φιλοξενήσει το Final-8 και για κάποιους είναι το μεγάλο φαβορί. Ο Ολυμπιακός με τη νίκη του αλλά κυρίως με την εμφάνιση του στο Βελιγράδι έδειξε ότι είναι φτιαγμένος για να φτάσει μακριά και ακόμη έως τον τελικό της 2ας Ιουλίου!

Η ισοπαλία στη Βουδαπέστη με την πολύ καλή εμφάνιση στο 2ο και 3ο οχτάλεπτο επιβεβαίωσε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να φτάσει έως το τέλος.

Οι απουσίες που δεν στοίχισαν ακόμη

Στα δυο πρώτα παιχνίδια ο Ολυμπιακός έπαιξε χωρίς τον Γιώργο Δερβίση, αμυντικό της εθνικής ομάδας με ασημένιο μετάλλιο στο Τόκιο, ενώ στο 2ο και στο 3ο δεν είχε τον Χριστόδουλο Κολόμβο και τον Τζούρο Ράντοβιτς.

Ο διεθνής φουνταριστός είναι ακόμη στο νοσοκομείο με πυρετό και ίσως να μην τον δούμε έως το τέλος του 2021 ενώ ο Μαυροβούνιος τιμωρήθηκε από την FINA για παραβίαση του κανονισμού αντι-ντόπιγκ και δεν θα παίξει τουλάχιστον για αυτή τη σεζόν, ίσως και για την επόμενη.

Με απολογισμό 2 νίκες και 1 ισοπαλία οι απουσίες αυτές δεν στοίχισαν αλλά η ομάδα θα έχει "θέματα" στο μέλλον.

Η αλλαγή του Ράντοβιτς

Ο Τζούρο Ράντοβιτς παραμένει στην Ελλάδα για προπονήσεις αλλά δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο Ολυμπιακός έχει δηλώσει τον Μπλέικ Έντουρατς ως αντικαταταστάτη του.

Ο Αυστραλός έχει καλή δουλειά στην χώρα του και δύσκολα θα έρθει στην Ελλάδα και εάν έρθει θα είναι από το 2022. Ο Ολυμπιακός πάντως έχει ανάγκη από έναν ακόμη παίκτη στην περιφέρεια, έστω και εάν είναι μέτριος.

Ο Φιλίποβιτς θέλει «ανάσες», ο Φουντούλης θέλει «ανάσες», ο Γενηδουνιάς μια από τα ίδια αλλά ο Θοδωρής Βλάχος κοιτάει στον πάγκο και βλέπει τον νεαρό Γκίλλα που δείχνει ότι θα φτάσει ψηλά αλλά δεν είναι έτοιμος για τέτοια παιχνίδια και άλλους πιτσιρικάδες από την Ακαδημία.

Πάντως για την ιστορία να πούμε ότι νωρίς νωρίς ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει με τον Άγγελο Βλαχόπουλο αλλά οι ξύπνιοι Σέρβοι του έδωσαν "τρελά" λεφτά για να μην ενισχύσουν και άλλο τους Πειραιώτες.

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα εάν ο Ολυμπιακός είχε τον Βλαχόπουλο στη σύνθεση του και με καρέ Φιλίποβιτς-Βλαχόπουλο-Φουντούλη-Γενηδουνιά στην περιφέρεια η ομάδα θα ήταν φαβορί για την μεγάλη κούπα και το πιο σημαντικό είναι ότι θα είναι 3/4 Έλληνες.

Το μειονέκτημα

Ο Ολυμπιακός έχει μια φανταστική επτάδα. Από εκεί και πέρα έχει έναν καλό τερματοφύλακα, τον Ζερδεβά, ο οποίος έχει σπουδαία πράγματα στο Τόκιο, έναν καλό φουνταριστό, τον Κολόμβο (που τον έχει χάσει ήδη σε 2 ματς και ίσως και στα επόμενα 3), έναν καλό αμυντικό, τον Δερβίση, και έναν ικανό επίσης αμυντικό, τον Γούβη.

Οι αμυντικοί όμως είναι αναλώσιμοι. Με ποινές τους βγάζεις έξω και έχεις θέματα. Ο Κολόμβος βοηθάει και στην άμυνα στα 2 μέτρα αλλά απουσιάζει.

Ο Φίλιπ Φιλίποβιτς μπορεί να είναι παικτάρα αλλά δεν μπορεί να παίζει κάθε εβδομάδα στα "κόκκινα" και για 4 οχτάλεπτα όταν θα πρέπει να τον έχεις απαραίτητα και στην Ελλάδα για να έχει ρυθμό.

Το LEN Champions League έχει ακόμη 11 αγώνες στον όμιλο και ο Ολυμπιακός είναι από τα φαβορί για τις 3 πρώτες θέσεις που σε στέλνουν στο Final-8.

Εκεί θα κληθεί να δώσει τρεις τελικούς σε τρεις ημέρες και εάν δεν φτάσει ο Αυστραλός ή έχει άλλα προβλήματα τραυματισμών θα πιεστεί πολύ.

Μια ώριμη ομάδα

Η ομάδα είναι πολύ ώριμη. Έχει στην καλύτερη ηλικία τους τον Φουντούλη, τον Γενηδουνιά, τους Κολόμβο-Μουρίκη , τον Μπούσλιε που είναι "γερόλυκος" και τον Φιλίποβιτς που παίζει απλά και σύνθετα μαζί.

Ο Σέρβος μπορεί να βάλει ένα απίθανο γκολ με το μαγικό αριστερό του χέρι αλλά παίζει και άμυνα, κλέβει μπάλες και μοιράζει και ασίστ.

Σίγουρα όμως θέλει ανάσες και θέλει και βοήθειες. Μην περιμένει κανείς ένας παίκτης να πάρει μόνος του το Champions League.

Οι ομάδες και οι άμυνες δίνουν τίτλους.

Στον τελικό της 2ας Ιουλίου

Το ερώτημα είναι απλό. Θα είναι ο Ολυμπιακός στον τελικό; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Μια ομάδα όμως που παίζει τέτοια άμυνα, που έχει ποιότητα και ωριμότητα και είναι "πολύ σκληρή για να πεθάνει" είναι από τα φαβορί.

Ο όμιλος είναι ο πιο δύσκολος της δεκαετίας και δεν θα κάνει αίσθηση η περσινή φιναλίστ Φερενστβάρος ή η ημιφιναλίστ Μπαρτσελονέτα να μην είναι στο Βελιγράδι.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι στον τελικό της 2ας Ιουλίου και να διεκδικήσει το 3ο Champions League μετά από αυτά του 2002 και του 2018 αλλά ο δρόμος είναι μακρύς.

Έχει καλό άξονα (τέρμα-άμυνα-φουνταριστούς) και αυτό είναι πλεονέκτημα. Σίγουρα δεν έχουμε δει ακόμη το ταβάνι της ομάδας του Θόδωρου Βλάχου.

Ο 8ος παίκτης του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός έπαιξε στο Βελιγράδι με κατάμεστο κολυμβητήριο, στη Βουδαπέστη με κατάμεστο κολυμβητήριο και θέλει και την στήριξη του κόσμου του για να είναι στο 1-2 στο φινάλε και να έχει θεωρητικά καλύτερο αντίπαλο στα προημιτελικά.

Η Μπαρτσελονέτα, η Νόβι, η Φερενστβάρος και η Μπρέσια μπορούν να κερδίσουν και στον Πειραιά και ο Ολυμπιακός θέλει και 8ο παίκτη για να την κρατήσει απόρθητη και να ελπίζει στην 1η θέση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Πατσούρας
Αντώνης Πατσούρας