Α1 Ανδρών: Πρώτο σπριντ στο πρωτάθλημα των Ολυμπιονικών!

Α1 Ανδρών: Πρώτο σπριντ στο πρωτάθλημα των Ολυμπιονικών!

bet365

Το αφιέρωμα του Gazzetta στο 36ο πρωτάθλημα της Α1 πόλο Ανδρών. Τα μεγάλα αστέρια, η ευκαιρία, οι τιμονιέρηδες και τα ποδοσφαιρικά κλαμπ.

Είκοσι πέντε ημέρες μετά από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αρχίζει το 36ο πρωτάθλημα της Α1 πόλο Ανδρών της Ελλάδος.

Το Σάββατο (2/10) θα έχουμε το πρώτο σπριντ στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στη Θεσσαλονίκη σ'ένα πρωτάθλημα που για πρώτη φορά έχει 16 ομάδες και θα διεξαχθεί σε 2 ομίλους και μ' ένα νέο σύστημα.

Οκτώβριος-Ιούνιος και Big-5

Το νέο πρωτάθλημα αρχίζει στις 2/10/2021 και θα ολοκληρωθεί στις 21/6/2022.

Θα ολοκληρωθεί τόσο αργά αφού θα μεσολαβήσει διακοπή 1,5 μήνα για να συμμετάσχει η εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα (13-29/5).

Θα διεξαχθεί σε 3 φάσεις και για πρώτη φορά στην ιστορία της Α1 πόλο ανδρών θα παίξουν μαζί σε μια διοργάνωση ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και η ΑΕΚ.

Με κλήρωση οι ομάδες χωρίστηκαν σε δυο ομίλους και για την ιστορία το πιθανότερο είναι αυτή τη σεζόν να μην δούμε ντέρμπι "αιωνίων" ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό αφού είναι σ' άλλους ομίλους και δύσκολα θα συναντηθούν και στις επόμενες φάσεις.

Ο Άρης επιστρέφει μετά από 20 χρόνια (είχε να παίξει από τη σεζόν 2001-02) στην Α1 ενώ ο Παναθηναϊκός μετά από ένα χρόνο απουσίας.

Οι όμιλοι της Α1

Στον Α' όμιλο έχει κληρωθεί ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Εθνικός, ο Άρης, ο Απόλλων Σμύρνης, ο ΑΝΟΓ, η ΑΕΚ και το Παλαιό Φάληρο. Στον Β' όμιλο είναι η Βουλιαγμένη, ο Πανιώνιος, τα Χανιά, ο ΟΥΚ Βόλου, η Χίος, ο ΓΣ Περιστερίου, ο Υδραϊκός και ο Παναθηναϊκός.

Το πρωτάθλημα θα διαρκέσει 8 μήνες και θα διεξαχθούν 160 αγώνες με το νέο σύστημα που εκπόνησε ο γενικός διεθυντής της ΚΟΕ Γιάννης Γιαννουρής. Θα υποβιβαστούν 2 ομάδες στην Α2.

Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να δηλώνει έως 2 ξένους σε κάθε παιχνίδι.

Το σύστημα διεξαγωγής

Η Α’ Φάση ολοκληρώνεται σε 14 αγωνιστικές ημέρες και οι ομάδες κατατάσσονται σε κάθε Όμιλο από την 1η έως την 8η θέση.
Στη Β’ φάση σχηματίζονται 4 γκρουπ των 4 ομάδων με βάση την κατάταξη των στους Ομίλους Α’ και Β’ κατά την Α’ φάση ως εξής:
G1: Οι 1οι και 2οι των Ομίλων Α και Β
G2: Οι 3οι και 4οι των Ομίλων Α και Β
G3: Οι 5οι και 6οι των Ομίλων Α και Β
G4: Οι 7οι και 8οι των Ομίλων Α και Β

Στα γκρουπ G1,G2,G3 και G4 οι ομάδες αγωνίζονται σε 2 γύρους (εντός και εκτός έδρας), «όλοι εναντίον όλων» όπου λαμβάνεται υπόψη η συνολική βαθμολογία των ομάδων στην Α' φάση.

Η Β’ Φάση ολοκληρώνεται σε 6 αγωνιστικές ημέρες και οι ομάδες. Κατατάσσονται σε κάθε όμιλο από την 1η έως την 4η θέση βάση συνολικής βαθμολογίας.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας (2/10):

Α' όμιλος
15:00 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός
16:00 Εθνικός-Άρης
16:00 Απόλλων Σμύρνης-ΑΝΟΓ
*Το παιχνίδι της ΑΕΚ με το Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί στις 6/10 (21:30) λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της ΑΕΚ.

Β' όμιλος
16:00 Χανιά-Πανιώνιος
18:00 ΟΥΚ Βόλου-Βουλιαγμένη
*Το παιχνίδι του Υδραϊκού με τον Παναθηναϊκό αναβλήθηκε λόγω κρουσμάτων covid-19.
**To παιχνίδι ανάμεσα στον ΓΣ Περιστερίου και στην Χίο θα διεξαχθεί στις 6/10 (21:00) λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Περιστερίου.

Το πρωτάθλημα των Ολυμπιονικών

Οι 10 από τους 13 Έλληνες που κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα παίξουν στην Α1. Στον Ολυμπιακό θ' αγωνιστούν ο Γιάννης Φουντούλης, ο Χριστόδουλος Κολόμβος, ο Κώστας Μουρίκης, ο Ντίνος Γενηδουνιάς, ο Γιώργος Δερβίσης και ο Μάνος Ζερδεβάς.

Στη Βουλιαγμένη θα παίξουν ο Μάριος Καπότσης και ο Δημήτρης Σκουμπάκης που πέρσι ήταν στο ρόστερ του Ολυμπιακού αλλά και ο Κώστας Γκιουβέτσης.

Ο 10ος παίκτης είναι ο Κώστας Γαλανίδης που επέστρεψε στον Υδραϊκό.

Ο MVP των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Ολυμπιακός αυτό το καλοκαίρι προχώρησε στην πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας του στο άθλημα. Η ομάδα του Πειραιά δαπάησε 150.000 ευρώ για να αποκτήσει τον Σέρβο αριστερόχειρα Φίλιπ Φιλίποβιτς.

Ο αρχηγός της εθνικής Σερβίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ήταν ο MVP του Ολυμπιακού τουρνουά. Αυτό ήταν το 4ο Ολυμπιακό μετάλλιο του αφού είχε ήδη 1 χρυσό και 2 χάλκινα.

Άλλος ένας "χρυσός" Ολυμπιονίκης είναι ο Κροάτης αμυντικός Άντρο Μπούσλιε ο οποίος επέστρεψε στον Ολυμπιακό ενώ "ασημένιος" Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης με την Προ Ρέκο (2020-21) Μάρκο Μπίγιατς θα παίξει στο Νο1 μαζί με τον Μάνο Ζερδεβά.

Ο Ολυμπιακός απέκτησε και 4ο ξένο τον Μαυροβούνιο Τζούρο Ράντοβιτς.

Φαβορί ο Ολυμπιακός, δυνατή η Βουλιαγμένη

Η ομάδα του Πειραιά είναι το μεγάλο φαβορί για το πρωτάθλημα το οποίο και κατακτά από τη σεζόν 2012-13 χωρίς διακοπή.

Ο Ολυμπιακός διεκδικεί το 10ο συνεχόμενο πρωτάθλημα στην Α1 και αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 2000 έως το 2021 έχει χάσει μόνο δυο.

Το 2006 από τον Εθνικό και το 2012 από την Βουλιαγμένη.

Μετά από τον Ολυμπιακό ακλόνητο φαβορί για την είσοδο στον τελικό της Α1 είναι η Βουλιαγμένη η οποία ενισχύθηκε με τον Σκουμπάκη και τον Καπότση ενώ έχει δύναμη πυρός στα 2 μέτρα (Λόζινα, Πάπαριτς) και μια ομάδα δουλεμένη από τον Χρβόγιε Κόλιανιν.

Από εκεί και πέρα για τις θέσεις της Ευρώπης θα παλέψουν ο Απόλλων Σμύρνης, ο Υδραϊκός, ο ΓΣ Περιστερίου (απέκτησε τον Ούγγρο Ντόρι Φάρκας που ήταν μέλος της Ζόλνοκ που κατέκτησε το Euro Cup), ο Πανιώνιος (πήρε τον σκόρερ Νικολά Μοσκόφ από τον Απόλλων) και η ΑΕΚ. Για την σωτηρία τους θα παλέψουν ο ΟΥΚ Βόλου, ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, η Χίος, ο ΑΝΟΓ αλλά και το Παλαιό Φάληρο.

Οι μόνιμοι της Α1

Το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών ξεκίνησε τη σεζόν 1986-87 και σ' αυτή την μακρά περίοδο ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 25 πρωταθλήματα, η Βουλιαγμένη έχει 4 και από 3 έχουν ο Εθνικός και ο ΑΝΟΓ.

Οι μοναδικές ομάδες από τις 16 που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ στην Α2 είναι ο Ολυμπιακός, η Βουλιαγμένη και ο ΝΟ Χίου. Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που έχει ξεπεράσει τα 10.000 γκολ και συγκεκριμένα έχει 12.069.

Μόλις από μια συμμετοχή (σεζόν 2020-21) έχουν ο ΟΥΚ Βόλου και η ΑΕΚ.

Σε νέο ρόλο ο Χρήστος

Μετά από δυο δεκαετίες και μ' μια διακοπή δυο ετών (Ποζίλιπο) ο Χρήστος Αφρουδάκης δεν θα παίξει φέτος στο πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών. Έπαιξε σ' αυτό με την Βουλιαγμένη, τον Εθνικό και τον Ολυμπιακό και αποφάσισε το 2021 να κρεμάσει το σκουφάκι του ως αρχηγός της Βουλιαγμένης.

Εδώ και λίγες εβδομάδες είναι ο νέος γενικός διευθυντής του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης.

Επέστρεψε ο 1000αρης Γιάννης

Ο Γιάννης Φουντούλης έπαιξε τα δυο τελευταία χρόνια στην Φερεντσβάρος αλλά επέστρεψε το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό.

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας είναι ο μοναδικός εν ενεργεία παίκτης της Α1 που έχει ξεπεράσει τα 1000 γκολ. Ο Χιώτης περιφερειακός έχει πετύχει 1005 και είναι στην 4η θέση.

Στην 1η είναι με 1685 ο Γιώργος Αφρουδάκης και ακολουθεί με 1085 ο Αντώνης Βλοντάκης και με 1021 ο Γιάννης Θωμάκος.

Το ρεκόρ του Μυλωνάκη

Ο Μανώλης Μυλωνάκης είναι ο μοναδικός εν ενεργεία παίκτης που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα με τρεις διαφορετικές ομάδες. Με τον Εθνικό, τον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη.

Ο Χανιώτης περιφερειακός συνεχίζει και φέτος στη Βουλιαγμένη.

Στον ΓΣ Περιστερίου συνεχίζει ο 44χρονος τερματοφύλακας Φίλιππος Καραμπέτσος ο οποίος ξεκίνησε από τον ΝΟΠ στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Κουπάτοι παίκτες και προπονητής

Στην ιστορία της Α1 τα περισσότερα (12) πρωταθλήματα έχουν κατακτήσει 5 παίκτες. Είναι ο Νίκος Δεληγιάννης, ο Θόδωρος Χατζηθεοδώρου, ο Σάκης Πλατανίτης, ο Γιώργος Ντόσκας και ο Βαγγέλης Δελακάς. Όλοι τους κατέκτησαν τους τίτλους με τον Ολυμπιακό.

Πρώτος σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων στους προπονητές είναι ο Θοδωρής Βλάχος που έχει 9 συνεχόμενα με τον Ολυμπιακό (2013-2021).

Οι τιμονιέρηδες

Οι περισσότερες ομάδες δεν άλλαξαν τους προπονητές τους σε σχέση με την περίοδο 2020-21.

Στον Ολυμπιακό παρέμεινε ο Θοδωρής Βλάχος, στη Βουλιαγμένη ο Χρβόγιε Κόλιανιν ο οποίος είναι και ο μοναδικός ξένος από τους 16, στον Απόλλων Σμύρνης ο Νίκος Δεληγιάννης, στον ΓΣ Περιστερίου ο Κώστας Λούδης, στον Πανιώνιο ο Κώστας Δήμου, στον ΠΑΟΚ ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, στον Υδραϊκό ο Μάκης Βολτυράκης, στα Χανιά ο Ηλίας Μαχαίρας, στην Χίο ο Γιώργος Ντόσκας, στον ΕΘνικό ο Φάνης Κουντουδιός, στο Παλαιό Φάληρο ο Δημήτρης Κραβαρίτης.

Στον Άρη παρέμεινε ο Μανώλης Γούναρης και στον Παναθηναϊκό ο Μιχάλης Λαζαρίδης. Αμφότεροι ανέβασαν τις ομάδες τους από την Α2 στην Α1.

Νέος προπονητής της ΑΕΚ είναι ο Δημήτρης Μάζης (πήρε την θέση του Κωνσταντίνου Δάνδολου), ενώ νέος προπονητής στον ΟΥΚ Βόλου είναι ο Νίκος Βενετόπουλος (αντικατέστησε τον Δημήτρη Μπλάνα). Στον ΑΝΟΓ την θέση του Δημήτρη Μάζη πήρε ο Γιάννης Κατρουζανάκης.

Η πεντάδα του 2002

Πέντε από τους προπονητές της Α1 της σεζόν 2021-22 ήταν μέλη της ομάδας του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ του 2002 στη Βουδαπέστη.

Είναι οι δυο τερματοφύλακες, ο Μάκης Βολτυράκης και ο Νίκος Δεληγιάννης, οι περιφερειακοί Θοδωρής Χατζηθεοδώρου και Δημήτρης Κραβαρίτης ενώ ο Θοδωρής Βλάχος ήταν συνεργάτης του προπονητή Ζόλταν Κάσας.

Ο τελευταίος ξένος

Η τελευταία φορά που ομάδα στην Ελλάδα κατέκτησε πρωτάθλημα με ξένο προπονητή στον πάγκο της ήταν το 2005!

Ο τελευταίος ξένος ήταν ο Κροάτης Βέσελιν Τζούχο (χρυσός Ολυμπιονίκης με την Γιουγκοσλαβία το 1984 και το 1988 ως παίκτης) και κατέκτησε τίτλο με τον Ολυμπιακό.

Έκτοτε το κατέκτησε το 2006 με τον Εθνικό ο Μάκης Βολτυράκης, από το 2007 έως το 2011 με τον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Πάτερος, το 2012 με την Βουλιαγμένη ο Τεό Λοράντος και από το 2013 έως το 2021 με τον Ολυμπιακό ο Θοδωρής Βλάχος.


@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Α1 ΑΝΔΡΩΝ Τελευταία Νέα