Ολυμπιακοί Αγώνες, Εθνική πόλο: Ο δρόμος της «γαλανόλευκης» για το μετάλλιο περνάει από το... Τόκιο

Δημήτρης Μύτικας
ellada_vs_montenegro

bet365

Η... επανάληψη του τελικού στο Τόκιο με νέες συνθήκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο δρόμος που δίνει ελπίδες και το βασικό στοιχείο της «γαλανόλευκης» που την κάνει να βλέπει κορυφή.

Η Εθνική Ελλάδας στο πόλο ανδρών μπαίνει στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων, με την Σερβία να βρίσκεται στο δρόμο της σε μία επανάληψη του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, όταν η «γαλανόλευκη» είχε ηττηθεί, χάνοντας την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Στο Παρίσι τα πράγματα είναι διαφορετικά, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να έχει βρεθεί σε πλεονεκτική θέση και να βλέπει... ανοιχτό τον δρόμο προς την άνοδο στο βάθρο. Γι’ αυτό το Gazzetta.gr εξηγεί τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι τέλους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η επανάληψη του τελικού στο Τόκιο με την Εθνική σε θέση ισχύος

Η Εθνική Ελλάδας, όπως αναφέραμε, στα προημιτελικά θα βρεθεί απέναντι στην Σερβία. Η «γαλανόλευκη» τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, με την αντίπαλό της να παίρνει την πρόκριση ως τέταρτη στον όμιλό της. Οι θέσεις αυτές έφεραν τις δύο ομάδες αντίπαλες στην οκτάδα σε μία επανάληψη του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

 
Fountoulis vs Italy

Βέβαια, από το 2021, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα με την «χρυσή φουρνιά» των Σέρβων να έχει αφήσει τη θέση της στο νέο... αίμα, το οποίο ακόμη ψάχνει τα πατήματά του. Το γεγονός αυτό φέρνει την Εθνική Ελλάδας σε θέση ισχύος, με το σύνολο του Θοδωρή Βλάχου ναι μεν να έχει νέες προσθήκες, αλλά να είναι πιο δεμένο σε σχέση με αυτό των Σέρβων.

Αυτό επιβεβαιώνει και η πρόσφατη παράδοση στις αναμετρήσεις των δύο εθνικών. Πιο συγκεκριμένα, μετά τον χαμένο τελικό του 2021 στο Τόκιο, η Ελλάδα στις αναμετρήσεις κόντρα στην Σερβία - σε όλες τις διοργανώσεις - μετράει τέσσερις νίκες έναντι τριών ηττών. Μάλιστα, η «γαλανόλευκη» έχει δημιουργήσει σερί τεσσάρων νικηφόρων αποτελεσμάτων σε επίσημες διοργανώσεις.

Το... μονοπάτι που γεννάει ελπίδες

Πέραν της θέσης ισχύος απέναντι στην Σερβία, το... μονοπάτι της Ελλάδας μέχρι το τελευταίο ματς της διοργάνωσης δίνει πολλές ελπίδες για δεύτερη σερί συμμετοχή σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων.

Εφόσον η Ελλάδα επιβεβαιώσει τα προγνωστικά και περάσει το... εμπόδιο της Σερβίας, τότε θα βρεθεί απέναντι στη νικήτρια του ματς Αυστραλία - ΗΠΑ. Αναμφίβολα, τόσο κόντρα στις ΗΠΑ όσο και στην Αυστραλία, η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι, βέβαια η απόλυτη συγκέντρωση είναι αναγκαία.

Από τη μία, οι ΗΠΑ είναι ομάδα που βρέθηκε στο δρόμο της Εθνικής Ελλάδας στους ομίλους γνωρίζοντας την ήττα από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με 13-11. Ένα σύνολο αρκετά δεμένο, το οποίο έβαλε δύσκολα στους ασημένιους Ολυμπιονίκες του Τόκιο και χρήζει τεράστιας προσοχής.

Από την άλλη, η Αυστραλία αποτελεί την «έκπληξη» του Β’ ομίλου, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με τρεις νίκες και δύο ήττες. Ένα σύνολο, το οποίο είναι αρκετά απρόβλεπτο και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εάν βρει καλό ρυθμό από την περιφέρεια. Ομάδα με καλή φυσική κατάσταση, αλλά τρανταχτές αδυναμίες που έγιναν φανερές στο τελευταίο ματς κόντρα στην ουραγό του ομίλου Ιαπωνία με την ήττα 14-13.

«Όπλο» της Εθνικής η προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις του αντιπάλου

Ellada Vlachos TimeOut

Ένα από τα βασικά στοιχεία που έχει κάνει ξεκάθαρο η Εθνική Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η σωστή... ανάγνωση των αντιπάλων της. Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου έχουν αποδείξει σε όσα ματς έχουν παίξει έχουν προσαρμοστεί αργά ή γρήγορα στις τακτικές απαιτήσεις του παιχνιδιού των αντιπάλων.

Σαφώς και υπήρχαν στιγμές, όπου το «διάβασμα» δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως στην τρίτη περίοδο με την Κροατία όπου η Ελλάδα δέχθηκε επτά τέρματα σε ένα οκτάλεπτο, αλλά στην πλειοψηφία των παιχνιδιών η Ελλάδα πήρε «άριστα» στην αντιμετώπιση των αντιπάλων της.

Μεγάλο παράδειγμα είναι ότι η Εθνική στα παιχνίδια της φάσης των ομίλων έχει παίξει πολλούς συνδυασμούς στην άμυνα ταιριαστούς στις απαιτήσεις που δημιουργούσαν οι επιθέσεις των αντιπάλων της. Το αξιοσημείωτο όμως σε αυτά είναι η άμεση εναλλαγή των τακτικών στο αμυντικό κομμάτι.

Με την Ρουμανία που δεν απειλήθηκε, η Ελλάδα αμύνθηκε με άμυνα press. Με το Μαυροβούνιο ο Θοδωρής Βλάχος επέλεξε να παίξει με φουνταριστό (βαρύ κορμί) στην άμυνα των δύο μέτρων, βάζοντας τους υπόλοιπους να παίζουν ζώνη. Με την Κροατία οι άμυνες press και ζώνης συνδυάστηκαν με τους Έλληνες ν' αφήνουν σουτ στη μεριά που θεωρούσαν πιο αδύναμη στις επιθέσεις των αντιπάλων τους. Με την Ιταλία επιλέχθηκε η άμυνα ζώνης, με τον Ζερδεβά να την ενισχύει όντας πολύ σταθερός κάτω από τα δοκάρια.

Το «όπλο» αυτό σε συνδυασμό με τις παραπάνω συγκυρίες θα χρειαστεί να εκμεταλλευτεί η «γαλανόλευκη», η οποία δείχνει έτοιμη να παρατείνει το ενδιαφέρον των Ελλήνων έως το μεσημέρι της 11ης Αυγούστου, όπου εκεί θα παλέψει γι' αυτό που... χάθηκε στο Τόκιο· το χρυσό μετάλλιο!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα