Ολυμπιακοί Αγώνες, Ντούσαν Μάντιτς: Πώς ο «γίγαντας» που πλήγωσε την Ελλάδα ξεπέρασε το δικό του εφιάλτη

Δημήτρης Μύτικας
mandic

bet365

Η απόλυτη αναγνώριση που κατέληξε στον εφιάλτη της πλήρους υποτίμησης και η εμπιστοσύνη της Φερεντσβάρος για την επάνοδο του ηγέτη Ντούσαν Μάντιτς που οδηγεί την Εθνική Σερβίας στην κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Ντούσαν Μάντιτς ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο ματς της Τετάρτης (7/8) ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία, για τα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων στο πόλο ανδρών.

Ο Σέρβος παίκτης και δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης οδηγεί την εθνική ομάδα της χώρας του σε ένα ακόμη Ολυμπιακό μετάλλιο, με τις εμφανίσεις του να είναι... εκκωφαντικές εντός πισίνας όντας ο μεγάλος ηγέτης του σερβικού ρόστερ.

Βέβαια, για να βλέπουμε ξανά τον Ντούσαν Μάντιτς στις πισίνες να προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού με τα γκολ του, ο Σέρβος... γίγαντας έπρεπε να επανέλθει από μία περίοδο, η οποία αποτέλεσε - ίσως - το πιο δύσκολο κομμάτι της τεράστιας καριέρας του.

Από την απόλυτη αναγνώριση, στην απόλυτη υποτίμηση

Το 2021 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές στην καριέρα του Ντούσαν Μάντιτς. Ο Σέρβος πολίστας κατέκτησε το Champions League με την Προ Ρέκο, κερδίζοντας τον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό με 9-7, και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς εκπροσώπησε τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο Τόκιο, ο Ντούσαν Μάντιτς μαζί με την υπόλοιπη «χρυσή φουρνιά» της Εθνικής Σερβίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντιμετωπίζοντας την Ελλάδα στον τελικό την οποία νίκησε με 13-10, γεγονός που έφερε στο... πάνθεον του παγκόσμιου πόλο τον έμπειρο παίκτη.

Μετά την τεράστια επιτυχία σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, ο Ντούσαν Μάντιτς αποφάσισε να φύγει από την καλύτερη ομάδα του κόσμου - Προ Ρέκο - όπου αγωνιζόταν και να μπει δυναμικά στο νέο πρότζεκτ της Νόβι Μπέογκραντ. Βέβαια, αυτό βήμα αποδείχθηκε από τα χειρότερα της καριέρας του.

Mandic vs Hellas

Στη δεύτερη σεζόν του στην σερβική ομάδα, ο τότε προπονητής του Ζίβκο Γκότσιτς ανακοίνωσε μπροστά σε όλη την ομάδα τον... αποκλεισμό του τότε αρχηγού της ομάδας. Μία είδηση, η οποία... τάραξε τα νερά και απασχόλησε πολύ τον Τύπο, χωρίς να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις από τον έμπειρο προπονητή.

Λίγο καιρό μετά και με την απόφαση αυτή να μην έχει αναιρεθεί ή να έχει δικαιολογηθεί, ο Ντούσαν Μάντιτς «έσπασε» τη σιωπή του. Ο Σέρβος πολίστας έκανε ξεκάθαρο πως ουδέποτε παραβίασε κάποιο εσωτερικό κανόνα της Νόβι Μπέογκραντ και πως ποτέ δεν δημιούργησε προβλήματα στ’ αποδυτήρια της ομάδας. Αποκάλυψε δε, πως δεν πήρε ποτέ εξηγήσεις για την απόφαση του αποκλεισμού του, γεγονός που του προκαλούσε μεγάλα προβλήματα ως προς τη συμμετοχή του με την εθνική της Σερβίας.

Μετά την αποκάλυψη αυτή, η κατάσταση στις τάξεις της Νόβι Μπέογκραντ δεν άλλαξε καθόλου. Ο Μάντιτς ήταν εκτός πλάνων και αναγκαζόταν να κάνει ατομικές προπονήσεις. Η απουσία του από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τον έθεσε εκτός πλάνων της Εθνικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, με τον αθλητή να ψάχνει άμεσα την επόμενη ομάδα του.

Βέβαια και στην επικείμενη μεταγραφή του η Νόβι Μπέογκραντ στάθηκε εμπόδιο, καθώς δεν τον άφησε ελεύθερο, ζητώντας χρήματα από την ομάδα που θα ήθελε να τον εντάξει στο ρόστερ της.

Η εμπιστοσύνη της Φερεντσβάρος «ξύπνησε» ξανά το... τέρας

Το καλοκαίρι του 2023, η Φερεντσβάρος αποφάσισε να βάλει τέλος στον... εφιάλτη του Ντούσαν Μάντιτς. Κατέθεσε το χρηματικό ποσό που ζητούσε η Νόβι Μπέογκραντ και έκανε μέλος της τον Σέρβο... γίγαντα του παγκόσμιου πόλο.

Mandic

Σαφώς οι πρώτες εμφανίσεις του Μάντιτς ήταν... ρηχές, αλλά η ουγγρική ομάδα του έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο και χώρο για να ξεδιπλώσει σιγά σιγά το τεράστιο ταλέντο του. Έτσι κι έγινε με το μεγάλο πικ να έρχεται εκεί που η μπάλα «έκαιγε».

Στη Μάλτα και το Final 4 του Champions League ο Ντούσαν Μάντιτς φώναξε βροντερό παρών. Στον ημιτελικό κόντρα στην παλιά του ομάδα ο Σέρβος πραγματοποίησε... παράσταση με 6 γκολ και με την βοήθεια των συμπαικτών του η Φερεντσβάρος προκρίθηκε στον τελικό απέναντι στην τρεις φορές σερί πρωταθλήτρια Ευρώπης, Προ Ρέκο.

Στο τελευταίο παιχνίδι της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο πόλο, Φερεντσβάρος και Προ Ρέκο προσέφεραν έναν εξαιρετικό αγώνα, με τους Ούγγρους ν' αντέχουν τέσσερα λεπτά παιχνίδι με παίκτη λιγότερο εξαιτίας μίας αποβολής χωρίς αντικατάσταση.

Το τελικό 12-11 υπέρ της Φερεντσβάρος ήρθε, μετά από τεράστιο μπλοκ του Ντούσαν Μάντιτς στην τελευταία επίθεση των Ιταλών, εκθρονίζοντας έτσι την Προ Ρέκο από την κορυφή της Ευρώπης στην οποία βρισκόταν τα τελευταία τρία χρόνια.

Τώρα, ο Ντούσαν Μάντιτς είναι ο παίκτης - σημείο της τωρινής Σερβίας, η οποία... χτίζεται εκ νέου. Ο Σέρβος παίκτης στα κρίσιμα σημείο ήταν αυτός που πήρε τη μπάλα και έβγαλε από τη δύσκολη θέση την εθνική ομάδα της πατρίδας του, κάτι το οποίο συνέβη και με την Εθνική Ελλάδας στα προημιτελικά όπου πέτυχε τα πέντε από τα 12 γκολ.

Η Εθνική Σερβίας, το μεσημέρι της Παρασκευής (9/8, 15:35), θα παίξει κόντρα στις ΗΠΑ για ένα εισιτήριο στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ντούσαν Μάντιτς ως ηγέτης της ομάδας είναι έτοιμος να βγει μπροστά για ακόμη μία φορά, σφραγίζοντας την επιστροφή του από τον... εφιάλτη του 2023 με τον πιο ηχηρό τρόπο.

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα